Culise. Scandal în PSD pentru şefia ASF, ciolanul de 15.000 de euro. Ponta negociază un post pentru tata-socru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Marcu, Victor Ponta şi Ilie Sârbu, implicaţi în negocierile pentru şefia ASF        Colaj: Dorel Mirea
Nicu Marcu, Victor Ponta şi Ilie Sârbu, implicaţi în negocierile pentru şefia ASF        Colaj: Dorel Mirea

Senatorul Daniel Zamfir, trecut pe la PNL şi ALDE, în prezent la PSD, trage sfori pentru a fi numit la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Zamfir e susţinut de Gabriela Firea şi de Lia Olguţa Vasilescu. Însă Marcel Ciolacu şi Victor Ponta au alt plan: vor să-l trimită la ASF pe vicepreşedintele Curţii de Conturi, Nicu Marcu, astfel încât postul de la Curtea de Conturi să rămână liber pentru Ilie Sârbu, socrul lui Ponta.

Parlamentul trebuie să numească un nou preşedinte al ASF, după ce Leonard Badea, fostul şef al instituţiei, numit de PSD, a prins în toamnă un fotoliu de viceguvernator al Băncii Naţionale (BNR). Deşi au pierdut, oficial, puterea, social-democraţii încă pot strânge o majoritate în cele două Camere pentru a impune un nou preşedinte al ASF. Funcţia vine cu o leafă pe măsură: 15.000 de euro lunar, deci negocierile din partid sunt dure.

Senatorul Daniel Zamfir se zbate în PSD pentru a prelua şefia ASF, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Zamfir a fost ales parlamentar pe listele PNL, dar a intrat în conflict cu Ludovic Orban şi a trecut la ALDE. Însă anul trecut, când Călin Popescu Tăriceanu a divorţat de PSD, Zamfir a schimbat din nou tabăra şi a devenit social-democrat.  De-a lungul timpului, Daniel Zamfir s-a numărat printre cei mai vehemenţi parlamentari la adresa sistemului bancar şi a guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Daniel Zamfir e susţinut puternic de primarul general Gabriela Firea, liderul PSD Bucureşti, una dintre cele mai importante filiale ale partidului. Şi Zamfir i-a întors serviciul Gabrielei Firea. La audierile din Parlament pentru Guvernul Orban 2, senatorul PSD a acuzat PNL că acţionează concertat împotriva primarului general al Capitalei, Gabriela Firea. „V-aţi făcut ţintă din primărie. Vreţi să blocaţi conturile. Aveţi acţiune concertată împotriva primarului general“, i-a reproşat Daniel Zamfir fostului său coleg de partid, după ce ministrul Virgil Popescu şi primarul Gabriela Firea s-au contrat în ultima săptămână pe tema reţelei de termoficare.

Şi tandemul Lia Olguţa Vasilescu-Claudiu Manda e de partea lui Daniel Zamfir, susţin sursele citate. De altfel, Claudiu Manda şi Gabriela Firea se numără printre apropiaţii lui Marcel Ciolacu: vor primi posturi de prim-vicepreşedinţi la Congresul partidului, unde Ciolacu va fi înscăunat preşedinte plin. Însă, când vine vorba de Daniel Zamfir, Marcel Ciolacu nu face echipă cu Firea, Manda şi Olguţa Vasilescu.

Daniel Zamfir, un gest firesc pentru un viitor preşedinte al ASF: îşi caută portofelul FOTO Adevărul / Eduard Enea

Imagine indisponibilă

Ponta insistă pentru tata-socru

Marcel Ciolacu a negociat cu Victor Ponta. Potrivit surselor citate, cei doi au stabilit de principiu ca PSD şi ProRomânia să-l susţină pentru şefia ASF pe Nicu Marcu, în prezent vicepreşedinte al Curţii de Conturi. Nicu Marcu are profil tehnocrat: e profesor universitar de economie la Universitatea din Craiova şi a fost deputat PNL pentru o scurtă perioadă (doi ani). Însă nu CV-ul lui Nicu Marcu a contat în alegerea binomului PSD-ProRomânia, ci interesul de familie. Ponta ar vrea ca Marcu să fie promovat la ASF pentru a lăsa vacant postul de vicepreşedinte al Curţii de Conturi. În locul său, ar urma să fie instalat Ilie Sârbu (70 de ani), socrul liderului ProRomânia, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi e remunerată cu 5.000 de euro lunar. În 2015, înainte să demisioneze dn funcţia de premier,  Victor Ponta şi-a plasat socrul pe funcţia de consilier la Curtea de Conturi. Mandatul lui Ilei Sârbu va expira în toamna acestui an.

Gabriela Firea e prinsă la mijloc. Pe de o parte, primarul Capitalei îl susţine, oficial, pe Daniel Zamfir, soţul Oanei Stancu, prezentatoare la Antena 3, fosta sa colegă de trust. Pe de altă parte, Gabriela Firea s-a aliat şi cu Victor Ponta, încercând să forţeze întoarcerea „fiilor rătăcitori“ din ProRomânia în partidul-mamă: PSD. Strict matematic, Daniel Zamfir nu poate ajunge la şefia ASF numai cu sprijinul PSD şi, probabil, o parte din ALDE, fostul său partid. Tot i-ar lipsi 20 de voturi. Însă Nicu Marcu, susţinut de alianţa PSD-ProRomânia, ar mai avea nevoie de doar 7 voturi pentru a strânge o majoritate parlamentară. Decizia finală va fi luată miercuri la Comitetul Executiv (CEX) al PSD.

Orlando a rămas pe dinafară

Fostul ministru de Finanţe Eugen Orlando Teodorovici s-a autopropus pentru şefia ASF, dar a fost refuzat de Marcel Ciolacu, susţin sursele citate. Liderul interimar al PSD le-a spus apropiaţilor că partidul i-a oferit deja prea multe funcţii lui Teodorovici, cel care s-a numărat printre locotenenţii Vioricăi Dăncilă în ultimii doi ani. Din fosta echipă de conducere a PSD, Mihai Fifor şi Eugen Teodorovici sunt total în dizgraţia lui Marcel Ciolacu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite