Dezbatere Brexit. Birchall: Obiectivul României este acela de a gestiona acest proces în consonanţă cu interesele naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul de Informare al Parlamentului European în România a organizat, vineri, o dezbatere pe tema Brexit-ului la care au participat reprezentanţi ai PSD, PNL, dar şi ai Guvernului şi Administraţiei Prezidenţiale. Ana Birchall, ministrul pentru Afaceri Europene a punctat faptul că obiectivul României este să gestioneze acest proces în „consonanţă cu interesele naţionale“.

Primul vorbitor a fost Ioan Mircea Paşcu (PSD), vicepreşedinte al Parlamentului European „Am fost oarecum luat prin surprindere de faptul că Marea Britanie, aparent, a renunţat la principală ancoră a politicii sale de securitate veche de sute de ani. De data această se autoexclude din ceea ce înseamnă Europa instituţionalizată. Rămân alte elemente: Intellingece, schimbul de informaţii, care pot să ţină Marea Britanie în zonă Uniunii Europene“, a declarat social-democratul.

Totodată, acesta a precizat că odată cu ieşirea Marii Britanii, UE a pierdut un stat care voia menţienrea sanţiunilor pentru Rusia. Prin plecarea Mării Britanii din UE noi românii avem cel puţin două chestiuni prin care am pierdut, şi anume Europa cu două viteze. A două chestie sunt sancţiunile faţă de Rusia“, a completat Paşcu.

Marian-Jean Marinescu (PNL), deputat în Parlamentul European, a vorbit mai mult de pericolul populismului în Europa în timp ce consilierul prezidenţial Leonard Orban a precizat că negocierea privind ieşirea Marii Britanii ar trebui să se termine cu câteva luni înainte de preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. „La ce se refere această neagociere? O negoiciere de două acorduri: 1. Un acord de retragere (desfăşurat pe parcursul a doi ani), aici lucrurile sunt chiar mai complexe decât negocierile de aderare. 2. Un acord de menţinere a relaţiilor. Ne dorim că Marea Britanie să rămână cât mai aproape de UE“, a spus Orban.

„Drepturile românilor să nu fie afectate“

În ceea ce priveşte contribuţia ţării noastre, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a menţionat faptul că obiectivul României este acela de a gestiona acest proces complex într-un mod corect şi predictibil, conform prevederilor din Tratatele Uniunii, dar şi în consonanţă cu interesele naţionale ale României. Este deosebit de important să fie menţinută o relaţie privilegiată, de parteneriat între UE şi Marea Britanie, ţinând cont de interesele pe care le împărtăşim, fie că vorbim despre economie, sau consolidarea mediului de securitate.

Ministrul delegat Ana Birchall a punctat faptul că România intenţionează să aibă un rol constructiv în cadrul procesului, cu respectarea tuturor principiilor convenite în plan european, între care menţinerea unităţii, libertăţilor şi valorilor europene sunt cardinale.„“În primul rând, doresc să mă refer la drepturile cetăţenilor români care locuiesc, lucrează sau studiază pe teritoriul Marii Britanii. Acesta este un subiect de interes major pentru România ce va fi abordat cu responsabilitate la momentul negocierilor, astfel încât drepturile cetăţenilor noştri să nu fie afectate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană“, a subliniat ministrul delegat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite