Culise. Cronica unei reforme eşuate. Cum a pus „Grindă” pe jar un întreg minister

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ştefan, cunoscut şi ca „Grindă”, încercat reorganizarea ministerului pe care îl conduce, dar a eşuat. În schimb a reuşit să bulverseze întreaga instituţie. FOTO gov.ro
Ion Ştefan, cunoscut şi ca „Grindă”, încercat reorganizarea ministerului pe care îl conduce, dar a eşuat. În schimb a reuşit să bulverseze întreaga instituţie. FOTO gov.ro

Reorganizarea gândită de liberalul Ion Ştefan şi de apropiaţii săi din conducerea Ministerului Dezvoltării, pretext pentru execuţii politice, s-a terminat cu un mare eşec. Tot ce rămâne în urmă este un scandal politic şi o învăţătură de minte pentru PNL-işti: nu poţi face o reformă prin ignorarea legilor, doar pentru a înlocui funcţionarii indezirabili.

Ministrul Dezvoltării, Ion Ştefan, a semnat luni ordinul de încetare a reorganizării instituţiei, decizie luate din cauza mai multor probleme previzibile, dar pe care susţinătorii „reformei” le-au ignorat cu bună ştiinţă în ultimele săptămâni. În primul rând, principala problemă a fost o lege promulgată de Klaus Iohannis, prin care era menţinut Institutul Naţional de Administraţie, structură desfiinţată de liberali. De asemenea, Ion Ştefan şi Marius Mihai Vasiliu, secretar general-adjunct şi creier al reorganizării, au susţinut continuarea reformei chiar dacă întreaga procedură ignora numeroase legi care nu permiteau concedieri sau concursuri în administraţia publică, lucru pentru care ministerul a fost dat în judecată de o parte dintre angajaţi. Primul termen la Curtea de Apel Bucureşti trebuia să fie luni, dar a fost amânat pentru astăzi, din cauza numărului mare de dosare de pe rol.

Cu cântec a fost şi modul cum au fost organizate examenele la nivelul instituţiei. Conducerea liberală a încercat să tranşeze situaţia concedierilor şi a examenelor în câteva zile, termenele legale fiind diminuate. Nu în ultimul rând, componenţa comisiilor a fost schimbată în noaptea de dinaintea examenelor, fiind lăsaţi doar reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, fără cei ai Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Instituţia rămâne pe un butoi cu pulbere

Practic, în urma deciziei de încetare a reorganizării, aproape toţi funcţionarii vor reveni pe posturile lor, cu excepţia celor care s-au transferat de bună voie între timp. În schimb, atmosfera din instituţie rămâne la fel de tensionată. Surse multiple din instituţie susţin că Vasiliu a fost huiduit de colegii din minister şi chiar s-a ajuns la injurii, astfel încât se deplasează însoţit de un jandarm, cel mai probabil de teama escaladării situaţiei. Secretarul general-adjunct e considerat principalul vinovat de tot haosul creat.

„Ar trebui să-şi ia garda de corp din banii lui, dacă tot se teme. Acum vrea să beneficieze şi de pază plătită din bani publici. Oricum, singur se face vinovat că s-a ajuns la această situaţie în care puţini îl mai salută, iar unii îl jignesc”, a declarat o sursă din instituţie pentru „Adevărul”.

Fără altă „reformă” până în 2021

Cazul reformei eşuate a lui Ion Ştefan e prost văzut şi de colegii liberali. Surse din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că i-au cerut să înceteze cu planul lui încă de la primele semne că ar vrea să facă schimbări radicale în instituţie. „I-am zis direct lui, dar şi la întâlniri unde era şi preşedintele Ludovic Orban, să stea cuminte şi să nu înceapă reorganizarea, pentru că aşa ceva nu faci în momentul în care ai mandat limitat şi eşti înainte de alegeri. Ce a reuşit să facă? A reuşit să-şi pună oamenii în cap, să ajungă oamenii de acolo să creadă că suntem mai răi ca PSD”, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PNL pentru „Adevărul”.

De altfel, surse liberale din conducerea partidului susţin că „experimentele” de tipul celui al lui Ion Ştefan se termină până în 2021. „Lăsăm toate instituţiile în pace până terminăm cu parlamentarele. Apoi vedem ce ministere avem noi, ce ministere vor avea cei de la USR. Dezvoltarea aproape sigur rămâne la noi, fiind unul din ministerele de care ţinem cu dinţii, indiferent de formula de guvernare. Vedem apoi ce schimbăm şi ce nu”, a precizat unul dintre liderii partidului pentru „Adevărul”.

Cumetrii la Ministerul Dezvoltării

Ion Ştefan a adus în echipa sa de la minister mai mulţi apropiaţi din judeţul natal, Vrancea. Printre aceştia e Liviu Bostan, consilier judeţean al PNL, instalat pe o funcţie de conducere. De asemenea, Ştefan a angajat şi rudele unui coleg de partid, cu care a recunoscut că are o relaţie foarte bună. Mai precis, Ştefan a angajat-o pe soţia lui Virgil Guran la cabinetul său de ministru, iar pe sora acestuia, în Corpul de Control al Ministerului Dezvoltării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite