Ciucă, despre finanţarea unităţilor administrativ-teritoriale: Trebuie să ne asigurăm că Programul Anghel Saligny va fi un instrument complementar PNRR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciuca şi Dacian Cioloş FOTO gov.ro
Nicolae Ciuca şi Dacian Cioloş FOTO gov.ro

Guvernul României a dat asigurări că finanţarea unităţilor administrativ-teritoriale va fi realizată indiferent de culoarea politică, atât din PNRR, cât şi din Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny, în urma discuţiilor dintre premierul Ciucă şi liderul USR Dacian Cioloş.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, în cadrul întâlnirii premierului Nicolae Ciucă şi preşedintele Dacian Cioloş, pe tema accesului autorităţilor publice locale la finanţare din fonduri publice naţionale şi europene, „au fost prezentate oportunităţile de finanţare pentru unităţile administrativ teritoriale, care pot fi accesate în condiţii de transparenţă, echilibru şi acces egal”.

„Trebuie să ne asigurăm că Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny va fi un instrument de finanţare complementar PNRR, astfel încât cele două resurse de dezvoltare locală să fie valorificate optim”, a transmis premierul Ciucă. 

Potrivit sursei citate, „în ceea ce priveşte finanţarea alocată prin Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny, Guvernul e angajat ca în baza cadrului legal să garanteze sumele minime de alocare pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, astfel încât să asigure dezvoltarea teritorială echilibrată, indiferent de culoarea politică a conducătorilor autorităţilor locale”.

„De asemenea, în cazul PNRR, fiecare comună, oraş, municipiu din întreaga ţară vor avea sume prealocate, organizate pe tipuri de investiţii, indiferent de culoare politică.  Proiectele vor fi depuse spre finanţare digital, fiecare unitate administrativ-teritorială urmând să opteze pentru oricare dintre categoriile de investiţii eligibile”.

Participanţii au sla întâlnire au subliniat nevoia de coerenţă în finanţare, criterii obiective de repartizare şi mecanisme de asigurare că banii s-au cheltuit corect pe fiecare proiect.

„Totodată, consultările cu reprezentanţii aleşilor locali privind procedurile şi schemele de finanţare cu bani europeni se vor derula cu asigurarea incluzivă a implicării acestora în cadrul grupurilor de dialog la nivel ministerial care pregătesc alocările de fonduri”, mai arată sursa citată. 

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat, după o întâlnire a unei delegaţii a primarilor partidului cu premierul Nicolae Ciucă, faptul că formaţiunea sa i-a cerut şefului Guvernului ca alocările pentru autorităţile locale să ţină cont de „realităţile din teren” şi să fie pe criterii obiective, nu de carnetul de partid al acestuia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite