Ceartă pe Facebook între Cristian Ghinea şi Corina Creţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, şi Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor europene, au avut un schimb de replici pe Facebook pe tema absorbţiei banilor europeni.

„Pentru perioada 2014-2020, asa cum am spus in repetate randuri, ma ingrijoreaza startul lent in implementarea proiectelor. Până în momentul de faţă, România are o rată de absorbţie de 0% a fondurilor europene din exerciţiul bugetar 2014-2020 insa stiu ca autoritatile din Romania depun eforturi sustinute in acest sens iar in ceea ce ne priveste, Comisia Europeana a fost si va ramane un sprijin pentru Romania, asa cum o facem de altfel, pentru toate celelalte state membre cand intampina dificultati“, a scris Corina Creţu, ieri, pe Facebook.

Cristian Ghinea i-a răspuns. „În luna mai 2016, implementarea programelor finanţate din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii alocate statelor membre în perioada 2014-2020 a înregistrat un nivel de absorbţie de 1,7% “, a scris ministrul, care a ataşat şi un tabel cu rata de absorbţie a statelor membre: Bulgaria: 0,07%; Cipru: 0,23%; Spania: 1,87%; Ungaria 0% (zero); Italia 0,39%; Polonia 0,87%; România 0,18%.

„Facebook-ul doamnei Corina Creţu spune că este zero, dar ne felicită pentru dialogul constructiv şi eforturile comune (care chiar există cu serviciile tehnice ale Comisiei, le confirm). Păcat că Facebook-ul doamnei Creţu selectează preferenţial cifre. Mă aştept ca Facebook-ul doamnei Creţu să exprime îngrijorări similare şi pentru celelalte ţări din tabel. Rata de absorbţie 2014 – 2020 este un indicator nerelevant acum, la începutul exerciţiului bugetar, înainte de a fi desemnat sistemul de management în întreg. Asta nu scuză faptul că Guvernul Ponta nu a mişcat pe subiect, România stă mai prost decât media europeană, dar recuperăm - Facebook-ul doamnei Creţu nu s-a îngrijorat pe subiect la timpul potrivit. Când toată UE e la 1,7% absorbţie pentru 2014 - 2020, şi sunt ţări cu zero, şi cele mai multe în jur de 1%, relevant e să vorbim despre lansări şi despre pregătirea de proiecte. Şi aici am lansat ghiduri de 12 miliarde de euro în 97 de zile de când sunt ministru“, a mai scris Cristian Ghinea pe Facebook. 

Corina Creţu a replicat în secţiunea de comentarii: „Vă asigur că tot ce îmi doresc este că România să nu piardă bani, să nu fim nevoiţi să suspendăm fonduri -conditionalitatile ex ante au ca termen decembrie 2016, de pildă.  Ar fi foarte simplu pentru mine să stau deoparte, dar aşa cum analizăm situaţia în toate Statele Membre, o fac şi pentru România. Îmi pare sincer rău că nu credeţi cu adevărat că aveţi şi veţi avea întotdeauna în mine un partener, deşi am răspuns absolut tuturor solicitărilor venite din partea autorităţilor române (fazari, proiecte retrospective, etc) Vă doresc numai bine şi sper să reuşim împreună să contribuim la dezvoltarea ţării şi îmbunătăţirea vieţii oamenilor“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite