Basarabeni, „moldovenişti“ şi comunişti – toţi vor să dea mâna cu Filat (Cum a fost în 2009)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe frontispiciul guvernului pro-european stau tot felul de acoliţi ai PCRM, cumetri, fini sau nepoţi etc. Ei sunt gârlă în Moldova de azi. Cum se poate aşa ceva? Sunt nedumerită. Perplexitatea mea este agravată mai ales de autismul echipei diplomatice de atunci a misiunii pe lângă UE, de până la plecarea comuniştilor, denunţat şi de diplomaţia europeană în acea perioadă. Cine le-a acceptat cererea de convertire în tehnocraţi?

Iată nedumerirea mea explicată într-un articol din 2009, pe care-l publicam pe atunci din revoltă, înainte sa cadă comuniştii. Azi ca ieri, aceeaşi Cujbă, Groza & co.

Reproduc mai jos textul din 2009:

„La două luni de la alegerile anticipate (din 2009), la Bruxelles toţi vor să-i vadă pe noii deţinători ai puterii în Republica Moldova, unii pentru că işi pun toate speranţele într-o echipă tânără şi competentă, alţii pentru a depista totuşi punctul slab al celor care au rezistat tentaţiilor de tot felul din partea PCRM.

În cadrul vizitei oficiale la Bruxelles, prim-ministrul Vlad Filat şi ministrul de externe, Iurie Leancă, se vor întâlni, la sfârşitul zilei de astăzi, 29 septembrie 2009, în clădirea Spinelli, sala A1E-2, cu cetăţenii moldoveni stabiliţi în Belgia. Printre aceştia sunt toate curentele politice şi apolitice, reprezentanţi ai Comunităţii Basarabenilor din Belgia, cei care au participat la manifestaţiile de protest contra instalării dictaturii în Moldova, cei ai Comunităţii moldovenilor din Belgia, cu Anatol Zubenco, şi ai Ambasadei Republicii Moldova (de atunci), care au susţinut PCRM-ul în campania electorală şi la urne, şi comuniştii înşisi, adică funcţionari de la Ambasada Republicii Moldova şi de la Misiunea pe lângă UE la Bruxelles. O adevărată imagine a divesităţii din societatea moldovenească, a coexistenţei opiniilor politice.

În cadrul acţiunilor premergătoare organizării acestei întâlniri, Iulian Groza, ministru-consilier la Misiunea de lângă UE, a încercat cu insistenţă să obţină lista cu numele şi data naşterii a participanţilor la intâlnire din partea Comunităţii Basarabenilor din Belgia (CBB). Amintim că, deşi iniţiativa organizării acestei întâlniri între diaspora colorată şi delegaţia primului-ministru i-a aparţinut Misiunii pe lângă UE, CBB a fost cea care a organizat listele participanţilor în colaborare directă cu funcţionarul responsabil de acces la clădirea Parlamentului European, pentru a evita manipularea listelor basarabenilor stabiliti în Belgia de către funcţionarii ambasadei.

Este important să precizăm că diplomaţii moldoveni au avut o atitudine partinitoare faţă de evenimentele (protestele) de la 7 aprilie (2009 de la Bruxelles) şi că, deşi se aflau pe un teritoriu străin, au avut tentative de intimidare a protestatarilor anti-comunişti la Bruxelles, prin infiltarea unor agenţi de origine rusă sau chiar basarabeni pe post de provocatori, (remarcaţi şi de serviciile de ordine belgiene printre manifestanţi).

După cum spune şi protestatarul Ion Chirilov, membru al CBB, „în timp ce scandam în plin Bruxelles,«Jos dictatura comunistă din Moldova!», «Voronin = Stalin!», consilierul ambasadei făcea poze pe furiş în scop de intimidare. Când a fost remarcat de protestatari, acesta a urcat în maşină şi a spălat putina“. Acţiuni de genul acesta au existat şi la 22 martie, înainte de alegeri şi după, şi mai continuă şi acum, adepţii PCRM-ului luptând încă pentru revenirea acestuia la putere.

Între timp însă, toată lumea se îmbulzeşte să-i strângă mâna lui Filat, unii chiar să i-o pupe.“


Articol publicat pe 29 septembrie 2009 pe pagina Clubului Basarabenilor din Belgia.



 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite