VIDEO Cristian Preda, la Adevărul Live: „E greşit ca PDL să-l izoleze pe Traian Băsescu şi să-i facă opoziţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Cristian Preda, suspendat din PDL, a discutat astăzi, la „Adevărul Live,“ cu jurnaliştii Ion M. Ioniţă şi Ioana Lupea, despre cât de repede va înjumătăţi Mişcarea Populară PDL, cu ce sunt atraşi democrat-liberalii să se înscrie în noul partid înfiinţat de consilierii lui Traian Băsescu şi ce rol important va juca preşedintele după încheierea mandatului de la Cotroceni.

Iată principalele declaraţii ale europarlamentarului Cristian Preda:

Despre suspendarea din PDL:

Au trecut câteva zile de la şedinţa în care am fost exclus, m-am mai liniştit, dar am simţit o nedreptate. Am cerut respectarea statutului PDL, formarea unui Guvern din umbră. Acest lucru a fost considerat drept un atac la adresa partidului. Sentimentul acesta nu mă împinge cu gândul că actuala conducere va spune a: "Am greşit!" Elena Udrea a făcut acest lucru după un an. Atunci mă aflam exact în aceeaşi situaţie, era conflictul cu Silviu Prigoană.

Pentru mine , discursul public este esenţial, nu înseamnă a unelti în satele unor uşi. Eu nu o să mă opresc, am în minte un parcurs. Am reuşit să impun în politica românească câteva idei. Ţin foarte mult la ideea libertăţii de exprimare a actorului politic. Există o urmă leninistă prezentă la toatre partidele, potrivit căreia trebuie să spui ce comandă şefii. Ea există şi la PNL.

Nimeni nu mai înţelege astăzi aceşti trei d despre care vorbeşte Vasile Blaga, dreptate, discuţşie, disciplină La noi există problema cartelizării partidelor.

Europarlamentarul Cristian Preda la Adevărul Live

Dacă BPN al PDL nu spune "am greşit şi retragem", fără ca eu să fac un gest, voi lua decizia ca o excludre. A fost o execuţie. Dacă PDL nu-şi va pune cenuşă în cap, eu nu mă voi întoarce.Chiar astăzi mă duc la o primă întrunire a Fundaţiei Populare la Târgovişte.

Cred că PDL trebuia să spună că partidul va continua să-l susţină pe preşedintele Traian Băsescu, în ciuda mesajului preşedintelui. PDL vrea să-l izoleze pe Traian Băsescu. Senatorul Nicolae Vlad Popa, mebru al PDL, a spus că preşedintele Traian Băsescu este un dictator de stânga. Dacă PDL continuă cu această izolare, va deschide drumul instabilităţii.

Dacă mâine Emil Boc devine preşedintele PDL, imediat mă duc înapoi.

Despre Mişcarea Populară:

Am pledat pentru coalizarea tuturor celor care se recomandă de centru-dreapta.PDL are nevoie de toţi cei care se recomandă de centru-dreapta. Am continuat să spun acest lucru şi după ce ARD a luat 16%. A fost un curent ultraminoritar. PDL a ales drumul singurătăţii. Astăzi suntem în situaţia din 1992, când exista o hipermajoritate.

Decizia PDL a fost de a merge singur la europarlamentare. Nu poate să vină Mihai Răzvan Ungureanu să spună: "Uniţi-vă în jurul meu!"

Sunt capabil să stau la masă cu mai mulţi oameni, cu Neamţu, cu Ungureanu, dar nu merg spre nicun partid.Mişcarea Populară este un proiect aflat abia la început, este ca şi cum am discuta despre un campionat mondial de volei desfăşurat pe plaja de la Olimp.

Acum o lună le-am cerut amicilor mei, consilierii prezidenţiali, să ader la Fundaţia Mişcarea Populară şi mi-au spus "nu, eşti în PDL". După ce s-a întâmplat la începutul săptămânii, am fost sunat de marian preda şi m-a invitat la Târgovişte. Mai mutl nu o să fac deocamdată.

Despre alegerile europarlamentare:

Şi eu, şi Monica Macovei am notificat organizaţiilor noastre dorinţa noastră de a participa la alegerile europarlamentare. Am propus ca fiecare organizaţie să voteze candidaţii pentru europarlamentare. Conducerea  partidului nu a fost de acord cu această propunere. Domnul Videanu ne-a spus: " Sigur, se face!"

Mi se pare că România trebuie reprezentată de la un anumit tip de competenţă, pe care eu cred că l-am înţeles.Sunt mebru al Comisiei de politică externă, am fost în locuri foarte sensibili, în Coasta de Fildeş. Trebuie un anumit grad de competenţe.

Nu este visul vieţii mele să mai obţin un mandat de europarlamentar. Eram interesat să particip în cursa internă a PDL pentru un loc prezidenţiabil.

Eu am fost foarte prezent în politica naţională. Sunt alţii pe care nici nu-i cunoaşte lumea. Cred că e loc de mai bine în această zonă de centru-dreapta. Vreau să particip la acest joc, am în minte interesul public pentru că nu am nicun interes privat. Busola mea este interesul public.

Despre modificarea Constituţiei:

Trebuia întrebat: Vrem să schimbăm regimul? La noi crizele s-au produs datorită ambiguităţii regulilor. Constituţia trebuia să fie obiectul unui consens. Toate partidele guvernamentale.. Atitudinea celor care sunt în această comisie este de a folosi maşina de vot. Formatul la care mă gândesc este mai generos. Eu le-aş cere foştilor preşedinţi şi actualului preşedinte, foştilor prim-miniştri şi actualului prim-ministru şi liderilor de partide să facă o astfel de consultare. De să facem un consens doar în jurul rolului istoric al monarhiei şi nu în jurul propriului nostru regim?  Cred că ar fi şi un motiv pentru a interesa publicul. Sunt semnale: că unii fac boicot...Nu va ieşi ceva bun în absenţa unui consens veritabil care să nu fie mimat.

Trebuie să punem întrebările fundamentale în Constituţie şi să nu uităm care este drumul principal. Trebuie să vezi cum ai trasat calea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite