Corlăţean şi Deşciţa au parafat Acordul de mic trafic de frontieră între România şi Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordul de mic trafic de frontieră între România şi Ucraina, care stabileşte condiţiile de desfăşurare a tranzitului la vamă dintre cele două ţări, a fost parafat, marţi, la Bruxelles, de către ministrul român şi ucrainean de Externe, informează MAE, potrivit Mediafax.

Documentul, care urmează să fie semnat după ce Ucraina finalizează procedurile interne, notează condiţiile de trecere a rezidenţilor aflaţi în zona de frontieră a celor două state. Astfel, persoanele aflate la maximum 30 de kilometri de o parte şi de alta a frontierei comune vor putea tranzita graniţa şi pot rămâne în ţara vecină maximum trei luni.

Cei care vor putea beneficia de prevederile acordului sunt persoanele care locuiesc de cel puţin 3 ani, în mod legal, în zona de frontieră a României sau a Ucrainei. Documentul notează că acestora se adaugă şi soţul/soţia, copii minori sau majori, chiar dacă aceştia sunt prezenţi în regiune de mai puţin de trei ani.

Tranzitul persoanelor de la graniţa României şi Ucrainei va putea fi făcut fără viză, pe baza permisului mic de trafic de frontieră, mai notează sursa citată.

În prezent, acordul a fost semnat ad referendum (parafat), ceea ce înseamnă o autentificare cu caracter provizoriu a textului convenit în urma negocierilor. După ce partea ucraineană îşi va finaliza procedurile interne, acordul va fi semnat definitiv de ambele părţi.

„Am reuşit să găsim soluţii la unul dintre cele două subiecte ce rămăseseră sub semnul întrebării, dar şi la cel de-al doilea element am găsit, la nivel de negociatori, o soluţie rezonabilă, de compromis. Rămâne ca în special partea ucraineană în zilele ce urmează să facă demersurile pentru obţinerea aprobării politice în vederea semnării şi, în baza asigurărilor pe care le-am primit la nivelul primului ministru, la nivelul ministrului de Externe, acordul s-ar putea semna în perioada imediat următoare”, a declarat ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, la 10 martie. 


Citeşte şi:

Corlăţean, despre provocările noului Război Rece: Suntem sub umbrela de securitate a NATO, siguranţa este garantată

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat vineri, la Realitatea TV, că securitatea României este garantată, graţie statutului nostru de stat membru NATO. Cu toate acestea, Corlăţean a subliniat că statele membre NATO trebuie să aibă o contribuţie sporită, din punct de vedere financiar, în cadrul Alianţei.

Moldova şi România au semnat astăzi mai multe acorduri de cooperare bilaterală

Mai multe acorduri de coperare au fost semnate la cea de-a doua sesiune a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova – România, în domenii precum retransmiterea radiodifuzorilor din ambele state, siguranţa alimentelor şi colaborarea în domeniul justiţiei.

UPDATE Şeful diplomaţiei române, la Kiev: Referendumul din Crimeea este „ilegitim, ilegal, neconstituţional“

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi omologul ucrainean, Andrii Deşciţa, au semnat, luni, la Kiev, Acordul între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind măsurile de întărire a încrederii şi securităţii, potrivit unui comunicat MAE. Acordul a fost semnat în cadrul vizitei de lucru pe care ministrul român al Afacerilor Externe o face, luni, la Kiev.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite