Băsescu: Cred că Iohannis este în euforia neînţelegerii concluziilor Summit-ului NATO. A fost cam degeaba la Varşovia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat duminică seară că preşedintele Klaus Iohannis „este în euforia neînţelegerii concluziilor“ Summit-ului NATO de la Varşovia şi că ţara noastră nu va avea brigadă NATO pe teritoriul ţării, ci una formată din cei 2.000 de militari români la care se adaugă soldaţi bulgari care oricum sunt în România.

„Cred că domnul Iohannis este în euforia neînţelegerii concluziilor, adică unul care nu înţelege de ce a fost acolo este euforic, iar eu îi spun că a fost cam degeaba. România a avut două proiecte: o flotă la Marea Neagră sau o flotilă sau o unitate compactă, o unitate navală sub comandă NATO, ceea ce nu s-a întâmplat şi a dorit să aibă acelaşi tratament cu balticii şi cu Polonia pe flancul sud-estic, ceea ce iar nu s-a întâmplat”, a declarat fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, la România TV. 

Fostul şef al statului a explicat că România ar fi fost mai câştigată în urma acestui Summit dacă am fi avut ”brigadă NATO şi nu una românească” pe teritoriul ţării noastre. 

”Spre exemplu, la articolul 40 se vorbeşte despre dislocările de forţe în Letonia, Lituania,  Estonia şi Polonia se vorbeşte despre batalioane de luptă, pe când la noi se vorbeşte despre o brigadă de antrenament. Mai mult decât atât, flancul nord-estic primeşte trupe ale altor state. Noi suntem cu trupele din flancul estic – România cu 2000 de militari, pe care oricum îi aveam aici, iar Bulgaria cu 400 de militari, pe care îi avea aici oricum şi Polonia cu o companie de logistică la schimb cu compania de logistică pe care o trimitem noi. Înseamnă că în ţările baltice se detaşează patru batalioane a câte o mie de militari fiecare, batalioane tactice de luptă – aşa sunt definite la punctul 40 al  comunicatului, iar la noi va fi o brigadă formată din 2000 de militari români, deci nu avem un aport din afară. În România sunt 2000 de militari români, care oricum sunt aici. Deci acolo este un aport pozitiv peste forţele armate, pe când la noi suntem în aceleaşi cifre”, a mai spus Băsescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că a primit semnale ”foarte bune” de la state membre NATO privind participarea la brigada multinaţională ce se va constitui în România, sub comandă românească, totodată urmând ca ţara noastră să contribuie cu o companie de infanterie la securitatea Poloniei.

Klaus Iohannis a trecut în revistă, la finalul summitului NATO de la Varşovia, măsurile luate de Alianţa Nord-Atlantică privind întărirea flancului său estic, atât pe segmentul său nordic, cât şi pe cel sudic.

”Pentru regiunea noastră avem o prezenţă Aliată înaintată adaptată, cu un pachet de măsuri complex, în plan terestru, maritim şi aerian şi subliniez acest lucru fiindcă, spre deosebire de noi, flancul nordic are doar componenta terestră. Ca iniţiative concrete pentru România, vom avea o brigadă multinaţională. Astfel, şi acest punct din mandatului României a fost îndeplinit”, a arătat Iohannis.

El a precizat că statele NATO vor contribui cu trupe la constituirea brigăzii în urma unor înţelegeri bilaterale cu România, astfel încât militarii lor vor veni în ţara noastră pentru anumite perioade de timp şi se vor antrena în comun cu soldaţii români. În acelaşi timp, România va contribui la efortul NATO de asigurare a securităţii Poloniei.

”La această brigadă în cadrul Summitului şi-au anunţat până acum contribuţii certe Polonia cu o companie şi a fost reconfirmată contribuţia Bulgariei, care vine cu un batalion. Am derulat şi în aceste zile şi vom continua discuţiile cu alţi aliaţi pentru alte contribuţii, dar semnele sunt foarte bune.  România, la rândul său, îşi asumă partea sa de responsabilitate şi contribuie cu o companie de infanterie cu elemente de sprijin logistic la efortul NATO din Polonia. Deci noi participăm cu o companie în Polonia”, a precizat Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite