G4Media: De ce România nu e Polonia sau Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook/ Sorin Ioniţă
Foto: Facebook/ Sorin Ioniţă

Multele veşti rele venite din România în ultima perioadă au cauzat multe îngrijorări la nivel european. Parcursul ei a fost adesea asociat cu cel al Ungariei sau Poloniei, având în vedere constantele încercări de subminare a statului de drept şi reformele din justiţie, scrie publicaţia elveţiană Neue Zurcher Zeitung.

Cu toate acestea, notează publicaţia elveţiană, orientarea politică a ţării pare să se fi schimbat la alegerile europarlamentare, unde coaliţia de guvernare trebuie să dea piept unei înfrângeri grele, iar noua Alianţă USR-PLUS a obţinut mai mult de 20% din voturi. De asemenea, preşedintele postcomuniştilor, Liviu Dragnea, a fost condamnat luni la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu.

Despre aceste teme vorbeşte ziarului de limbă germană Neue Zürcher Zeitung profesorul Oliver Jens Schmitt, membru al Academiei de ştiinţe vieneze, profesor de istorie est-europeană şi expert în probleme legate de România la Viena. Cititorilor români profesorul Schmitt le este cunoscut prin cele două cărţi apărute la editura Humanitas: „Corneliu Zelea Codreanu Ascensiunea şi căderea „Căpitanului“” şi ” România în 100 de ani. Bilanţul unui veac de istorie.”

Profesorul Schmitt admite că evenimentele recente l-au surprins şi pe el. Acesta critică UE pentru felul în care a acţionat pe parcursul ultimilor 2 ani, considerând presiunile acesteia la adresa conducerii ca fiind tardive. La fel de târzie a fost şi excluderea în aprilie a PSD-ului din familia social-democrată a UE: „Schimbarea nu s-a produs datorită, ci în ciuda Uniunii Europene.” Rolul diasporei în general critice la adresa guvernării a fost aici extrem de important. Deşi s-au format şi împlinit în afara ţării, au păstrat contactul cu România, participând, de exemplu, abia vara trecută la un protest masiv împotriva conducerii, unde forţele de ordine au intervenit violent.

Analiza completă pe G4Media

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite