Dăncilă: România poate îndeplini un rol european pe măsura ponderii şi potenţialului nostru real în Uniune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă. FOTO gov.ro
Viorica Dăncilă. FOTO gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, la Bucharest Forum 2018, că România poate îndeplini un rol european pe măsura ponderii şi potenţialului real al ţării în Uniune şi că viitorul Uniunii Europene este o temă de interes naţional. "Vom investi experienţa noastră în priorităţi consistente în beneficiul cetăţeanului, ca beneficiar primar al proiectului european", a spus Dăncilă.

„Ne regăsim în prezent într-un context internaţional şi european marcat de transformări accelerate. Suntem un stat care şi-a atins obiectivele naţionale de a reveni în Europa, din a cărei tradiţie facem parte. Suntem un aliat a cărui securitate şi siguranţă strategică sunt garantate în cadrul NATO. Trebuie însă să ne concentrăm pe obiectivele noastre extene pentru următoarea etapă istorică. Voi încerca să mă refer la câteva elemente de viitor pe care am putea să le vedem aşezate în jurul ideii de coeziune sporită", a spus Dăncilă, în discursul ţinut la Bucharest Forum 2018, organizat de Fundaţia Aspen România.

Premierul a spus că ne aflăm în plină dezbatere asupra viitorului proiectului Uniunii Europene, "mai cu seamă ne aflăm ca stat membru în preajma asumării unui mandat de importanţă şi responsabilitate fără precedent la preşedinţia Consiliului UE".

„România poate îndeplini un rol european pe măsura ponderii şi potenţialului nostru real în uniune. Este vorba de participarea la un proces european avansat, bazat pe ideea fundamentală de coeziune şi unitate europeană. România este un stat cu o societate pro-europeană. Viitorul Uniunii Europene este o temă de interes naţional pentru noi şi, de aceea, ne dedicăm cu toată energia ei", a afirmat Viorica Dăncilă.

Conform sursei citate, preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene "se înscrie în mod favorabil într-o perioadă de maturitate a anvergurii noastre europene". „Vom investi experienţa noastră în priorităţi consistente în beneficiul cetăţeanului, ca beneficiar primar al proiectului european", a mai spus Dăncilă.

Ea a vorbit despre o primă versiune a tematicilor de interes privind preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi de patru piloni: asigurarea unei creşteri durabile şi echitabile pentru toate statele membre, menţinerea unei Europe sigure, consolidarea rolului global al Ue şi promovarea valorilor comune.

„În ce priveşte procesul de reflecţie privind viitorul Uniunii Euroepene, evenimentul principal al agendei noastre va fi summitul de la Sibiu, primăvara viitoare va fi dinamică, pe fondul vitoarelor alegeri europene şi a Brexit-ului. Trebuie să avem capacitatea de a ne respecta angajamentele asumate. România se va concentra pe evoluţiile care favorizează motivarea suplimentară a statelor din Balcanii de vest în vederea angajării în mod ireversibil pe calea integrării europene“, a afirmat Dăncillă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite