Condiţia ca Maia Sandu să câştige alegerile din Republica Moldova: o prezenţă la vot de peste 60%. Diaspora poate face diferenţa şi peste Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura şansa ca Maia Sandu să întoarcă, azi, în turul doi, rezultatul alegerilor prezidenţiale este prezenţa masivă a moldovenilor la urne, susţin surse din dilplomaţia românească. Maia Sandu îl poate învinge pe Igor Dodon numai prin mobilizarea diasporei şi a tinerilor, un scenariu similar cu cel al alegerilor prezidenţiale din România, în 2014, când, sub sloganul “Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”, Klaus Iohannis l-a învins pe Victor Ponta.

Igor Dodon, candidatul pro-rus pentru preşedinţia Republicii Moldova, are un avans de aproape 10 procente în faţa Maiei Sandu, candidatul pro-Vest, înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, programat astăzi. În cifre, Maia Sandu are nevoie 150.000 de voturi pentru a întoarce rezultatul, o misiune extrem de dificilă, în condiţiile în care Dumitru Ciubaşenco, candidatul susţinut de Renato Usatîi - primarul pro-moscovit al oraşului Bălţi - şi-a anunţat sprijinul pentru Dodon în turul doi. Ciubaşenco a obţinut 6% (85.000 de voturi) în primul tur. De asmenea, potrivit unor surse politice, şi comunistul Vladimir Voronin, fostul preşedinte al Republicii Moldova, îl va susţine pe Igor Dodon, deşi, oficial, l-a renegat.

De unde ar putea atrage electorat Maia Sandu, în condiţiile în care, potrivit calculelor, Igor Dodon se află la doar doi paşi, două procente de câştigarea preşedinţiei? O mobilizare exemplară a diasporei şi a tinerilor de peste Prut este singurul răspuns, susţin oficialii bucureşteni. Potrivit unei analize a diplomaţiei româneşti, Maia Sandu poate spera la câştigarea alegerile doar dacă la urne se prezintă între 60% şi 63% dintre moldovenii cu drept de vot. Comparativ, în primul tur, prezenţa la urne a fost de numai 50.95%.

Mobilizarea diasporei româneşti ar fi un mare atu pentru Maia Sandu, dat fiind faptul că în România trăiesc nu mai puţin de 100.000 de basarabeni, dintre care, la primul tur, au votat doar 9.400, într-o proporţie covârşitoare de partea Maiei Sandu. La fel, moldovenii din Italia, Spania,Germania şi alte state din Vest au votat pro-Europa. Dar nu toată diaspora moldovenească este de partea candidatului Maiei Sandu. Sunt nu mai puţin de 400.000 de moldoveni plecaţi la muncă în Rusia, care îl preferă pe Igor Dodon, însă, la primul tur, nu s-au înghesuit să voteze. Şi moldovenii din Găgăuzia sunt, teoretic, tot de partea candidatului socialist.

Maia Sandu spune: “Mergem spre Vest, mergem spre UE şi spre România!”

Fostul preşedinte Traian Băsescu i-a îndemnat pe moldoveni să iasă la urne şi să o voteze pe Maia Sandu. “Vreau să fac un apel către cei 100.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova care trăiesc pe teritoriul României, la cei 25.000 de tineri din Republica Moldova care sudiază în liceele şi universităţile din România: Mergeţi mâine la vot! Eu voi fi la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti, mâine, la ora 10 dimineaţa, să votez alături de toţi cetăţenii Republicii Moldova care vor democraţie. Votaţi Maia Sandu! Este candidatul care îşi doreşte ca Republica Moldova să îşi continue drumul spre Vest, spre democratizarea ţării. Dodon le oferă suspendarea acordului de asociere cu UE. Asta înseamnă suspendarea dreptului de a circula fără viză  în UE. Maia Sandu spune: Mergem spre Vest, mergem spre UE şi spre România! Dodon vrea în Uniunea Vamală pentru că e uniunea oligarhilor lui Putin. Votaţi Maia Sandu!”, a fost mesajul video pe care Traian Băsescu l-a postat pe Facebook.

Cei 25.000 de elevi şi studenţi moldoveni care studiază în România, care vor vota  în secţiile electorale deschise pe teritoriul ţării noastre, beneficiază de bilet de tren gratuit dus-întors (Regio/ InterRegio clasa a 2-a) în perioada 12-13 noiembrie, informează CFR. Cele 10 localităţi de pe teritoriul României prevăzute cu secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, sunt următoarele: Bucureşti,  Iaşi, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Bacău, Suceava, Craiova.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite