Autonomia înarmată a pumnului maghiar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când nu mai au răbdare să mai defileze sub formă ”civică” şi ”europeană”, extremiştii maghiari trec la pumni. Este cazul primarului din Miercurea Ciuc, Robert Raduly, dar şi al prezenţei ciudate a unei organizaţii paramilitare la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal care are loc în prezent la Joseni, în Harghita. Semn că marii luptători pentru idealurile lui Horthy nu mai au răbdare şi că îşi dau arama pe faţă.

A crezut cineva în lupta paşnică şi plină de ”argumente” a extremiştilor maghiari? Foarte rău, pentru că în spatele ei se ascunde altceva. Ca dovadă, primarul din Miercurea Ciuc dă cu pumnii în centrul oraşului într-un angajat al statului român. Dar acest incident este minor prin comparaţie cu prezenţa mişcării paramilitare "Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület" din Ungaria, un fel de gardă patriotică păstrătoare de tradiţii militare, la tabăra tineretului maghiar care se desfăşoară la Harghita. Organizaţia este, de fapt, continuatoarea sub alt nume a Gărzii Maghiare interzise până şi în Ungaria ca mişcare de extremă dreapta. În plus, la eveniment va fi prezent şi fostul şef al Gărzii Maghiare, Vona Gabor, în prezent lider al partidului nazist Jobbik. Pentru ca meniul să fie complet, şi Ţara Bascilor va avea un reprezentantla eveniment, poate pentru a-i învăţat pe extremiştii maghiari cum au luptat teroriştii ETA împotriva statului spaniol.

Dacă Ungaria tolerează şi încurajează mentalităţile din al doilea război mondial şi vrea să devină celebră ca ţară care a reînviat nazismul şi nebunia rasismului, nu are decât. România nu mai poate accepta să fie scena jocului periculos şi, mai nou, violent, al ”elitelor” revizioniste maghiare care îşi găsesc împlinirea în tabere paramilitare şi în ridicarea de statui ”eroilor” nazismului.

De ce este nevoie de uniforme militare şi de demonstraţii de forţă la o tabără a tineretului maghiar dedicată autonomiei? Şi de când a devenit România locul de expozeu a nebuniei extremiste de inspiraţie nazistă?

Extremiştii maghiari nu mai fac efortul de a se ascunde în spatele cuvintelor frumoase. Ameninţările lor la adresa integrităţii României iau de aceea forme din ce în ce mai ameninţătoare. Semn că anunţul privind protectoratul Ungariei este luat mai în serios decât au vrut să creadă unii dintre liderii de opinie din România, care au tratat-o ca pe o glumă proastă. Proastă, da. Glumă, nu.

Liderii maghiari deja se comportă ca şi cum ar fi stat în stat. Înainte de a obţine ceva juridic, ei instaurează prin teroare mai mult sau mai puţin vădită o stare de fapt: că nimeni nu le poate face nimic. Dispreţul lor la adresa justiţiei sau a reprezentanţilor statului român este făţiş şi nedisimulat. Iar pelerinajul tuturor fantomelor trecutului la diferitele tabere şi întâlniri organizate de tot felul de grupări nazisto-horthyste pe teritoriul României reprezintă o încălcare a legilor acestei ţări şi o formă de a arăta că nu dau doi bani pe statul român.

Acest obicei de a-i primi pe toţi descreieraţii la noi acasă să-şi verse veninul urii şi al ameninţărilor împotriva României trebuie să înceteze, într-o formă sau alta. Nu este suficient doar să le tăiem finanţările pe teritoriul românesc, ceea ce am demarat deja printr-un proiect de modificare a legii partidelor, ci trebuie să interzicem expres orice forme de manifestare publică extremistă care are ca scop încălcarea Constituţiei şi care se concretizează prin declaraţii şi atitudini publice anti-româneşti şi anti-statale. Dacă Ungaria tolerează şi încurajează mentalităţile din al doilea război mondial şi vrea să devină celebră ca ţară care a reînviat nazismul şi nebunia rasismului, nu are decât. România nu mai poate accepta să fie scena jocului periculos şi, mai nou, violent, al ”elitelor” revizioniste maghiare care îşi găsesc împlinirea în tabere paramilitare şi în ridicarea de statui ”eroilor” nazismului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite