Conducerea Parlamentului a stabilit calendarul proiectului de buget. Când va fi adoptat bugetul pe 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu FOTO Mediafax
Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu FOTO Mediafax

Birourile Permanente ale Senatului şi Camera Deputaţilor s-au întâlnit astăzi în şedinţă comună şi au stabilit traseul proiectului de Buget în Parlament. Conform calendarului creionat de conducerea Parlamentului, bugetul pe 2015 va fi adoptat duminică, în aceeiaşi zi în care preşedintele ales, Klaus Iohannis, va depune jurământul de învestitură.

UPDATE Cristian Dumitrescu, vicepreşedintele Senatului, a prezentat concluziile şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului:

Şedinţa Birourilor permanente reunite astăzi a avut ca obiect stabilirea programului de dezbatere şi aprobare a Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015. Parlamentul a fost sesizat de Guvern cu proiectul Legii bugetului de stat şi Legii asigurărilor sociale de stat. Conform deciziei luate de Birourile permanente reunite, începând de sâmbătă, 13 decembrie şi până luni, 15 decembrie, orele 15.00, se vor depune amendamente de către grupurile parlamentare, de domnii senatori şi deputaţi.

Luni va avea loc centralizarea şi gruparea amendamentelor pe ordonatorii principali de credite. În urma acestei acţiuni, marţi dimineaţă vor putea avea loc şedinţele comisiilor reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru fiecare domeniu bugetar în parte, în prezenţa domnilor miniştri, pentru elaborarea avizelor de specialitate şi depunerea acestora la comisiile de buget, finanţe şi bănci, reunite. Marţi va începe dezbaterea în cadrul comisiilor de buget, în vederea elaborării rapoartelor la proiectele de lege pe acele capitole din buget, mari consumatoare de timp, pentru care nu sunt necesare avize de la alte comisii permanente ale Parlamentului.

Raportul comisiilor de buget finanţe este aşteptat să fie finalizat şi depus la Birourile Permanente în cursul serii de joi. Birourile Permanente reunite vor stabili timpii alocaţi pentru dezbaterea şi aprobarea celor două legi ale bugetului tot în cursul zilei de joi, astfel încât plenul celor două Camere ale Parlamentului să se întrunească vineri dimineaţă, la orele 9.00. Speranţa este ca până duminică seara, dezbaterile să fie finalizate şi să se poată da votul final. Dacă nu, procedura parlamentară va continua până la votul final, astfel încât să avem bugetul adoptat până la încheierea sesiunii ordinare a Parlamentului. Obiectivul fundamental este să intrăm în anul 2015 cu un buget aprobat.

De asemenea, duminică, 21 decembrie, vom avea şi o şedinţă solemnă, pentru ca preşedintele ales, Klaus Iohannis să depună jurământul de investire în cea mai înaltă funcţie din stat. Pe de altă parte, probabil că luni vom convoca încă o şedinţă a Birourilor Permanente reunite, este aşteptată sesizarea Parlamentului în legătură cu remanierea Guvernului.



Cu două ore în întârziere faţă de ora 17.00, stabilită prin amânarea de vineri dimineaţă, şedinţa de Guvern dedicată adoptării bugetului pe 2015 a început la ora 19.00, la Palatul Victoria. În sesiunea de deschidere, preluată audio de televiziuni, premierul Victor Ponta a precizat încă o dată că în 2015 nu va creşte nicio taxă. După aproximativ o oră de la începerea şedinţei, Guvernul a aprobat bugetul.

Joi dimineaţă, bugetul Ministerului Public (în care era cuprins şi cel al DNA) era cu 31,94% mai mic faţă de bugetul din 2014, în condiţiile în care numai DNA anunţase că are nevoie pentru anul viitor cu cinci milioane de euro mai mult decât anul trecut doar pentru a funcţiona.

Concret, conducerea DNA a cerut 25 de milioane de euro, iar la prezentarea proiectului de buget s-a trezit că instituţia nu era prevăzută într-o filă distinctă a bugetului, ci era inclusă în bugetul total al Ministerului Public, mai mic decât cel rectificat de anul trecut. „Potrivit legii, trebuie să avem filă distinctă de buget pentru DNA, aşa a fost mereu. Suntem o structură a Ministerului Public. Domnul ministru poate să rezolve această neînţelegere“, arăta ieri-dimineaţă Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA.

Kovesi a reacţionat printr-un comunicat de presă în care a explicat că instituţia pe care o conduce este una foarte profitabilă. „Aducem în atenţia opiniei publice că, raportat la valoarea bugetului solicitat de DNA, de 25 milioane euro, instituţia a indisponibilizat bunuri şi bani în cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro”, a atras atenţia DNA.

Ulterior, ministrul pentru Buget, Darius Vâlcov, a asigurat că DNA va primi cele 25 de milioane de euro solicitate. Vâlcov a declarat pentru „Adevărul“ că s-a întâlnit cu Laura Codruţa Kovesi şi cu Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, întrevedere în cadrul căreia le-a explicat acestora că Ministerul Public va avea în 2015 un buget mai mare faţă de cel din acest an. În şedinţa de Guvern de ieri, premierul Victor Ponta a anunţat că DNA rămâne cu un buget 22 de miliarde de lei, aşa cum a fost stabilit iniţial în proiectul de buget.

Opoziţia arată cu degetul

Opoziţia a reacţionat dur faţă de publicarea bugetului de stat pe 2015. Cei de la PSD au susţinut, însă, că procurorii vor primi bugetul pe care l-au cerut. 

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a dat tonul acuzaţiilor venite din partea Opoziţiei şi i-a reproşat premierului Victor Ponta că se răzbună pe procurori, motiv pentru care ar trebui să demisioneze.  „Este o acţiune deliberată de blocare a DNA, a Justiţiei în general. Premierul are o atitudine clară de răzbunare pe DNA pentru anchetele pe care le-a făcut şi le are în curs. Este încă un motiv pentru care ar trebui să plece din fruntea Guvernului, cu guvern cu tot“, a transmis Predoiu, într-un comunicat.

Europarlamentarul Monica Macovei a publicat, pe blogul personal, un text în care susţine că sumele reduse alocate DNA reprezintă, de fapt, facturile promisiunilor din campanie. „Ponta a decis că procurorii n-au nevoie de bani şi a propus reducerea bugetului Ministerului Public cu 32%, aşadar şi al DNA. PSD a decis să nu le dea acest buget procurorilor anticorupţie, să le taie fondurile şi să le dea acolo de unde se poate fura sau pentru a plăti dezmăţul pomenilor electorale din 2014“, a spus Macovei, în textul publicat sub titlul: „Ponta ia de la procurori şi dă la hoţi“.

De aceeaşi părere este şi deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru care susţine, într-o intervenţie publicată tot pe blogul său, că tăierea bugetului DNA este o măsură de apărare a baronilor PSD. „Ponta vrea să închidă DNA pentru a-şi proteja baronii. Voi depune un amendament la buget pentru finanţarea DNA-ului conform legii şi necesităţilor. Sper că şi parlamentarii îl vor vota“, a precizat Ciuhodaru.

„Cer demisia lui Teodorovici“

La rândul său, deputata PNL Andreea Paul a explicat, pentru „Adevărul“, care sunt principalele probleme ale bugetului şi a opinat că Victor Ponta vrea să părăsească guvernarea şi să lase o moştenire grea viitorului Cabinet. 

„Avem în faţă bugetul-semnal că Ponta părăseşte guvernarea, că îşi recunoaşte propriile incompetenţe şi obiective ratate anunţate la începutul anului. PNL cere Guvernului Ponta ca, prin buget, să nu pedepsească justiţia care îşi face datoria. Din modul cum e alocat bugetul DNA, deducem că Ponta nu are ca prioritate continuarea luptei anticorupţie, ci apărarea baronilor. A doua scădere brutală este în Sănătate. Să tai 18 procente este o crimă naţională“, a punctat Andreea Paul.

Deputatul PNL Alexandru Nazare îi cere ministrului fondurilor europene, Eugen Orlando Teodorovici, să îşi prezinte demisia întrucât prin bugetul pe 2015 singurele cheltuieli din fondurile europene alocate perioadei 2014-2020 sunt pentru distribuţia de alimente persoanelor defavorizate.

Fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, spune că bugetul arată pomenile electoralle promise de Victor Ponta în campanie „nu au acoperire“. „Proiectul de buget ”Victor Ponta” pentru anul 2015 reflectă eşecul total al guvernării PSD şi preţul pe care-l vor plăti toţi românii pentru promisiunile sale fără acoperire din campania electorală. Dacă în cursul anului 2014, Ponta a încercat sistematic să ne păcălească pe toţi că „economia duduie” şi că nu mai are ce face cu banii din excedentele bugetare, acelaşi premier încearcă să ne servească acum un nou set de minciuni pentru anul care vine. Cifrele cuprinse în proiectul de buget pentru 2015, publicat de Ministerul Finanţelor Publice, trădează incompetenţa Guvernului Victor Ponta şi incapacitatea acestuia de a asigura României perspective de dezvoltare“, a arătat şi Ialomiţianu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite