Dacă guvernul Orban continuă să nu respecte Constituţia, adio bani de la Comisia Europeană!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vera Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat într-o discuţie cu miniştrii de Justiţie din UE că acordarea fondurilor europene, inclusiv a celor alocate pentru lupta împotriva COVID-19, vor fi condiţionate de situaţia statului de drept şi de combaterea corupţiei din statele membre.

Este vorba de aproape 2.000 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 şi de fondul special care să ajute repornirea economiilor europene după pandemia de COVID-19.

Se discută de multă vreme despre condiţionarea alocărilor europene de situaţia statului de drept şi lupta împotriva corupţiei. Aproape sigur bugetul pentru perioada 2021-2027 va cuprinde astfel de condiţionări. Vizate sunt Polonia, Ungaria, România şi Bulgaria.

Guvernul Orban nu respectă Constituţia

S-a întâmplat de două ori într-o lună de zile. La instalarea stării de alertă, şi la prelungirea ei. Şi nu este vorba de CCR, anexă a PSD, sau de opoziţia parlamentară. Este vorba de nerespectarea art 53 şi 115 din Constituţie. Oricât de nejurist ai fi (dar se presupune că guvernul are o armată de jurişti), este imposibil să nu pricepi ce spune art 53 din Constituţie:

(1)Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Să ignori acest articol de două ori într-o lună mi se pare inacceptabil. Sunt sigur că juriştii i-au explicat premierului Orban ce spune Constituţia, iar acesta a replicat ceva de genul „lăsaţi-o naibii de Constituţie, că avem de salvat vieţi omeneşti”. Ei bine, nu. Constituţia nu se suspendă când vrea un premier. Că devenim o junglă. Indiferent ce-i spuneau „specialiştii” de tip Arafat, premierul trebuia şi putea să împace şi Constituţia şi sănătatea oamenilor. Să meargă în parlament în timp util şi să obţină legea necesară, cum s-a şi întâmplat, într-un târziu, la instalarea stării de alertă. Şi cum repetă acum lecţia, pe care n-a priceput-o din prima experienţă.

Că guvernul nu ţine cont de norme legislative elementare găsim şi în propunerea de lege trimisă ieri în parlament. Printre situaţiile de risc epidemiologic şi biologic pentru care se instituie măsurile de carantinare din proiectul de lege nou adoptat de guvern, apare: "eveniment neobişnuit sau neaşteptat identificat şi constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau de către instituţiile aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii."

Autorul articolului este sigur dl Arafat, care habar nu are de tehnică legislativă. Dar juriştii guvernului cum de au închis ochii la aşa aberaţie? O lege trebuie să fie clară şi predictibilă. Cum să se refere la „evenimente neobişnuite şi neaşteptate” identificate de dl Arafat? Care ar putea fi acelea? Căderea unui meteorit, ameninţarea unui cutremur, un zgomot infernal cum am avut la Iaşi în două rânduri, orice poate însemna eveniment neobişnuit sau neaşteptat. Şi atunci, de câte ori i se năzare cuiva de la DSU că se întâmplă ceva ciudat, pac!, toată lumea intră în carantină. Sper că parlamentul va elimina astfel de articole şi altele asemănătoare, dacă mai există.

Guvernul Orban a gestionat bine criza generată de pandemie

Derapajele de la litera Constituţiei nu sunt, însă, acceptabile. Aruncă în aer statul de drept. Oricât credit i-am fi acordat premierului Orban, faptul că nu înţelege astfel de lucruri elementare, că nu desparte lupta electorală de interesele majore ale societăţii ridică mari semne de întrebare asupra capacităţilor sale de premier.

Iată că şi UE avertizează: nu vedeţi niciun euro dacă nu respectaţi statul de drept şi nu susţineţi lupta împotriva corupţiei.

Sunt convins că premierul Orban nu este un personaj corupt. Dar nu este suficient. Trebuia să cureţe eşaloanele superioare ale administraţiei de oamenii cu pete în CV-uri, unii anchetaţi penal, sau incompetenţi. N-a făcut-o, va avea mari surprize în continuare, de genul Unifarm.

Toate evenimentele şi prestaţiile guvernului şi a celor din administraţia centrală se contabilizează în conştiinţa cetăţenilor şi se decontează la vot. Dacă susţii că eşti mai bun decât ceilalţi competitori politici, trebuie să ai şi un portofoliu de fapte şi dovezi că aşa este. Când dai vina pe CCR şi opoziţia parlamentară, când alegi să ignori articole din Constituţie, când tolerezi oameni corupţi în administraţia centrală, vei plăti la vot. Aşa se întâmplă mereu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite