Băsescu, la summit în Varşovia după eşecul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a plecat joi, la prânz, la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Varşovia.

Vizita preşedintelui în Polonia vine după amânarea, în Consiliul JAI, pe 21 septembrie, a deciziei de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Preşedinţia poloneză a susţinut intens adoptarea unei decizii positive, însă în urma blocajului generat de refuzul Olandei şi Finlandei, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitând practic o decizie negativă, care ar fi făcut necesară reluarea unei părţi a procedurii juridice de aderare.

Participarea şefului statului român la summit-ul de la Varşovia îi va oferi posibilitatea de a avea întrevederi la nivel înalt şi discuţii cu lideri ai ţărilor europene. De altfel, între liderii care vor fi prezenţi la Varşovia se vor afla şi cei ai ţărilor care s-au opus aderării României şi Bulgariei la Schengen, respectiv Olanda şi Finlanda.

La eveniment vor participa şefi de state şi guverne din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene şi reprezentanţi din cele şase state ale Parteneriatului Estic, dar şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, numeroşi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri.

"Principalele teme care vor face obiectul discuţiilor în cadrul Summit-ului vor viza aspecte politice ale cooperării dintre Uniunea Europeană şi statele partenere, cooperarea în actualul climat politic şi economic, implementarea Parteneriatului Estic, precum şi integrarea economică şi comerţul", a anunţat preşedinţia română.

Proiect polonez

Polonia, care asigură preşedinţia Uniunii Europene, găzduieşte joi şi vineri la Varşovia un summit al Parteneriatului Estic cu speranţa de a îndeplini aspiraţiile europene ale vecinilor săi din est, o provocare într-un moment în care UE are ochii îndreptaţi către malurile Mediteranei.

Lansat de UE în mai 2009 la Praga la iniţiativa Poloniei şi Suediei, Parteneriatul Estic se adresează unui număr de şase ţări din Europa de Est şi din Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R.Moldova şi Ucraina.

"Ceea ce ne interesează este încheierea negocierilor privind acordul de asociere cu Ucraina până la sfârşitul anului", a declarat ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski pentru ediţia poloneză a Newsweek, publicată luni. O declaraţie în acest sens ar urma să fie publicată cu ocazia summitului.

În timpul acestui summit, "vom anunţa deschiderea negocierilor, deja pregătite, privind acordurile de asociere între UE, R.Moldova şi Georgia. Aceste ţări trebuie să înţeleagă că în prezent climatul nu este favorabil extinderii UE, dar acest lucru nu înseamnă că totul s-a oprit şi că acest timp este pierdut", a adăugat el.

Odată cu primăvara arabă, Uniunea Europeană priveşte mai ales către malul de sud al Mediteranei. Proiectul Parteneriatului Estic nu interesează deloc ţările din sudul Europei. "Este vorba despre un proiect drag mai ales Poloniei şi în acest moment nu vedem prea mult interes", a declarat un diplomat de rang înalt de la Bruxelles.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite