Corespondenţă de la Varşovia. Mateusz Morawiecki cere sancţiuni mai dure pentru Rusia. Apel către unii lideri UE: Nu mai finanţaţi maşinaria de război rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă şi Mateusz Morawiecki FOTO Andreea Ghiorghe
Nicolae Ciucă şi Mateusz Morawiecki FOTO Andreea Ghiorghe

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a cerut partenerilor din UE să nu mai apeleze la gazele din Rusia deoarece prin aceste conducte „ curge şi sângele oamenilor nevinovaţi”. Liderul de la Varşovia a punctat că liderii din UE trebuie să acţioneze în comun pentru a nu mai fi finanţară „maşinaria de război rusă”, transmite corespondentul „Adevărul” de la Varşovia.

În contextul în care a vorbit de faptul că în continuare unele state sunt influenţate de dependenţa faţă de gazele livrate de Rusia, premierul polonez a subliniat: „Prin aceste conducte curge şi sângele oamenilor nevinovaţi. Partenerii noştri din UE nu trebuie să mai finanţeze maşinăria de război rusă”, a subliniat Mateusz Morawiecki, aluzie la faptul că unele state cer sancţiuni mai blânde pentru Rusia. 

De altfel, liderul de la Varşovia a punctat că ţara sa a primit până în prezent peste 500.000 de refugiaţi din ţara vecină, Ucraina. „Am primit deja peste 500.000 de refugiaţi de război din Ucraina. Trebuie să facem faţă şi unei catastrofe umanitare”, a punctat Morawiecki. 

„Construim cu România o strategie pentru anii următori, despre posibilităţile de obţinere de gaz din alte surse, de exemplu din Azerbaidjan. Analizăm asta. Noi i-am spus premierului Ciucă de proiectul Baltic Pipe. Să ajungem în final independenţi de Rusia. Fac apel la CE să dea embargo pentru cărbunele din Rusia. Să aducem cărbune din Australia şi alte zone”, a mai afirmat liderul polonez, 

De asemenea, premierul Poloniei a cerut ca absolut toate băncile din Federaţia Rusă să fie scoase din sistemul SWIFT şi să fie sancţionate şi firmele ruseşte. „Dorim să îi chemăm pe partenerii noştri din CE să implementeze un pachet curajos de sancţiuni, un pachet care să atingă serios economia rusească”, a mai afirmat liderul de la Varşovia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite