Ce jocuri politice se ascund în spatele scandalului MRU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
oprea

Votul care l-a trimis pe Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE a generat o serie de atacuri din partea PSD la adresa lui Gabriel Oprea. În hora acuzaţiilor s-a prins şi fostul preşedinte Traian Băsescu. Puse cap la cap, mişcările politice, întărite de alte informaţii de culise, arată că jocurile din Parlament au fost cu bătaie lungă.

Opţiunea lui Klaus Iohannis de a-l desemna pe Mihai Răzvan Ungureanu pentru şefia SIE a marcat sfârşitul sesiunii parlamentare şi a generat tensiuni serioase în coaliţia de guvernare. Imediat după ce Gabriel Oprea, omul care poate schimba majoritatea parlamentară, a anunţat că va susţine propunerea preşedintelui Iohannis, dinspre PSD a început să curgă o serie de atacuri, la început moderate. Cel care a dat tonul a fost Liviu Dragnea, coordonatorul politic al partidului. „Dacă UNPR va vota pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, atunci probabil că vom intra într-o altă etapă de colaborare. Noi nu putem să stăm să aflăm de la televizor cum să votăm pentru anumite proiecte“, a spus Liviu Dragnea.

În ziua votului, a ieşit în faţă Călin Popescu Tăriceanu, cunoscut în Parlament drept „berbecele PSD“. „Coaliţie se numeşte atâta vreme cât un grup de parteneri - că sunt partide sau persoane - funcţionează cu o anumită coeziune. Când nu există coeziune în decizii, atunci toate deciziile încep să nu mai semene cu o decizie bazată pe interesul comun, ci mai degrabă pe interese individuale“, a spus preşedintele Senatului.
Acestui cor de cirtici i s-a alăturat, oarecum surprinzător, fostul preşedinte Traian Băsescu. „Nu mi s-a părut correct (n.r.- ca Gabriel Oprea să voteze pentru MRU). În numele interesului naţional nu faci jocul unui preşedinte care greşeşte că şi-a pus apropiaţii la servicii. Greşeala este că şi-a pus apropiaţi la servicii, Hellvig şi Ungureanu“, a spus Traian Băsescu. Poziţia lui Băsescu este cu atât mai surprinzătoare cu cât vine în contextul numirii lui MRU, omul pe care chiar el l-a propus pentru prima dată şef la SIE, apoi l-a numit premier. Surse din anturajul preşedintelui spun însă că Traian Băsescu nu-l mai are la suflet pe MRU, după ce acesta a bătut palma cu liberalii, uitând de PMP. Un episod grăitor în acest sens s-a petrecut chiar în timpul şedinţei de plen, când Eugen Tomac, preşedintele PMP, şi un alt deputat din tabăra moşită de Băsescu, au ieşit din  sală exact înainte de vot.

Dacă vorbele aruncate de Traian Băsescu pot fi interpretate ca mici răzbunări, criticile venite din partea PSD ridică o mare întrebare: de ce au avut social-democraţii o poziţie atât de înverşunată atât timp cât Gabriel Oprea a insistat că este prieten cu Victor Ponta? Potrivit unor surse politice, PSD ar fi vrut ca SIE să fie condus în continuare de Silviu Predoiu, directorul operativ al serviciului, un om promovat de Traian Băsescu, dar apreciat în egală măsură şi de PSD. De altfel, apropierea dintre Silviu Predoiu şi PSD a fost trădată chiar de Ilie Sârbu, în ziua în care MRU a fost nominalizat de Iohannis. „S-a stricat o tradiţie, bună, rea, aşa cum a fost, pe care fostul preşedinte Trian Băsescu a introdus-o: un şef de serviciu să fie de la Opoziţie şi unul de la Putere. Noi am spus că domnul Predoiu e foarte bun, toată lumea asta a spus. Noi nu am cerut să numim un om la SIE pentru că domnul Predoiu e bun“, a comentat Ilie Sârbu, ajungând chiar să-i dea dreptate lui Băsescu.

Plagiat apărut în ziua votului

Dincolo de atacurile verbale, războiul rece purtat în coaliţia de guvernare între PSD şi UNPR a culminat cu o acuzaţie de plagiat la adresa lui Gabriel Oprea, apărută exact cu 10 minute înainte de votul din plen pentru MRU. Ştirea că liderul UNPR şi-a plagiat doctoratul în anul 2000 a fost lansată de generalul Ioan Sârbu, acuzat el însuşi de plagiat. În 2013, „Adevărul” a dezvăluit în exclusivitate că genralul Ioan Sîrbu, şeful catedrei de Implantologie din cadrul Facultăţii de Stomatologie şi consilier al ministrului Educaţiei, a plagiat o lucrare a unui mare implantolog american şi şi-a îmbogăţit CV-ul cu un articol care nu-i aparţine. Chiar şi Ioan Sîrbu a recunoscut că s-a inspirat din tratatul medicului american, dar a susţinut că nu ştia care sunt regulile citării. „N-am ştiut că trebuie să citez, am înţeles că pot să preiau din alţi autori dacă lucrarea are scop exclusiv didactic. Oricum, prefaţa este semnată de decanul de atunci al Facultăţii de Stomatologie, Mihai Augustin, şi nu cred că, în inocenţa mea tinerească, m-ar fi lăsat să merg cu capul înainte, să greşesc“, spunea Ioan Sîrbu pentru „Adevărul“.

Relaţia dintre Sârbu şi Oprea este una resentimentară. „Ioan Sirbu este cel care a fost demis de la conducerea Directiei Medicale a ministerului in timpul mandatului meu ca ministru al Apărarii Naţionale, pentru faptele comise în funcţia pe care a deţinut-o si pentru lipsa de corectitudine pe care a arătat-o faţă de militari“, spune azi Oprea.

Acum, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti s-a autosesizat în urma articolelor apărute în presă şi va analiza doctoratul lui Gabriel Oprea, deşi legea spune că instituţia abilitată să verifice doctoratele demnitarilor este Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, aflat în subordinera Ministerului Educaţiei. Cu toate acestea, Comisia de Etică a Universităţii a precizat că va verifca, totuşi, doctoratul lui Gabriel Oprea. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele Comisiei, Marian Popescu, fost consilier al lui Traian Băsescu.

„Îl susţin pe Ponta“

Derularea acestui film care are în centru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE ridică o întrebare inevitabilă: de ce a fost Gabriel Oprea atacat de proprii parteneri, riscând astfel ruperea majorităţii parlamentare, în condiţiile în care premierul interimar a dat asigurări că nu va trânti niciun guvern din care face parte? „Suntem în coaliţie şi susţinem guvernul din care facem parte şi ne ţinem de cuvânt. Partenerii noştri ştiu asta. Aştept din zi în zi ca Victor Ponta să se întoarcă în fruntea Guvernului“, spunea Gabriel Oprea după votul pentru MRU. Chiar şi liderul PNL, Vasile Blaga, amintea de o discuţie cu Gabriel Oprea dinaintea moţiunii PNL „Domnul Oprea mi-a spus: «Domnul Blaga, am dat noi jos Guvernul Ungureanu? Ţi-am dat jos guvernul? Cît fac parte din guvern, îl susţin pe Ponta»“, spunea Blaga.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite