Antonescu: Nu ar fi haios să se teamă Ponta că Iohannis poate deveni prezidenţiabil dacă eu nu mă tem?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PNL Crin Antonescu FOTO Mediafax
Liderul PNL Crin Antonescu FOTO Mediafax

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a vorbit, luni seara, despre evoluţia negocierilor din USL privind structura Guvernului şi a subliniat că nu are de gând să modifice termenii protocolului USL. În ce priveşte refuzul premierului de a-i oferi lui Klaus Iohannis funcţia de vicepremier, concomitent cu cea de ministru de Interne, liderul liberal a sugerat că Ponta "s-ar teme" că va fi eclipsat de primarul Sibiului.

Principalele declaraţii ale preşedintelui PNL

Despre criza din USL:

Asumându-mi riscul ca unii să se supere, eu răspund subiectiv, adică vorbim despre impresia mea, despre ceea ce cred eu la capătul acestei experienţe, în acest moment, în care eu am crezut, am investit în sens politic, chiar în sens sufletesc şi, ca atare, chiar dacă părerea mea nu este împărtăşită, e părerea mea. Marea problemă nu stă într-o funcţie sau alta, în Transgaz, nici măcar într-o amnistie, ci în elementele unui proiect de viitor. Când am format USL, a fost o înţelegere între mine şi Ponta. Atunci am spus că ştim istoria recentă, ce este PSD, cu bune şi cu rele, ştim prin ce a trecut PNL, ştim ce ne aduce împreună pe noi, pe care aproape totul ne desparte – nu vorbim de doctrină- ci convingerea că Traian Băsescu aberează.

Facem o astfel de alianţă pentru a merge spre viitor. De asemenea, chiar dacă PSD evident că pe toate criteriile aritmetice era şi atunci un partid mai mare, ideea de paritate a fost nu doar una aritmetică, o aritmetică ce nu s-a putut concretiza, a fost mai degrabă o paritate simbolică. 

Criza constă în faptul că, din ce în ce mai mult, PSD-ul lui Ponta tinde să semene cu PSD-ul dnainte de 2004. Pe de altă parte, acest respect şi această împărţire de teritoriu, repet, de valori, nu se respectă şi de aici vin toate aceste lucruri care pun la îndoială o construcţie la care am ţinut şi ţin, în care PNL depune toate eforturile să o ducă la capăt. 

De când s-a construit această alianţă, deci vorbim de ultimii trei ani, PNL şi-a asumat nişte riscuri şi atacuri, în fiecare zi - că s-a aliat cu PSD. Nu ne este indiferent acest lucru, aceste atacuri ne-au afectat, nu e o suferinţă oarecare să fii taxat pe nedrept, din punctul nostru de vedere. Am făcut aceste sacrificii pornind de la ideea că e varianta cea mai bună pentru România. Suntem în criză pentru că termenii iniţiali par a se fi schimbat. PNL trebuie să-şi apere integritatea, aspiraţiile şi interesele.  

Despre relaţia cu Călin Popescu Tăriceanu:

Mereu, simbolic, mandatul meu a fost pe masă. Oricine a putut pune această problemă. Nu se poate ca, în momentul în care eşti angajat într-o negociere, când te duci acolo cu un mandat pe care ţi l-a dat partidul în unanimitate, foarte clar, te duci, discuţi aceste lucruri care sunt foarte importante, poate chiar decisive pentru viitorul PNL, să ieşi să spui că poate nu e bine, să facem ca PSD, să nu ne certăm atât cu PSD, să facem cum vrea dânsul.

Dacă eu am convocat mâine Biroul Politic, l-am convocat pentru că trebuie să limpezim nişte lucruri, nu doar pentru că e greu să negociezi când ţi se bagă cuţitul în spate. Să vii în cursul unei negocieri să ataci din direcţia adversarului, la această capacitate a domnului Tăriceanu de a juca orice rol în interesele domnului Ponta chiar nu mă aşteptam. 

Despre demisiile miniştrilor liberali: 

Începe ceva destul de jenant, nu îmi imaginam că se ajunge aici. Oamenii şi-au dat demisia în mod public, lucrurile astea nu sunt de pus în dubiu. Există crize politice, dar sper să nu ajungem la o criză de secretare.

Suntem un partid destul de încercat. Eu l-am propus şi susţinut pe domnul Fenechiu, care era în cursul unui proces, a fost o sentinţă, s-a retras din Guvern. Trebuie să îi fac dreptate şi domnului Gerea, nu a fost un personaj foarte prezent în media. Asta e gestiunea de imagine a Guvernului, să nu fim nedrepţi faţă de Gerea! A muncit cu onestitate acolo, la Ministerul Economiei. Domnul Chiţoiu e un om care a avut poziţii puternice, cu acordul partidului, având în vedere experienţa sa.  

Despre votul în cazul lui Vlad Cosma: 

Unora li s-a părut ciudat că am făcut declaraţii legate de Legea amnistiei, de Vlad Cosma, de Constituţie. S-a constituit o altă majoritate. Eu am discutat în treacăt şi cu domnul Ponta, când a venit la discuţia pe care am avut-o. I-am spus: eu cred că ar bine pentru Parlament, pentru partidul omului respectiv, a cărui prezumţie de nevinovăţie o susţin şi o respect. Din păcate, m-a nemulţumit nu doar rezultatul votului, ci şi proporţia. Cam ăia au fost, dacă au fost toţi, şi PNL. 

Despre declaraţia lui Victor Ponta:

Înţeleg că Ponta poate trăi fără Daniel Constantin vicepremier. Al doilea lucru este că tratează cu uşurinţă alocarea la ministere – de ce să se ducă Klaus Iohannis la Finanţe? Eu cred că, în România, Finanţele şi Justiţia nu suportă politicieni fără o anumită aplicaţie. Spune că aşa e legal, dar nu e vreo lege care să statueze. Mergem în Parlament frumos, nu mai inventăm chestiuni cu Daniel Constantin, se vede că poate renunţa la el. Cred că Ponta ştie foarte bine că nu ne jucăm cu propunerile, cu oamenii. Nu acceptă Klaus Iohannis, că am discutat, să meargă la Finanţe. Ponta ne oferă acest lucru ca să ne blocheze.

 Despre înfiinţarea USD: 

E ceva ce încalcă protocolul USL, dar nu am făcut asta. Au decis să candideze pe liste, vor să-şi spună USD, să-şi spună USD. Pentru noi e important când se întâmplă ceva cu Oltchim, scăderea CAS-ului. Să pui în discuţie PNL înseamnă că eşti deranjat de Iohannis. Dacă te deranjează USL, faci USD… Iohannis nu e un om să ne jucăm cu el ca popicele, e un om serios. Încep să văd că aici e problema. Iohannis e o problemă pentru Ponta şi nu pricep de ce. El, care e atât de tânăr, trebuie să înveţe că politica e un spaţiu al concurenţei. Nu ar fi haios să se teamă Ponta că Iohannis poate deveni prezidenţiabil dacă nu mă tem eu?

Despre numirea lui Niels Schnecker în funcţia de şef de campanie: 

Pur şi simplu s-a oferit: mi-ar plăcea să mă ocup de chestiunea asta, mi-ar plăcea. Eu, care îl apreciam şi îl apreciez, am spus: domnule,da! Am lucrat o vreme împreună, din motivele pe care Niels le-a explicat, am constatat că nu se potrivea cu realitatea politică. Nu are legătură cu Dan Voiculescu.

Despre Legea amnistiei: 

A fost o comunicare exemplară din partea Victoriei Nuland. Tema a rămas, dacă eu merg la Bruxelles şi discut cu un personaj, dacă se duc colegi de-ai mei – pe nivelul lui, fiecare – oamenii ăia despre România au în cap această chestiune, ca şi cum ar fi vreo temă sau vreo ameninţare. Dacă premierul spune că nu mai vrem Legea amnistiei, de ce mai lăsăm acest subiect? Ideea e că e acolo, iar cineva stă la pândă să o dea.

Nu înţeleg de ce astăzi această propunere nu a fost susţinută. Nu fac un proces de intenţie nimănui, dar e spre binele tuturor să lămurim această problemă. În plan intern, în opinia publică, chestiunea asta stârneşte nişte îndoieli. 

Despre candidatura la prezidenţiale:

Nu e problema mea, cum cred alţii, să mă împac cu Traian Băsescu, să mă susţină la prezidenţiale. Problema mea este să fac faţă onorabil situaţiei de preşedinte PNL. Foarte probabil, în cursul acestui an, fie că voi deveni preşedinte sau nu, trebuie să mă gândesc la succesiunea acestui partid şi la unde rămâne el. Unii speră că negocierea se va rezolva nu faţă în faţă cu PNL. Într-un fel, deşi e un moment chiar jenant, e tot răul spre bine. PNL, pentru că joacă la o miză atât de mare, trebuie să treacă nişte probe, care înseamnă fie alegeri europarlamentare pe cont propriu, fie alegeri prezidenţiale pe cont propriu. Pentru PNL sunt momente-cheie în care îşi dovedeşte forţa, dacă o are. În rest, nu doresc nimic decât să clarificăm cine suntem, ce vrem, ce vorbim. Nu  mai vreau să le dăm şansa celor care se poartă cum se poartă cu noi – că aţi văzut atacul de azi, unul de la PSD, unul de la Băsescu.

Nu vă lăsaţi înşelaţi de faptul că Ponta are un discurs împăciuitor. Azi mi-am pierdut optimismul în Tăriceanu. Nu sunt prizonierul niciunui grup, de la Patriciu la Ruşanu.

Despre pactul de coabitare:

Nu e nevoie de turnătoriile astea mititele şi mincinoase ale lui Daniel Constantin. Ştiam de document, l-am văzut, l-am răsfoit, i-am spus domnului Ponta că şi conţinutul este fie superfluu, fie caraghios. E şi domnul Băsescu martor, dacă ajung să-l am martor împotriva lui Ponta. Poziţia mea a fost cunoscută în tot acest timp, chiar mă imaginaţi pe mine cu pixul făcând adnotări pe textul care urma să fie adoptat? Sigur că ştiam, am fost acolo. 

Despre relaţia cu PSD:

Există o presiune extraordinară din partea PSD asupra acestui PNL, dar PNL va rezista. Mă bazez pe spiritul acestui partid, pe cei foarte tineri care vin din urmă şi care nu au venit pentru a obţine un post, ci pentru că PNL este un nume mare. 

Ponta riscă să creadă că va reuşi ce nu a reuşit domnul Băsescu. În momentul în care Băsescu a intrat în conflict cu Tăriceanu, a crezut că e simplu să-l răstoarne. În 2009, de câte ori s-a discutat că o să cadă Antonescu? Domnul Ponta intră într-o capcană dacă spune că Stroe şi Chiţoiu erau minunaţi, Antonescu e cel mai rău. 

Faptul că am avut speranţe mai mari - mai am şi acum câteva ,mai mici - sigur că există deziluzii. Sunt nişte oameni şmecheri ca Băsescu, care arată că ei nu se lasă păcăliţi. Domnule, viaţa se compune din speranţe, iluzii, dezamăgiri. Cred că dacă Ponta nu regăseşte spiritul pe care l-am văzut când eram în Opoziţie şi când vorbeam cu atâta convingere, dacă nu regăseşte spiritul ăla, o să fie destul de greu pentru cariera politică a domniei sale şi pentru România, care pierde un politician de perspectivă. 

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite