Cum reflectă presa internaţională desemnarea Vioricăi Dăncilă în funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă, premierul desemnat,  împreună cu liderul PSD, Liviu Dragnea, la Cotroceni
Viorica Dăncilă, premierul desemnat,  împreună cu liderul PSD, Liviu Dragnea, la Cotroceni

Presa internaţională scrie că preşedintele Klaus Iohannis a decis să mai dea PSD o şansă şi să o desemneze premier pe Viorica Dăncilă, subliniind că România va avea pentru prima dată o femeie în această funcţie şi că Dăncilă este al treilea prim-ministru din ultimul an.

“România va avea pentru prima dată o femeie premier, pe Viorica Dăncilă. Dăncilă a fost numită după demisia bruscă a lui Mihai Tudose. Dăncilă, membru al Parlamentului European, este văzută ca aliat al liderului PSD, Liviu Dragnea”, notează BBC, care subliniază că Viorica Dăncilă este al treilea premier al României din ultimele şapte luni.

Agenţia Reuters notează, de asemenea, că Dăncilă este prima femeie premier şi al treilea prim-ministru al Românei din ultimul an. Reuters precizează că după această numire, ar putea apărea controverse, românii întrebându-se dacă va împiedica sau facilita eforturile de eliminare a corupţiei la nivel înalt. 

“Preşedintele Klaus Iohannis a desemnat-o ca premier, miercuri, pe europarlamentarul Viorica Dăncilă, al treilea prim-ministru al ţării din ultimul an şi prima femeie premier. Desemnarea sa va fi în mare parte judecată acasă şi de către investitori sub următorul aspect: vor fi împiedicate sau facilitate eforturile ţării de a elimina corupţia la nivel înalt?”, scrie Reuters.

"Nou prim-ministru român, aprobat de preşedinte", relatează cotidianul britanic Financial Times. "Preşedintele României a susţinut candidatul partidului de guvernământ pentru funcţia de prim-ministru, încheind o perioadă de incertitudine politică şi proclamând primul lider de sex feminin al ţării", comentează jurnaliştii britanici.

"Preşedintele român a evitat confruntarea cu coaliţia majoritară în Parlament“

Într-un material intitulat "România: Viorica Dăncilă ar putea deveni prima femeie prim-ministru", Deutsche Welle comentează că aceasta este "în general văzută drept o aliată al lui Dragnea". Deutsche Welle menţionează şi faptul că Dăncilă "a apărat vehement legislaţia pentru schimbarea legilor anticorupţie din România, inclusiv reformele despre care criticii spun că ar face mai dificil de pedepsit corupţia la nivel înalt".

"Primul premier femeie ar putea conduce România pe fondul protestelor anticorupţie", relatează The Wall Street Journal. "Preşedintele României a numit, miercuri, un nou prim-ministru, al treilea într-un, în contextul în care partidul de guvernământ încearcă să supravieţuiască uneia dintre cele mai mari mişcări anticorupţie din istoria modernă europeană ", comentează jurnaliştii publicaţiei economice.

Şi AFP semnalează desemnarea Vioricăi Dăncilă ca premier. “Preşedintele român de centru-dreapta Klaus Iohannis a numit-o, miercuri, pe eurodeputata social-democrată Viorica Dăncilă în funcţia de prim-ministru, în locul lui Mihai Tudose, care a fost forţat să demisioneze, luni, de către majoritatea sa de stânga”, notează agenţia franceză.

“Viorica Dăncilă va deveni primul prim-ministru femeie al României”, scrie Deutsche Welle, adăugând că Dăncilă este aliata lui Dragnea şi că anul trecut europarlamentarul a susţinut cu vehemenţă modificarea legilor justiţiei, inclusiv reformele despre care criticii spun că ar duce la îngreunarea judecării corupţiei la nivel înalt.

Agenţia spaniolă EFE notează că Dăncilă a devenit, la 54 de ani, prima femeie care ocupă funcţia de prim-ministru al României.

Şi Xinhua scrie despre desemnarea Vioricăi Dăncilă ca premier, “prima femeie prim-ministru din istoria ţării est-europene”.

Publicaţi The Sofia Globe notează că "preşedintele român a evitat confruntarea cu coaliţia majoritară în Parlamentul ţării şi a nominalizat-o pe Viorica Dăncilă drept viitorul premier al României." 

„Stratfor” observă că „Mihai Tudose a devenit cea de-a doua persoană care părăseşte funcţia de premier din cauza neînţelegerilor cu liderul PSD, Liviu Dragnea, după alegerile generale din 2016”. Aceeaşi publicaţie estimează că „ineficienţa guvernului şi prezenţa răspândită a corupţiei ar putea ca, în cele din urmă, să-şi spună cuvântul într-o ţară care se numără deja printre cele mai sărace membre din UE”. 

O altă publicaţie americană, „The Washington Post”, scrie că, „miercuri, preşedintele României a avut convorbiri cu partidele politice pentru a hotărî persoana care va candida la funcţia de premier după ce partidul de guvernământ a forţat demisia lui Mihai Tudose”. 

Ziarul menţionează că „preşedintele s-a înrâlnit mai întâi cu social-democraţii şi cu reprezentanţii partenerului lor de la guvernare, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, iar ei vor ca viitorul premier să fie Viorica Dăncilă, membră a Parlamentului European”. 

Publicaţia austriacă „Salzburger Nachrichten” anunţă că „preşedintele Iohannis a aprobat numirea Vioricăi Dăncilă, o europarlamentară în vârstă de 53 de ani, în funcţia de premier şi urma să aibă cu ea o discuţie între patru ochi”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite