Băsescu: Ucraina a fost întotdeauna agresivă la adresa României, problemele minorităţilor nu sunt o prioritate pentru Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, că Ucraina a fost întotdeauna agresivă la adresa României, diplomaţia românească neavând în această ţară instabilă un partener de dialog pentru problema drepturilor minorităţii româneşti, acestea nefiind o prioritate pentru Kiev.

"O să fiu foarte deschis, vă spun că după zece ani, în care am avut tot timpul analize legate şi de Federaţia Rusă şi de Ucraina, pot spune că Ucraina a fost întotdeauna mult mai agresivă la adresa României decât a fost Federaţia Rusă. De regulă, Federaţia Rusă a ripostat la poziţii ale noastre şi de puţine ori a avut iniţiativa de a ataca Bucureştiul, pe când Ucraina o face din propria iniţiativă şi nu o face atât direct, atacând Bucureştiul, ci atacând români din Ucraina”, a spus Traian Băsescu.

El le-a povestit participanţilor la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului că după ce Bucureştiul l-a susţinut pe Porosenko cu toată forţa politică pe care o avea, primul lucru pe care a vrut să-l facă preşedintele Ucrainei "a fost să anuleze drepturile date de Janukovics minorităţilor şi minorităţii româneşti”.

Preşedintele PMP a mai spus că în prezent "există şi o altă realitate”, Ministerul de Externe român neavând un partener de dialog în această ţară pentru problema drepturilor minorităţii româneşti.

"Ucraina are o mare problemă: este o ţară în stare de război. A pierdut Crimeea, are situaţie extrem de dificilă din est şi probabil diplomaţia românească a redus presiunea pe Ucraina, când prioritatea ei este integritatea teritorială. Este un moment dificil, în care problemele minorităţilor sunt departe de a fi o prioritate pentru Kiev. Nu prea cred că Ministerul de Externe are partener pentru acest subiect în situaţia în care se află Ucraina azi. Pentru ei, problema majoră e Crimeea, problema majoră e Donbasul, problemele lor de securitate”, a conchis Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite