Dragnea: În fiecare reşedinţă de judeţ  să fie stabilită o instituţie regională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea insistă ca regionalizarea să fie finalizată în acest an FOTO Adevărul
Liviu Dragnea insistă ca regionalizarea să fie finalizată în acest an FOTO Adevărul

Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a avertizat, astăzi, că România trebuie să reuşească proiectul de regionalizare în acest an, în caz contrar, „va fi aproape imposibil” să se mai poată realiza. Dragnea a făcut aceste precizări la dezbaterea „Cum relansăm România”, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Societatea Academică Română, cu ocazia lansării raportuluii anual SAR.

„Dacă România nu reuşeşte să facă regiuni anul acesta, va fi apropae imposbiil să le mai facem în următorii ani.Şi semnalele Uniunii Europene sunt în direcţia de a ne hotărâ să facem regiunile în acest an. România trebuie să reuşească lucrul acesta. Dacă această regionalizare nu se face, are un judeţ capacitate investiţională să poate reduce decalajele de dezvoltare? Nu. Este un deşert în administraţia locală”, a spus vicepremierul Dragnea.

Liviu Dragnea a mai precizat că sistemul actual de organizare teritorială, de tip statistic, a condus la creşterea disparităţilor de dezvoltare regională.”În loc să se stimuleze o coeziune prin fragmentare s-a stimulat o competiţie prin concurenţă. Fiecare şef de judeţ, alături de primari, se bătea pentru a primi fonduri pentru regiunile pe care le conduceau. Actuala formă de organizare a dus la risipirea banilor publici”, a mai spus Dragnea.


Ministrul Dezvoltării a arătat şi deficienţele actualei forme de organizare administrativă. „Judeţul, ca unitate, este foarte aproape de cetăţeni, dar este mult prea mic pentru a stimula proiecte de anvergură, pentru a atrage fonduri europene. În schimb, structura centrală, Guvernul, poate atrage bani europeni, dar este foarte departe de oameni. Căutăm o formulă de mijloc, iar aceasta trebuie să fie regiunea. Nu cred că există un alt sistem prin care România să se dezvolte echilibrat”, a arătat Dragnea.

Totodată, Dragnea crede că, dacă numărul regiunilor va fi „8, 12 sau 7 este important, dar nu cu asta trebuie să începem.”

Vicepremierul a abordat şi tema sensibilă a stabilirii viitoarelor capitale de regiune. „Este o mare frământare pe acest subiect. Am propus o idee care a început să prindă contur. Vrem ca în fiecare reşedinţă de judeţ  să fie stabilită o instituţie regională. Important este ca fiecare comunitate să simtă avantajle regionalizării”, a propus minsitrul.

„În următorii trei ani, trebuie să stimulăm o asociere între comune, pentru atragerea de fonduri europene. Sperăm că în opt ani , toate comunele din România să aibă obiective de dezvoltare. Oamenii să-şi dorească o şcoală renovată, utilităţi. Dar România nu are suficiente fonduri pentru a sponsoriza alte proiecte. Cine vrea să-şi facă patinoar să o facă din bani proprii”, a adăugat vicepremierul.

Liviu Dragnea a mai spus că, în momentul în care a ajuns la guvernare, a constatat că „în  administaţia centrală nu era nicio restricţie de angajare. „Fiecare ministru putea să-şi angajeze 1.000 de oameni, în timp ce, în administraţie locală, trebuie să plece şapte oameni pentru a putea fi angajat unul”.

Leonard Orban: Dacă se vor crea mai mult de opt regiuni, absorbţia fondurilor UE va fi blocată

Absorbţia fondurilor comunitare va fi blocată pe o durată de 1,5-2 ani, în varianta în care se vor crea mai mult de opt regiuni de dezvoltare, a declarat, joi, fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, prezent la  dezbatere .

'Dacă ne închipuim că regionalizarea e soluţia miraculoasă a problemelor cu care se confruntă societatea românească, ne înşelăm amarnic. Dimpotrivă, regionalizarea are extrem de multe capcane. Dacă noi vom merge pe perioada 2014-2020, deci vom hotărî anul acesta că mergem pe mai mult de opt regiuni, practic va însemna că minim un an jumatate, doi ani de zile noi vom fi blocaţi pe absorbţia fondurilor comunitare. (...) Dacă noi luăm decizia astăzi sau mâine sau poimâine, în decursul acestui an şi spunem că venim cu zece regiuni, nu cu opt regiuni, asta înseamnă numai din punct de vedere statistic o muncă enormă de cel puţin un an jumate-doi ani de zile, va însemna practic un blocaj la nivelul organizării şi negocierii cu Comisia Europeană', a spus fostul ministru.

Leonard Orban a apreciat că este foarte important să se sublinieze acest lucru, deoarece în contextul în care discuţia se axează asupra capitalelor de regiuni, factorii de decizie trebuie să fie conştienţi că printr-o modificare a actualei organizări cu opt regiuni de dezvoltare economică se blochează absorbţia fondurilor comunitare.

Raportul SAR:  regionalizare administrativă, nu politică

Raportul SAR 2013 care a fost lansat ieri susţine că Romania nu are nevoie în acest moment de regiuni politice, cu guvernatori sau fără, şi nici de noi discuţii despre noi capitale, care nu vor crea decît un alt val de conflicte politice şi clientelism, fără a rezolva nimic. Raportul SAR arată că slaba gestionare a fondurilor europene în general, precum si lipsa puterii de decizie a Agenţiilor de Dezvoltare Regională în procesul de management, la care se adauga problemele de planificare şi implementare ameninţă realizarea impactului semnificativ al fondurilor europene asupra dezvoltării economice a regiunilor româneşti. Soluţia optima în opinbia SAR nu este cea a politizarii, ci aceea a unei regionalizari administrative, cu creşterea rolului Agenţiilor de Dezvoltare Regională (ADR).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite