Dacian Cioloş a făcut bilanţul guvernării tehnocrate. Plusuri şi minusuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

într-un interviu pentru Digi 24, premierul Dacian Cioloş a făcut bilanţul guvernării tehnocrate. Ce a făcut bine, ce a făcut rău Guvernul, la un an de la instalare, în viziunea premierului.

Despre interviul cenzurat de TVR: 

Dacian Cioloş: A fost puţin stânjenitor pentru mine, pentru că am răspuns la o invitaţie ca să discutăm despre ce s-a făcut anul acesta în domeniul agriculturii. Despre asta a fost vorba acolo. Am aflat sâmbătă că interviul nu va mai fi difuzat duminică. Eu nu comenteze decizia, ar fi fost ideal să nu se mai facă deloc emisiunea. Dacă mi s-ar fi spus de la început, n-aş mai fi făcut emisiunea. A fost un pic stânjenitor pentru mine tot dialogul care a urmat.

3 lucuri bune ale guvernării Cioloş:

Obiectivul nostru a fost să asigurăm stabilitate economică, socială şi să continuăm reforme acolo unde e nevoie. Am insistat foarte mult pe un mod de guvernare: integritate, transparenţă şi onestitate. Asta mi se pare semnificativ, pentru că am arătat că se poate guverna onest, se poate guverna transparent. 

3 eşecuri ale guvenării: 

Sunt mai multe lucruri pe care am fi vrut să le facem în anumite domenii: În primul rând, reforma administraţiei, unde nu ne-am dus până la oa propune pachete de modificare a legislaţiei. A fost o rezistenţă şi în administraţie, dar nu asta ne-a împiedicat foarte mult. O reformă profundă a administraţiei nu poate fi făcută fără voinţă politică. La sfârşitul lunii mai, când am venit cu proiectul de reforme, au fost clare semnalele din partea partidelor că, fiind un an electoral, nu vor să intre în discuţia aceasta. În acest condiţii, am preferat să nu forţăm lucrurile. Problema nu e să-ţi asumi răspunderea, ci să aplici nişte legi. 

Legea salarizării este un eşec faţă de ce am dorit, dar nu este un eşec total. În primii ani, vor creşte mai mult salariile mici, apoi vor creşte salariile mari, pentru a aduce o echitate în societate. La primul-ministru va scădea salarilul, spre exemplu. La miniştri şi la preşedinte, nu cresc salariile. 

La autostrăzi, chiar dacă zâmbiţi, aş spune că e un succes. Dacă noi n-am avut proiecte la care să se lucreze, n-am avut cum să construim kilometri de autostradă. Când am venit anul trecut, şantierele erau blocate din motive administrative, nu se lucra. Noi am adoptat masterplanul, avem o listă de priorităţi. Lucările sunt deblocate, tot ce ţine de avize e rezolvat, se urmăreşte dacă firma care a contractat proiectul urmăreşte ce este în contract. 

Despre Cuminţenia Pământului:

Nu am strâns suma de 6 milioane de euro. Intenţia e în continuare să o achiziţionăm. Nu vreau să fac din Brâncuşi un agent electoral pentru nimeni. Ar fi un lucru bun ca statul să cumpere Cuminţenia Pământului. Intenţia Guvernului este de a o cumpăra. În momentul în care Parlamentul ia decizia de a adopta OUG propusă de Guvern, atunci putem să o cumpărăm, cu bani din fondul de rezervă. Facem tot ce ţine de Guvern pentru a duce acest proiect în mod legal până la capăt.Eu consider că e un succes că peste 100 de mii de oameni au făcut această donaţie şi că în câteva luni de zile s-au stârns peste 1 milion de euro. 

Despre corupţia din sistemul de sănătate:

Nu toţi managerii de spitale sunt corupţi, Avem probleme de corectat pentru că au fost probleme puse sub preş. E o rană vindecabilă, asta trebuie să înţelegem, nu trebuie să aruncăm organul bolnav. Plicul în spitale este o formă de corupţie. Eu n-am avut ocazia să dau un plic unui emdic, dar am apropiaţi care, da, au făcut-o. Ce să le spun? Asta era practica. Când te gândeşti la sănătatea şi la binele apropiatului ai un tip de analiză, iar când de gândeşti la responsabilul din sistem, ai un alt tip de analiză. Nu e vina ministrului Voiculescu că nu s-au făcut lucruri atâţia ani de zile şi nu e vina lui că are curajul să spună lucrurilor pe nume. 

Dacă a primit o ofertă de job. 

Nu, nu mi-am pus problema, n-am avut legătură cu nimeni. Singura ofertă de job p pe care am primit-o e din partea unor partide pentru a continua ca premier. Mă văd într-un fel sau altul în ţară, contribuind la anumite proiecte. Pentru soţia mea, experianţa la Bruxelles a cam fost o traumă, ea a insitat să rămânem aici şi vrea nepărat să stăm în continuare.

Despre camerele de filmat din secţiile de vot:

Nu se vor filma alegătorii. Va fi filmată doar numărătoarea voturilor. Problema nu e la vot, ci la ce se întâmplă după accea. Suspiciunile apar la numărătoarea voturilor. După ce se termina procesul de votare, se retrage într-un colţ şi pune camera pe imaginea unde se produce numărtoarea voturilor. 

Despre acuzaţiile de populism: 

Nu m-am dus eu cu cohorta mea de fotografi, ca apoi să le publicăm. Când am vrut să mă feresc de presă, am fost acuzat că nu sunt transparent. Oamenii trebuie să înţeleagă că e vorba de un firesc. Aşa e firea mea, aşa e felul meui de a fi şi eu mi-l asum. Nu spun că e bine sau rău.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite