Divergenţe în Coaliţie. Temele pe care se contrazic PSD şi PNL la început de 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD şi PNL nu se înţeleg pe mai multe teme la început de 2022 FOTO Inquam Photos / George Călin
PSD şi PNL nu se înţeleg pe mai multe teme la început de 2022 FOTO Inquam Photos / George Călin

Cel puţin trei teme majore separă PSD de PNL la nivel de poziţionări în Coaliţie, fiind divergenţe pe probleme precum evoluţia crizei energetice, Certificatul COVID şi poziţionarea privind decizia CJUE referitoare la supremaţia dreptului european.

Dincolo de tradiţionalele nemulţumiri privind împărţirea de funcţii politice sau de resursele umane promovate la centru, între PSD şi PNL încep să apară divergenţe pe teme majore, cu impact la nivelul populaţiei.

În contextul în care are loc o creştere alarmantă a numărului de cazuri de COVID-19, miercuri având loc o creştere cu 25%, după o dublare anterioară, PSD şi PNL cântă pe voci diferite pe tema impunerii Certificatului COVID la locul de muncă. „Cred că e un pic cam târziu să mai vii acum cu măsuri printr-un act legislativ”, a declarat Marcel Ciolacu, într-un interviu la Antena 3, despre introducerea Certificatului COVID la locul de muncă. Social-democratul a punctat că PSD vede în certificat singurul instrument pentru gestionarea pandemiei şi nu vrea obligativitatea vaccinării, deşi niciun partid nu a discutat despre acest aspect.

PNL va forţa adoptarea Certificatului COVID cât mai repede cu putinţă. În următoarea şedinţă a Coaliţiei, Florin Cîţu vrea să le ceară celorlalţi lideri ca toate partidele Puterii să sprijine proiectul de lege în forma iniţială. Mai precis, aplicarea Certificatului COVID la locul de muncă pentru domeniile sănătate, interne şi apărare, susţin surse liberale pentru „Adevărul”. Proiectul de lege este blocat în prezent la Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a punctat faptul că forma dorită de Cîţu ar ajuta doar la siguranţa pacienţilor, nu ar fi un instrument care să ajute întreaga populaţie. „Susţin orice proiect care are ca rezultat un instrument de sănătate publică care reduce transmiterea coronavirusului”, a declarat Rafila.

Probleme pe teme energetice şi de justiţie

Liderul PSD s-a declarat nemulţumit de modul cum se descurcă Virgil Popescu la Energie, în condiţiile în care nu i-ar fi ţinut la curent pe social-democraţi cu evoluţia crizei energetice. Mai mult, Marcel Ciolacu a spus cu subiect şi predicat faptul că actuala lege privind plafonarea preţurilor din energie a fost făcută prost de ministrul liberal, iar PSD vrea să corecteze acest lucru: „Funcţionăm pe o lege propusă de actualul ministru, din punctul meu de vedere ineficientă, ea neputând fi pusă în aplicare, cea cu plafonarea şi cu compensarea facturilor. Va trebui cât mai curând să avem o şedinţă de coaliţie şi să venim cu alt act normativ, ori prin ordonanţă, ori facem şedinţă extraordinară la Parlament”, a afirmat liderul social-democrat.

Un alt punct divergent din Coaliţie este justiţia, iar ultima temă care separă apele la nivelul Puterii este raportarea la decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) referitoare la supremaţia dreptului european. „Eu înţeleg că există o decizie a CCR în ceea ce priveşte Constituţia României. Pentru mine, lucrurile sunt foarte clare. Ambele mecanisme, şi MCV şi celălalt mecanism (n.r. – Mecanismul general privind statul de drept), din punctul meu de vedere, sunt nedrepte cu România şi de mult trebuiau depăşite. Cred că e o temă falsă şi nu îşi are fundamentul în acest moment, fiindcă nu a existat niciun abuz, nici din partea instanţelor, nici a CCR”, a punctat Ciolacu.

Anterior, mai mulţi lideri din PNL au trimis săgeţi către CCR pe tema reacţiei judecătorilor la decizia CJUE. Iuliana Scântei, preşedinta Comisiei Juridice din Senat, a transmis că este „o glumă proastă” să citeşti pe site-ul Curţii Constituţionale a României că este nevoie de revizuirea Constituţiei pentru respectarea deciziilor CJUE, fiind de părere că probabil replica din CCR a venit exclusiv din partea lui Valer Dorneanu, nu a plenului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite