Cinci motive pentru care a căzut guvernul Dăncilă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Votul din parlament este urmarea firească a votului cetăţenilor României la alegerile europarlamentare din 26 mai. Atunci PSD a intrat ireversibil pe panta care l-a dus pe 10 octombrie la pierderea puterii. De ce a fost inevitabil?

În primul rând, pentru că sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD a intrat pe un curs de coliziune cu Europa. Un partid iniţial pro-european, integrat în familia socialiştilor europeni, a căpătat discursul şi înfăţişarea unui partid naţionalist, xenofob, anti-european. Propagarea acestui mesaj a prăbuşit PSD în 26 mai. Majoritatea românilor este de orientare pro-europeană din motive evidente. Când peste 4 miliane de cetăţeni au plecat din România şi lucrează în UE, înseamnă că nu este familie care să nu aibă pe cineva în străinătate. Cum să votezi împotriva intereselor propriei familii? Este un adevăr pe care PSD l-a ignorat, preferând să acţioneze în favoarea intereselor personale ale grupării Dragnea. Întregul partid a urmat orbeşte un drum falimentar. Unde au fost europenii din PSD? Unde au fost oamenii de caracter? Nicăieri. Au preferat să tacă şi să iasă pe facebook, după pierderea alegerilor.

În al doilea rând, după rezultatul din 26 mai, PSD a continuat să fugă de realitate. Înfrângerea a fost pusă pe seama unei conspiraţii şi partidul a preferat să înfiinţeze comisii parlamentare de anchetă privind desfăşurarea alegerilor. O analiză serioasă ar fi creat premisele unei abordări paragmatice a situaţiei. Nu s-a făcut.

În al treilea rând, Viorica Dăncilă a adoptat strategia dublului limbaj. S-a dus la Bruxelles şi a pozat ca un pro-european convins. Acasă, a refuzat să pună în aplicare, ceea ce Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia au spus  că trebuie reparat. A făcut cele mai slabe nominalizări pentru postul de comisar european atribuit României. A ignorat toate avertismentele primite. A sfidat pe toată lumea, încercând să obţină sprijinul baronilor locali pentru a rămâne la şefia guvernului şi a partidului. Guvernul Dăncilă a continuat să legifereze în favoarea infractorilor, a condamnaţilor pentru viol, crimă, tâlhărie. Mii de condamnaţi pentru infracţiuni grave au fost eliberaţi, doar pentru a uşura situaţia câtorva foşti demnitari vinovaţi de corupţie. A fost o politică deliberată care a afectat direct siguranţa cetăţenilor. iar degingolada instituţiilor conduse de incompetenţii promovaţi de partid a accentual sentimentul oamenilor că sunt părăsiţi de stat şi lăsaţi fără apărare.

În al patrulea rând, lipsa de competenţă zdobitoare a membrilor propriului guvern a contribuit din plin la dărâmarea executivului. Cu Cuc şi restul echipei, oamenii au ajuns la disperare. Nu s-a făcut nimic, nici autostrăzi, nici şcoli, nici spitale, nici căi ferate, nimic din cele multe promise în programul de guvernare.

În al cincilea rând, forţa PSD de a rămâne la guvernare s-a bazat numai pe banii de la buget. Nu a fost deajuns.

Acum, PSD se află, pentru prima dată în istoria sa,  în poziţia de a se lupta pentru propria supravieţuire politică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite