Frigul şi ploaia micşorează procentele USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploaia de duminică ar putea favoriza ARD
Ploaia de duminică ar putea favoriza ARD

Meteorologii au anunţat ploaie şi ninsoare în următoarele zile, iar prognoza ar putea influenţa rezultatul alegerilor parlamentare. O serie de sociologi au declarat, pentru Hotnews, că prezenţa la vot ar putea scădea în special în mediul rural, astfel partidul care va avea cel mai mult de suferit va fi USL.

Chiar şi liderii USL recunosc, neoficial, că vremea rea le-ar putea aduce mandate mai puţine.

"Electoratul nostru este în mediul rural şi dacă plouă sau e viscol va fi foarte greu să mobilizam oamenii. La sate, contează foarte mult, e mizerie, frig, omul nu mai este aşa dispus să iasă din casă cum a fost la alegerile locale sau la referendum. O să fie o problema destul de serioasă, să sperăm că nu va fi aşa cum zic cei de la meteo", a explicat un lider PSD, pentru Hotnews.ro.

Politologul Cristian Pârvulescu crede că starea vremii poate influenţa rezultatul scrutinului de duminică, însă nu într-o pondere decisivă.

"Dacă prognozele se vor adeveri, prezenţa la vot în mediul rural va fi mai scăzută. Principalele probleme la ţară sunt distanţa de secţia de votare, drumurile neasfaltate- în zona rurală condiţiile sunt dure. Această scădere a prezenţei la vot poate fi în defavoarea USL. Totuşi trebuie precizat că scăderea prezenţei la vot nu va afecta prea mult procentele USL respectiv ARD”, a spus Pârvulescu.

Sociologul Mircea Kivu crede în fidelitatea votanţilor ARD, care vor trece peste barierele meteorologice şi se vor prezenta la urne.

"Nu am avut astfel de experienţe până acum şi mă refer la o vreme nefavorabilă în ziua alegerilor. În principal, USL ar fi dezavantajată în această situaţie pentru că baza electoratului său este una din mediul rural. În ceea ce priveşte ARD cred că PDL a rămas cu nucleul dur şi cred că aceştia sunt destul de hotărâţi în ceea ce priveşte votul," crede Kivu.

Sociologul Vasile Dâncu, un apropiat al social-liberalilor, estimează o prezenţă mai mică la urne din cauza intemperiilor, dar merge pe mâna sondajelor de opinie.

“Este clar, din experienţele anterioare ,că atunci când sunt precipitaţii, este frig, plouă sau ninge prezenţa la vot este mult mai mică. În zona rurală  se iese mai greu din casa decât la oraşe. Chiar dacă prezenţa va fi una scazută, nu cred că rezultatul votului va fi influenţat decisiv şi se va menţine echilibrul din sondaje", a spus Dâncu.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite