Ce s-a ales de cei 7 primari ai USL din Bucureşti. Ultimii „mohicani“ rămaşi în picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din şapte primari USL aleşi de bucureşteni în 2012, doar doi se mai află, efectiv, în funcţie la final de mandat. Unul dintre ei, Rareş Mănescu, primarul Sectorului 6, a anunţat că nu mai candidează, iar Robert Negoiţă se află în vizorul DNA după ce Curtea de Conturi a scos la iveală mai multe nereguli în fieful său. Ceilalţi cinci au fost reţinuţi sau arestaţi pentru fapte de corupţie.

La doar câteva zile de când PSD a anunţat că va merge pe mâna lui Onţanu pentru încă un mandat la Sectorul 2, liderul interimar al UNPR a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat de luare de mită. Onţanu, care este şi preşedinte interimar al UNPR,  ar fi acceptat promisiunea unor foloase materiale de la denunţător, beneficiar al unor drepturi litigioase, pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate pe raza sectorului 2. După emiterea titlului de proprietate, primarul Neculai Onţanu ar fi primit un teren de 1.500 de metri pătraţi pe Barbu Văcărescu.

Imediat după reţinerea lui Onţanu, PSD a anunţat că îşi va desemna candidat propriu la Primăria Capitalei, cele mai mari şanse avându-le deputatul Dumitru Chiriţă, potrivit unor surse din PSD. Primar în funcţie de 16 ani, Onţanu eta favorit pentru câştigarea unui nou mandat. „Era în avantajul nostru pe Bucureşti alianţa cu UNPR. Onţanu este pe primul loc în sondaje. El nu mai voia sa candideze. Spunea că are şi o vârstă, că e de atâta timp în Primărie, dar a fost influenţat de partidul lui pentru că era un fief al lor pe care voiau să-l păstreze“, au declarat surse din PSD pentru „Adevărul“.

Oprescu lua 10% din valoarea contractului

Onţanu este ultimul edil al Bucureştiului din cei cinci care au fost săltaţi de DNA pentru fapte de corupţie. Cea mai mare captură a procurorilor DNA a fost Sorin Oprescu, primarul Capitalei, a doua poziţie în stat în funcţie de numărul de voturi cu care este ales. Sorin Oprescu a fost prins în flagrant în timp ce lua mită 25.000 de euro la miezul nopţii. Procurorii susţin că, la nivelul Primăriei Capitalei, fusese înfiinţat un sistem din care făceau parte mai mulţi angajaţi, printre care şi edilul Sorin Oprescu, prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului general trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, factorilor de decizie din primărie. Firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, iar diferenţa era remisă angajaţilor din reţeaua lui Sorin Oprescu. Acesta din urmă avea partea lui: 10 la sută din valoarea contractului, potrivit DNA. 

Fostul edil-şef al Capitalei, Sorin Oprescu a stat în arestul central săptămâni întregi. Oprescu a făcut tot posibilul pentru a se putea întoarce acasă şi în cele din urmă a reuşit.  Oprescu  şi-a reluat inclusiv activitatea la secţia de chirurgie a Spitalului Universitar de Urgenţă, însă la Primărie nu s-a mai întors.

Chiliman, ridicat de pe aeroport

Şi Andrei Chiliman, cel care îşi conservase postul de primar al Sectorului 1, a avut probleme cu legea şi aşa a rămas fotoliul de edil. Chiliman a fost ridicat de poliţişti, îniunie anul trecut, direct de la Aeroportul Otopeni, când se întorcea dintr-o vizită oficială. Edilul ar fi luat câte 30% din valoarea contractelor atribuite preferenţial unor firme care au executat lucrări în Sectorul 1 al Bucureştiului.

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost arestat preventiv pe 30 de zile, după tragedia care a avut loc în Clubul Colectiv. Potrivit ordonanţelor de reţinere, Cristian Popescu Piedone, în calitate de primar al Sectorului 4, a încălcat dispoziţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru în strada Tăbăcarilor nr 7. Piedone a fost eliberat din arest, dar nu s-a mai întors la Primărie.

Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5, a  deschis lista celor care au dat cu cu subsemnatul la DNA.Marian Vanghlie a vizitat „Beciul Domnesc“, fiind acuzat de luare de mită pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5. Deşi se află, în prezent, în arest la domiciliu, Vanghelie strânge semnături pentru a candida din postura de independent pentru un nou mandat la Pirmăria Sectorului 5.

Cine a mai rămas

Singurii doi primari care au rezistat până acum în funcţie, fără ca DNA să-i deranjeze, sunt primarul Sectorului 3, social-democratul Robert Negoiţă, şi edilul Sectorului 6, liberalul Rareş Mănescu. Cel din urmă a anunţat deja că nu va mai candida pentru un nou mandat şi încearcă să-l impună pe deputatul Răzvan Mironescu, aun apropiat al său, să devină candidatul PNL la Primăria Sectorului 6.

Cotat foarte bine în sondaje, Robert Negoiţă a fost desemnat, în urmă cu o săptămână, candidatul PSD pentru Primăria Sectorului 3, în ciuda divergenţelor avute cu Liviu Dragnea. Robert Negoiţă este primarul în funcţie al Sectorului 3 şi are foarte mari şanse să câştige un nou mandat, potrivit sondajelor.

Cu toate astea, Curtea de Conturi a sesizat, în septembrie anul trecut, procurorii DNA, pentru o fraudă produsă la Administrarea Domeniului Public Bucureşti (ADPB) SA, firmă al cărei principal acţionar este Consiliul Local al sectorului 3. Subalternii primarului Robert Negoiţă au atribuit un contract, fără licitaţie, unei firme de casă a primăriei, Concelex SRL, pentru amenajarea pepinierei sectorului 3. Concelex SRL a încasat toţi banii şi nu a făcut decât o mică parte din lucrări, susţin auditorii. Mai mult, Concelex a fost un simplu intermediar, cesionând contractul unei alte firme, Eurolex AG Consult SRL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite