Băsescu: Delegarea lui Cioloş la Consiliul European a fost un lucru fundamental greşit. Decizia a fost o mică fugă de răspundere din partea lui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte Traian Băsescu FOTO Eduard Enea
Fostul preşedinte Traian Băsescu FOTO Eduard Enea

Fostul preşedinte Traian Băsescu crede că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, a încercat să fugă de răspundere în momentul în care l-a desemnat pe premierul Dacian Cioloş să reprezinte România la Consiliul European de la jumătatea lunii decembrie. Băsescu spune că reuniunea din decembrie este dedicată problemelor de politică externă, atribuţie care aparţine preşedintelui.

„Faptul că Iohannis l-a delegat pe Cioloş să meargă la Consiliul European din decembrie este o fugă de răspundere. Reducerea fondurilor alocate deplasărilor externe ale Preşedintelui arată intenţia de a delega premierului parte din deplasări. Delegarea lui Cioloş la Consiliul European din 18-19 decembrie a fost lucru fundamental greşit. La orice alt Consiliu poţi delega  numai la cel din decembrie nu dacă citeşti Constituţia pentru că acest Consiliu e fundamental dedicat problematicii externe“, a susţinut  Traian Băsescu, în emisiunea X-Press, difuzată pe B1 TV.

Fostul preşedinte a mai spus că temele de pe agenda reuniunii din decembrie ţin de Preşedinţie. „Eu anticipez că la acest Consiliu vor fi discuţii aprinse pe tema Schengen, pe tema Ucraina, pe tema Siria, vor fi discuţii pe tema BrExit-ului. Ştiţi care e prima condiţie a Marii Britanii pentru a rămâne în UE? Să poată limita accesul românilor pe piaţa muncii britanice şi unul din elementele cu care ameninţă în plus e suportul social.
Numai dacă eşti naiv nu ştii că sunt pregătiţi 500 000 de refugiaţi la repartizare. Când se discută Ucraina, problemă de securitate pentru România, cum să nu fii acolo, tu, titularul de problemă?“, a mai spus Băsescu.

Fostul şef al statului a explicat şi motivele pentru care a refuzat să-l delege pe fostul premier Victor Ponta la reuniunile Consiliului European. „Eu nu am vrut să-l deleg pe Ponta că era compromis cu problema plagiatului şi mi-a plăcut să-mi asum respectarea intereselor României. E greu să delegi o asemenea responsabilitate, inclusiv în probleme economice şi, categoric, ştiam mai multe decât Ponta. Delegarea lui Cioloş este o chestiune de neasumare de răspundere. Consiliul de iarnă e dedicat problemelor externe. Când e pe agendă imigraţia, Siria, Schengen, Ucraina nu aş lăsa pe nimeni reprezinte România. Când sunt lucruri atât de importante, e o mică fugă de răspundere. Va fi discuţie în Consiliu legată de problema sanţiunilor pentru Rusia. Poziţia României ar trebui să fie extrem de dură în favoarea menţinerii sancţiunilor. Aceste lucruri trebuie să le simţi, să poţi pune întrebările frontal, mai puţin frontal, să poţi afla de la alte state ce intenţii are Merkel”, a mai susţinut fostul preşedinte.

Preşedintele Klaus Iohannis îl deleagă pe premierul Dacian Cioloş să participe la reuniunea Consiliului European de la jumătatea lunii decembrie. „Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a delegat pe Prim-ministrul României, domnul Dacian Cioloş, să participe la Reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, în perioada 17-18 decembrie a.c. În virtutea dispoziţiilor art. 80 alin. 1 din Constituţia României şi conform principiului cooperării loiale dintre autorităţile statului, aşa cum acesta a fost interpretat şi în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, Preşedintele României poate delega în mod expres Prim-ministrului atribuţia participării la reuniunile Consiliului European“, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Reprezentarea României la Bruxelles a reprezentat un motiv de harţă atât între Traian Băsescu şi Victor Ponta, cât şi între Klaus Iohannis şi Victor Ponta.




 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite