Prefectul judeţului Călăraşi, la audierile Comisiei Nana: Ar putea exista titluri de proprietate ai căror autori să fie decedaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile din comuna Nana, judeţul Călăraşi FOTO Iulia Marin
Membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile din comuna Nana, judeţul Călăraşi FOTO Iulia Marin

Comisia parlamentară de anchetă privind terenurile din comuna Nana, judeţul Călăraşi, i-a audiat astăzi pe reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi şi pe prefectul judeţului, George Iacob.

Prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, a declarat că este posibil ca, la ora actuală, să existe titluri de proprietate ai căror autori să fie decedaţi.

“Este posibil ca în momentul de faţă să existe titluri de proprietate ai căror autori sunt decedaţi, e normal. Amintiţi-vă când s-a făcut colectivizarea şi cui i s-a luat pământul. Categoric, ai o vârstă. Mi se pare că suntem în 2014, iar media de viaţă în România nu e de o sută şi ceva de ani. În multe situaţii, autorul este decedat, dar asta nu înseamnă că nu are urmaşi. Oricine vede astfel de titluri de proprietate va da acelaşi răspuns”, a declarat Iacob, prezent la audierile Comisiei Nana.

Tot el a precizat că, în opinia sa, reconstituirea dreptului de proprietate s-a făcut conform legii.

La rândul său, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Călăraşi, Viorica Dragomir, a declarat, luni, după audierile în comisia de anchetă parlamentară, că au fost solicitate mai multe documente precum cărţi funciare şi titluri de proprietate din zona Nana.

“Ni s-au pus o serie de întrebări având în vedere reconstituirile drepturilor de proprietate pe teritoriul administrativ Nana, provenienţa terenului de pe teritoriul administrativ Nana, întrebări despre cărţile funciare pe care le avem pe acest teritoriu administrativ”, a spus, la finalul audierilor în comisia de anchetă privind terenurile din zona Nana, judeţul Călăraşi, directoarea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Viorica Dragomir.

Ea a precizat că reprezentanţii comisiei de anchetă au cerut o serie de documente, pe care le vor transmite săptămâna viitoare, care cuprind cărţi funciare, titluri de proprietate, procese verbale de punere în posesie.

Potrivit Vioricăi Dragomir, terenurile din zona Nana nu au aparţinut Institutului Fundulea, ci CAP-ului Radovanu, CAP-ului Nana şi IAS-ului Buciumeni.

Aceasta a menţionat că informaţiile cerute de comisia de anchetă vizează toate terenurile din zona localităţii Nana, nu doar cel achiziţionat de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu.

Reprezentanta Oficiului de Cadastru a mai arătat că documentele solicitate nu au caracter confidenţial. Reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară vor reveni la audierile din comisia de anchetă privind terenurile din Călăraşi lunea viitoare, de data aceasta pentru a fi audiaţi în urma analizei documentelor care vor fi trimise parlamentarilor.

Potrivit Hotărârii plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului de înfiinţare a comisiei de anchetă Călăraşi, forul parlamentar are următoarele obiective:

·         verificarea trasabilităţii terenurilor înstrăinate în perioada 1990-2013 pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi

·         verificarea situaţiei subvenţiilor încasate de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură în perioada verificată în zona supusă anchetei;

·          verificarea statutului juridic şi al raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona comunei Nana în perioada 1990-2013;

·         verificarea structurii de culturi a exploataţiilor agricole din zona supusă anchetei;

·          verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri din zona supusă anchetei în perioada 1990-2013.

Membrii Comisiei au la dispoziţie 60 de zile pentru a întocmi un raport care va fi prezentat Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere iar  ulterior va fi votat în plen.

Citeşte şi:

Comisia Călăraşi a început activitatea. Consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, chemat la audieri. Firea: Noi nu vânăm pe nimeni

Comisia parlamentară care anchetează terenurile de la Nana achiziţionate de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, s-a reunit astăzi, la Parlament, în prima şedinţă. Potrivit social-democratei Gabriela Firea, de lunea viitoare vor începe audierile în acest caz. De asemenea, membrii forului de anchetă vor solicita şi raportul comisiei parlamentare care a investigat activitatea CEC Bank.

Comisia Călăraşi, votată în Parlament. Cine va ancheta terenul cumpărat de Ioana Băsescu

Plenul Parlamentului s-au reunit marţi şi a votat cu majoritate de voturi înfiinţarea Comisiei Călăraşi, for care va ancheta terenul cumpărat de fiica preşedinteleui Traian Băsescu în localitatea Nana.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite