Corespondenţă din SUA. Ce teme referitoare la securitatea României a abordat Iohannis la întrevederile cu mai mulţi şefi de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întrevedere a preşedintelui Klaus Iohannis cu Kersti Kaljulaid, preşedinta Estoniei. FOTO Presidency.ro
Întrevedere a preşedintelui Klaus Iohannis cu Kersti Kaljulaid, preşedinta Estoniei. FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi, cu mai mulţi şefi de stat, dar şi cu lideri ai unor organizaţii internaţionale sau instituţii europene. În cadrul acestora, Iohannis a abordat atât teme privind securitatea regională, dezvoltarea relaţiilor economice, dar şi referitoare la proiectul european.

În cadrul întâlnirii cu preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, „discuţiile au vizat subiecte aflate pe agenda bilaterală, europeană, regională, respectiv din domeniul securităţii. Cei doi interlocutori au evidenţiat nivelul foarte bun al relaţiei bilaterale, care are premise de consolidare în continuare, în condiţiile în care cele două ţări au opinii similare în multe dosare europene şi în ceea ce priveşte problematica de securitate“, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Iohannis a salutat progresul înregistrat în consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Flancului Estic al NATO. Cei doi şefi de stat au convenit ca România şi Estonia să lucreze împreună pentru asigurarea succesului Summitului aliat din 2018, cu precădere pentru „realizarea unei coerente reale între prezenţa NATO în Nordul şi respectiv în Sudul Flancului Estic. În acest sens, Preşedintele României a apreciat importanţa Formatului Bucureşti pentru buna pregătire a Summitului Alianţei de anul viitor“.

Totodată, şeful statului a informat cu privire la intenţiile părţii române în perspectiva găzduirii în 2018 de către România a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, prin prisma promovării Iniţiativei pentru modernizarea regiunii, care trebuie dezvoltat astfel încât să sprijine unitatea şi coeziunea în cadrul Uniunii Europene.‎ 

Cei doi şefi de stat au abordat de asemenea problematica Parteneriatului Estic, în perspectiva Summitului din luna noiembrie, precum şi necesitatea continuării sprijinului pentru apropierea Republicii Moldova de UE.

‎Preşedintele României a mai avut în marja Adunării Generale ONU o întâlnire cu Preşedintele Republicii Serbia, căruia i-a reiterat invitaţia de a vizita România, pentru „a adânci şi dezvolta relaţiile bilaterale, foarte importante, dintre cele două ţări“. Totodată, Iohannis a avut întrevederi cu Donald Tusk, Preşedintele Consiliului European, pentru a discuta teme curente ale agendei europene, ‎respectiv cu Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO, care urmează a vizita România în luna octombrie, pentru convorbiri cu autorităţile române şi participare la Adunarea Parlamentară NATO.

Klaus Iohannis si presedintele Egiptului Fattah El Sisi FOTO Presidency.ro

Klaus Iohannis şi Abdul Fattah El-Sisi. FOTO Presidency.ro

Nu în ultimul rând, Klaus Iohannis s-a văzut cu preşedintele Egiptului, Abdul Fattah El-Sisi. Cei doi au discutat despre relaţiile bilaterale, relaţiile UE-Egipt, precum şi despre o serie de puncte importante pe agenda internatională, cum ar fi cooperarea împotriva terorismului şi soluţionarea dosarului libian, respectiv sirian.Preşedintele României şi cel al Egiptului au convenit să efectueze un schimb de vizite pentru „impulsionarea dialogului politic bilateral la cel mai înalt nivel“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite