Culise. Florin Cîţu, confruntat cu prima mare revoltă împotriva sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu începe să aibă probleme în partud  FOTO Inquam Photos / George Calin
Florin Cîţu începe să aibă probleme în partud  FOTO Inquam Photos / George Calin

Starea de tensiune din PNL a escaladat la ultimul Birou Politic Naţional al PNL, când mai mulţi lideri i-au reproşat în faţă lui Florin Cîţu că a negociat dezastruos împărţirea prefecţilor, fără criterii clare şi cu ignorarea unor filiale. Vârf de lance a fost Robert Sighiartău, însă critici au venit şi din partea lui Rareş Bogdan şi Cristian Buican, potrivit informaţiilor „Adevărul”.

Printre filialele care au ridicat obiecţii privind faptul că au fost ignorate în ceea ce priveşte negocierea unei funcţii de prefect au fost cele din Iaşi şi Giurgiu. PNL Giurgiu este filiala care a obţinut cel mai bun rezultat la parlamentare, dar acest lucru nu a însemnat că a primit şi prefect, pentru că liderul acesteia, Dan Motreanu, este unul dintre criticii lui Florin Cîţu. 

Însă cel mai vocal a fost Robert Sighiartău, vicepreşedinte al partidului şi fost secretar general, care a subliniat că nu a existat niciun algoritm în ceea ce priveşte prioritizarea judeţelor care ar trebui să aibă prefect, au precizat surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”. 

Decizii luate în funcţie de anturaj

Sighiartău a dat exemplele unor filiale ignorate, deşi au avut rezultate: Giurgiu, Vrancea, Iaşi, Bistriţa-Năsăud (judeţ pe care îl reprezintă). „Nu trebuia să vorbim pe la colţuri cu Ciolacu. Aşa punem şi premierul într-o situaţie dificilă. Să nu luăm decizii pe anturaj, pe cine zgârie uşa mai bine”, i-a transmis direct Sighiartău, potrivit unor surse participante. Răspunsul lui Cîţu a fost monosilabic, care a subliniat că cer funcţii oamenii din partid care iniţial s-au opus alianţei cu PSD. 

Dan Vîlceanu, secretarul general al partidului, a încercat să calmeze apele. Vîlceanu le-a recomandat colegilor să nu caute „gâlceavă” şi a spus că negocierile au fost în interesul partidului. Cu toate acestea, Cristian Buican, liderul PNL Vâlcea, a precizat că echipa de negociere a PNL nu a avut mandat clar la discuţiile cu PSD: „Riscăm să devenim ca în anii 2000. Trebuie să ştim ce dorim de la negocieri, că altfel ne pierdem soldaţii partidului. Un general fără soldaţi nu reprezintă nimic”, a fost exprimarea poetică a liderului PNL Vâlcea.

Şi liderul eurodeputaţilor PNL, Rareş Bogdan, a luat cuvântul. „Dacă nu ne trezim, ne va spulbera electoratul. Ne vom trezi cu AUR la 30%”, a fost avertismentul lui Rareş Bogdan pentru conducerea partidului, într-un moment în care inclusiv prim-vicepreşedintele PNL pare să fi intrat într-un con de umbră. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite