Cum pune PSD cruce amânării alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD, rămas fără majoritate la Senat, nu a reuşit să pună pe ordinea de zi a plenului proiectele care duc la amânarea alegerilor până în martie. Liberalii nu s-au prezentat la şedinţă în urma ordinului de partid, în timp ce senatorii PSD neincluşi pe liste s-au răzbunat pe propria formaţiune.

Partidul Social Democrat a încercat să forţeze, în ultima şedinţă de plen înainte de începerea campaniei electorale, discutarea proiectului de lege prin care Parlamentul stabileşte data alegerilor, reîntors în legislativ de Klaus Iohannis, dar şi iniţiativa legislativă care prevede organizarea alegerilor pe 14 martie, adică termenul legal maxim până la care pot fi prelungite mandatele aleşilor. Aşadar, alegerile rămân bătute în cuie pentru 6 decembrie.

Întreg demersul a început printr-o forţare a Regulamentului Senatului, în condiţiile în care PSD, prin Robert Cazanciuc, a convocat plenul pentru marţi, deşi nu avea dreptul din moment ce şedinţa conducerii forului nu s-a putut ţine din lipsă de cvorum. Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Senatului şi parlamentar al PNL, l-a acuzat pe preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, de abuz în serviciu, urmând să stabilească dacă vor depune sau nu o plângere penală pe numele social-democratului.

PSD, fără majoritate şi Senat

„BP a fost fără cvorum, pentru că politicienii responsabili nu vor să participe la această mascaradă penibilă. PSD-iştii pozează în responsabili în faţa camerelor, iar în rest stau câte 13 persoane la mese mici. Ulterior, domnul Cazanciuc a convocat, neregulamentar, fără o ordine de zi stabilită de BP, un plen, mâine, fizic, pentru probleme organizatorice”, a avertizat pe Facebook senatoarea Alina Gorghiu, de luni seară.

Până la urmă, social-democraţii au încercat să strângă majoritatea în plen pentru a numi noi oameni în conducerea Senatului, dar şi pentru a se pronunţa pe proiectele privind alegerile parlamentare. Preşedintele de şedinţă, Robert Cazanciuc, a tras de timp 40 de minute până să anunţe la microfon că nu poate fi realizat cvorumul de şedinţă. „Am verificat cvorumul prin semnătură. Din păcate, dintr-o prezenţă necesară de 68 de senatori, până în acest moment sunt înregistrate 62 de prezenţe. În aceste condiţii, nu-mi rămâne decât să constat că nu avem cvorum şi că această şedinţă nu poate fi legal constituită. Mulţumesc foarte mult pentru efortul făcut şi aş vrea să vă invit aici, în faţa pupitrului, să facem împreună o fotografie pentru a arăta cine este cu adevărat de partea poporului român”, a declarat Robert Cazanciuc, cel care a precizat că d probabil ultimul plen în care s-ar fi putut strânge mai mulţi parlamentar, din moment ce pe 6 noiembrie începe campania electorală.

Demersul PSD era aproape imposibil, în condiţiile în care aproape jumătate dintre actualii senatori (36 de aleşi) ai social-democraţilor nici măcar nu sunt pe listă pentru alegerile din 6 decembrie, aşadar nu mai vor să răspundă comenzilor de partid, iar PNL a dat directivă privind neparticiparea la şedinţa de plen, considerată ilegală de liberali. În ultima şedinţă de plen Şerban Nicolae a anunţat că în 633-a intervenţie în Senat trebuie să-şi dea demisia din partid, după ce nu a fost acceptat pe nicio listă a PSD pentru parlamentare.

Mimarea amânării alegerilor

Potrivit unor surse politice, PNL, PSD şi UDMR sunt partidele care ţin morţiş să organizeze alegeri la termen. În rândul liberalilor s-a instalat deja teama că pe măsură ce trece timpul românii vor fi din ce în ce mai nemulţumiţi de măsurile luate de ei pentru gestionarea pandemiei şi menţinerea economiei pe linia de plutire. De asemenea, echipa Ciolacu susţine organizarea la termen a alegerilor, liderul PSD confruntându-se cu tot mai multe probleme în partid din cauza felului în care au fost făcute listele pentru parlamentare. Singura necunoscută pentru cele două partide este evoluţia pandemiei, liberalii insistând că organizarea alegerilor nu va creşte şi mai mult numărul infectărilor, în timp ce social-democraţii au pasat problema celor din Guvern, fiind cerută OUG pentru amânarea scrutinului.

Pe de altă parte UDMR joacă şi de aceasta dată cartea responsabilităţii prin respectarea legii. UDMR-iştii nu vor sprijini amânarea alegerilor până în martie până în momentul în care nu văd că are loc adoptarea legii care permite Parlamentului să stabilească data alegerilor, ceea ce probabil se va întâmpla în următoarea sesiune. UDMR ţinteşte să ajungă cât mai repede la guvernare, Uniunea fiind văzută ca aliat atât de PNL, cât şi de PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite