Profil de votant. De cine au fost aleşi Iohannis, Dăncilă şi Barna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă au obţinut cele mai mari scoruri potrivit exit-poll-urilor în primul tur al alegerilor prezidenţiale, candidatul USR-PLUS Dan Barna fiind marele perdant.

După ce au fost procesate rezultatele din toate secţiile de votare, Klaus Iohannis a obţinut 35,65% din voturi, Viorica Dăncilă are 23,79%, iar Dan Barna are 13,99%.

IRES a realizat profilul votanţilor pentru cei trei candidaţi.

Care au fost parametrii realizării profilului votanţilor: Populaţia de referinţă (naţional, populaţia neinstituţionalizată cu drept de vot), cadrul de eşantionare(lista secţiilor de vot din 2019), numărul punctelor de eşantionare (352 de secţii de vot), numărul subiecţilor(  23.003), culegerea datelor( la ieşirea de la urne) metoda TAPI (faţă în faţă, chestionarul a fost aplicat de către operatorul de interviu, cu ajutorul tabletei), conform Digi24.

Conform IRES, votanţii lui Barna fac parte, covârşitor, din mediul urban (în proporţie de 72%), în tim ce Iohannis a fost votat de românii de la oraşe în proporţie de 56%. Viorica Dăncilă, în schimb, a avut mai mulţi alegători din mediul rural (51%).

d3

Iohannis şi Dăncilă au fost preferaţi, în mod egal, de femei şi de bărbaţi, în timp ce Barna a avut mai multe simpatizante. 

Astfel, Iohannis a fost votat în majoritate de angajaţi cu vârsta cuprinsă între 45 şi 64 de ani, cu studii medii. Pe Dăncilă au ales-o în majoritate pensionari, iar Barna a avut mai mulţi susţinători în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani, cu studii superioare. 

d2

Alegătorii celor trei candidaţi au ştiut din timp pe cine vor pune ştampila de vot, Dan Barna reuşind să convingă în ultima sătămână mai mulţi votanţi. Cât despre criteriile determinante în alegerea preferatului, Dăncilă este singurul candidat dintre cei trei care a fost ales datorită partidului din care face parte, nu pe baza calităţilor sale. 

d1

Erori care nu ţin de eşantionare au fost: refuzul alegătorilor de a răspunde la întreg chestionarul sau la întrebări de vot, tipul de anchetă în relaţie cu tema (în ce măsură e afectată de dezirabilitatea socială) şi modul de formulare a întrebărilor, dificultăţile legate de munca operatorilor în secţia de vot (în special poziţia relativ la încăperea în care se află secţia de vot), caracteristicile respondenţilor, contextul local (socio-demografic, economic şi politic).

Datele au fost culese în perioada 10 noiembrie 2019, orele 7-21.

Iată şi scorurile obţinute momentan în Diaspora: Klaus Iohannis-53,05%

Dan Barna- 27,36%

Theodor Paleologu-6,41%

Mircea Diaconu-3,65%

Viorica Dăncilă-2,76%

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite