Dezbatere privind noua Strategie de apărare a României. Specialist: „Lumea se schimbă în rău pentru noi ca ţară. Vedem câte provocări avem în jur”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Lucian Stanciu Viziteu a organizat dezbaterea. FOTO Eduard Enea
Deputatul Lucian Stanciu Viziteu a organizat dezbaterea. FOTO Eduard Enea

Deputatul Lucian Stanciu-Viziteu a organizat o dezbatere cu numeroşi specialişti, printre care foştii consilieri prezidenţiali Iulian Fota şi Iulian Chifu, precum şi contramiralul Mihai Gheorghe, pe tema noii Strategii de apărare a României pentru perioada 2020-2024. Plusurile şi minusurile acesteia au fost analizate, fiind subliniat faptul că România trebuie să fie pregătită pentru provocările contemporane.

Organizatorul dezbaterii a subliniat de la început că în noua strategie „beneficiarul real e cetăţeanul” şi că acestea sunt foarte importante înainte de a se ajunge la votul din Parlament. De altfel, demersul lui Stanciu-Viziteu a fost singurul de acest fel al unui deputat sau senator. 

„Vremurile sunt atât de proaste şi vedem câte provocări sunt de jur împrejur. Lumea se schimbă în rău pentru noi ca ţară”, a declarat de la început Iulian Fota, fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu.

Fota a subliniat că documentul e foarte important din numeroase motive. „E cea mai importantă politică publică. Documentul acesta e folosit cu denumiri diferite, în funcţie de specificul ţării. Coordonează şi pune la lucru instituţiile de securitate naţională. Asta e filosofia de coordonare. E şi un exerciţiu de transparenţă internă. Trebuie să le explici propriilor cetăţeni cum vezi tu situaţia internaţională a României şi care sunt marile ameninţări. E o modalitate de a spune aliaţilor, partenerilor, altor ţări, cum îşi vede România politica de securitate naţională”, a completat Fota. 

Pe de altă parte, contraamiralul Mihai Gheorghe, fost şef al DCSIM, Direcţia de Contrainformaţii şi Securitate Militare, a menţionat faptul că nu a fost realizată o ierarhizare a potenţialelor ameninţări şi a ridicat problema atacurile cibernetice. „Atacurile cibernetice sunt una din cele mai mari ameninţări ale momentului. oare România e pregătită pentru un atac cibernetic de amploare? Dacă sunt atacate energia, transporturile sau o infrastructură digitală ce prejudicii am avea. Ar trebui să fie mai mult evidenţiată această ameninţare de tip nou”, a fost de apărare Mihai Gheorghe.  

La rândul său, fostul consilier prezidenţial şi profesor în cadrul SNSPA Iulian Chifu a subiliniat „că protecţia drepturilor omului, statul de drept, siguranţa cetăţeanului se află în prim plan” şi a vorbit de dimensiunile Strategiei naţionale de apărare pentru perioada 2020-2024. O analiză completă a ideilor lui Chifu poate fi citită pe blogurile Adevărul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite