Antonescu, reconfirmat la şefia partidului / Tăriceanu şi Săftoiu, printre cei care nu au votat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu se luptă pentru şefia PNL cu Orban şi Cataramă
Crin Antonescu se luptă pentru şefia PNL cu Orban şi Cataramă

Crin Antonescu rămâne preşedintele Partidului Naţional Liberal, obţinând 987 de votui valide, în timp ce contracandidatul său, Ludovic Orban, a obţinut doar 357 de voturi.

UPDATE Cine nu a votat la Congresul PNL?

Au criticat modalitatea de alegere, pe liste, a noii conduceri şi au rămas constanţi acestei poziţii. Nu s-au alăturat, însă, nici echipei lui Ludovic Orban.

Printre liberalii care au refuzat să voteze  s-au aflat fostul preşedinte liberal Călin Popescu Tăriceanu şi deputaţii Dan Motreanu şi Adriana Săftoiu.

Potrivit unor surse participante la Congres, nici deputatul Ciprian Dobre nu ar fi votat, scrie Mediafax.

Dinu Patriciu, un susţinător al proiectului Antonescu, nu a avut răbdare să-i vină dreptul la vot şi a părăsit lucrările Congresului.

UPDATE: Ludovic Orban: Să nu aveţi nicio îndoială că Ludovic şi cu Crin vor merge, în continuare, împreună

Ludovic Orban a dat asigurări că nu va părăsi partidul doar pentru că a fost înfrânt la şefia PNL şi a ţinut să mulţumească celor care l-au susţinut "contra valului".

Orban a apelat la o figură de stil  pentru a-şi anunţa disponibilitatea de a colabora în continuare cu Crin Antonescu, după ce a fost învins în cursa pentru şefia PNL, spunând că, aşa cum Ludovic al XIV-lea a avut ca stemă crinul, la fel Ludovic şi Crin "merg mai departe împreună".

"Vă felicit pentru frumoasa victorie şi vreau să îmi exprim hotărârea ca această victorie să fie victoria PNL. (...) Să nu fiţi îngrijorat, domnule preşedinte Quintus, ludovicul şi crinul, într-o altă ţară, au mers împreună. Este adevărat că Ludovic al XIV-lea a stabilit ca stemă a casei regale crinul. Aşa că să nu aveţio nicio îndoială că Ludovic şi Crin vor merge mai departe împreună", a declarat Orban la finalul Congresului.

UPDATE: Antonescu: Nu sentimentul de entuziasm mă domină, ci sentimentul de responsabilitate

- V-aţi asumat împreună cu mine un proiect greu

- Nu e un moment de entuziasm. Sunt bucuros pentru încrederea dvs, sunt bucuros şi recunoscător. Nu sentimentul de entuziasm mă domină, ci sentimentul de responsabilitate.

- Pe parcursul viitorilor tre ani PNL va sta singur în faţa unei maşinării care luptă împotriva idealurilor noastre. Va fi greu

UPDATE Mircea Ionescu Quintus: Vreau să îi felicit, în aceeaşi măsură şi pe Crin şi pe Ludovic Orban, prietenul şi colegul nostru

UPDATE: Au fost validate 1.363  buletine de vot.

37 de buletine au fost anulate, iar 20 au fost declarate nule.

LISTA LUI ANTONESCU:

Vicepreşedinti: Varujan Vosganian, Norica Nicolai, Romeo Stavarache, Relu Fenechiu, Mircea Diaconu, Dan Radu Rusanu, Paul Victor Dobre, Aristotel Cancescu, Mihai Voicu, Lucian Iliescu, Daniel Chitoiu, Rares Manescu, Raducu Filipescu, Cornel Popa si Vlad Moisescu.

Secretar general: Radu Stroe

Membrii Biroului Politic Central: Andrei Marga, Andrei Chiliman, Cristian Anghel, Marcel Vela, Mariana Campeanu, Ilie Bolojan, Teodor Atanasiu, Marian Petrache, Adrian Semcu, Cristian Bigiu, Mircea Molot, Nicolae Robu, Octavian Popa, Florin Alexe, Marius Nicoara

UPDATE Crin Antonescu rămâne preşedintele Partidului Naţional Liberal, obţinând 987 voturi valide, în timp ce contracandidatul său, Ludovic Orban, a obţinut doar 357 voturi .Printre noii vicepreşedinţi ai PNL sunt:Varujan Vosganian, Norica Nicolai, Mircea Diaconu,  Relu Fenechiu.

Antonescu a păstrat 10 din cei 15 foşti vicepreşedinţi ai PNL.

UPDATE Crin Antonescu rămâne preşedintele Partidului Naţional Liberal, obţinând 1.014 voturi, în timp ce contracandidatul său, Ludovic Orban, a obţinut doar 357 voturi.

UPDATE 14.20 Cei aproximativ 1.402 de delegaţi au început, sâmbătă, în jurul orei 14.30, procedura de vot pentru alegerea noii conduceri a PNL, respectiv a preşedintelui şi a membrilor Biroului Politic Central.

Discurs Ludovic Orban:

"Vă voi spune un lucru: Aveţi ocazia de a alege în fruntea PNL un luptător. Dacă nu mă veţi alege, voi rămâne acelaşi luptător. Dacă mă veţi alege, voi fi un luptător şi mai puternic. Dar vă spun un lucru, oamenii într-un fel reacţionează când văd vitejia unui simplu soldat şi în alt mod când văd că cel care face fapte de vitejie este cel care conduce oastea", a afirmat Orban în discursul de prezentare a moţiunii sale politice.

"Chiar dacă discursul meu nu e la fel de frumos ca al altora, după discurs nu mă duc în cort, ci în prima linie a luptei politice"

Promisiunile lui Orban:

"Promit câteva lucruri: dacă nu voi fi ales preşedintele PNL, nu voi cere renumărarea voturilor, nu voi da vina pe ţinuta mov a susţinătorilor contracandidatului meu şi în nicun caz nu voi suferi vreun atac de energie eoliană. În schimb, dacă mă veţi alege, nu îl voi repune secretar general pe Radu Stroe, deşi este prietenul meu şi combatantul meu şi am făcut campanie în fiecare bloc din sectroul 1. Mă gândesc la alt secretar general, poate mai bun"

"De asemenea, nu voi găsi nicio blondă pe care să o pun ministru sau consilier, în schimb dacă mă veţi alege preşedinte al PNL, partidul va fi acela care câştigă".

"Nu voi accepta ca un membru să sufere pentru exprimare sau să existe vreun delict de opinie. Voi fi un preşedinte puternic dacă mă veţi alege, dar nu slăbind puterea altor lideri ai PNL, puternici nu numai în raport cu membrii de partid, ci cu adversarii politici. Voi fi un preşedinte deschis şi accesibil dialogului", a completat Orban.

"Întâi voi asculta şi apoi voi vorbi. Voi încerca să aud vocea PNL, tenace şi consecvent, voi urmări zi de zi aplicarea programelor, strategilor PNL, voi fi consecvent în susţinerea valorilor pe care le avem, şi în atitudinea faţă de adversarii poltici şi faţă de membrii de partid", a mai spus Orban.

"Nu numai al Biroului Politic şi al Delegaţiei Permanente, ci al întregului partid şi al fiecărui membru de partid".

Orban, refuzat de Săftoiu şi Motreanu

Deputaţii PNL Adriana Săftoiu şi Dan Motreanu au fost ofertaţi de Ludovic Orban, candidat la şefia partidului, pentru a face parte din lista de vicepreşedinţi propusă de el. Aceştia au spus „pas” invitaţiei motivând că au votat împotriva sistemului pe liste, promovat de Antonescu.

„Nu mi s-a părut normal să apar pe o listă în condiţiile în care m-am opus vehement acestui sistem de alegere a conducerii partidului”, ne-a declarat Adriana Săftoiu. Aceasta a subliniat că nu doreşte să îl critice pe Orban pentru alegerea lui de a candida chiar dacă votul individual a fost respins.

Cred că aceeaşi justificare pentru refuzul invitaţiei lui Orban a avut-o şi colegul meu Dan Motreanu”, a mai spus Săftoiu. Aceasta a menţionat că nu va vota pentru niciunul dintre cei doi candidaţi.

Orban a declarat ieri că, deşi nu sunt pe listă, în echipa lui sunt şi alţi membri PNL care s-au opus sistemului de vot pe moţiuni. Acesta i-a nominalizat pe Călin Popescu Tăriceanu, pe Teodor Meleşcanu, pe Eugen Nicolăesu, dar şi pe Dan Motreanu, Adriana Săftoiu şi Renate Webber. 

Lista lui Orban cuprinde senatori şi deputaţi, primari şi lideri locali.

Vicepreşedinţi: Florin Turcanu, Antonel Tanase, Anton Anton, Ilie Bălan, Ionel Sorin Ghiţa, Gabriel Berca, Raymond Luca, Dragos Dincă, Valer Bindea, Minerva Boitan, Viorel Miron, Adrian Miuţescu, Dorel Nicolae Oroş, Petre Gheorghe şi Mihai Ungureanu.

Membrii Biroului Politic Central: Cătălin Deaconescu, Cristian Banu, Ciprian Bogdan, Roxana Ioniţă, Iulian Medeleanu, Valentin Mitrica, Laszlo Sajtos, Dumitru Stelianide, Ionel Chiriţă, Ovidiu Cupşa, Alexandru Dinu, Florin Farcaşiu, Gabriel Grozavu, Neculai Ionescu, Mihai Szeplekan, Mădălin Teodosescu, Puiu Vasile.

Delegaţii PNL, nemulţumiţi de datoriile partidului

Preşedintele comisiei centrale de cenzori a PNL, Gheorghe Ciubotaru, a anunţat, astăzi, la Congres, că partidul a înregistrat, la 28 februarie 2010, o datorie de 60 lei de fiecare membru.

Informaţia a stârnit un val de nemulţumiri în rândul delegaţiilor din teritoriu. „Ei au strâns datorii şi noi trebuie acum să le plătim. Ei îşi pierd timpul cu discursuri, iar noi trebuie să strângem banii”, comentau pe la colţuri unii liberali prezenţi la Congres.

Alţii se temeau că vor fi nevoiţi să cotizeze mai mult anul acesta pentru a acoperi datoriile rămase în urma campaniei prezidenţiele de anul trecut. 

Potrivit datelor comisiei de cenzori, formaţiunea înregistra, anul trecut, o datorie de aproximativ 300.000 de euro, provenită din campania electorală pentru alegerile locale din 2008. Datoriile înregistrate de partid sunt acoperite din cotizaţii şi finanţări legale.

UPDATE 11.30: Discursul lui Crin Antonescu, cele mai importante declaraţii:

A fost o perioadă foarte grea marcată de două alegeri: europarlamentare şi prezidenţiale, încărcate cu o miză enormă

Partidul a trebuit să amortizeze din mers dificultăţile trecerii în opoziţie sau când ai un congres care schimbă conducerea

A fost dificil pentru noi să acţionăm după alegerile europarlamentare pentru a îndrepta lucrurile, fără a întreţine prin această idee că un clivaj între tabere se menţine după Congresul din martie 2008

Nu am avut nicio secundă altă intenţie decât de a reface rapid după Congres unitatea partidului - era obligaţia mea de preşedinte nou-ales

Nu e intamplător faptul că, in fruntea echipei pentru campania electorală, am optat pentru un coleg care nu votase cu mine la Congresul  din martie

Voturile se pot duce undeva pentru mine la 75%

Imaginea PNL ca şansă care nu mai trebuie ratată este cea care persistă acum

Alegerile prezidenţiale au fost pentru noi şi o sursă de insatisfacţie, o suită de obiective ratate, dar a fost şi semnul unor şanse electorale irosite

Nu am avut capacitatea de a aplica măsurile de reorganizare

Cer partidului să lupte, să strângă din dinţi

Aceste alegeri ne-au adus totuşi sub toate criteriile din istoria noastră de după '90

Aceste alegeri au arătat, în condiţii de maximă dificultate, că PNL se bătea împotriva a doi coloşi, aliaţi la putere, dar partidul a devenit dintr-un outsider un actor principal

"Vă mulţumesc oricum tuturor colegilor, începând cu prim-vicepreşedintele Ludovic Orban şi terminând cu toţi membrii BPC, mulţumesc Secretariatului general al partidului, le mulţumesc celor din echipa de campanie, le mulţumesc tutror celor care dincolo de simpatii şi antipatii, divergenţe şi diferenţe au dat împreună şi alături de mine aceste bătălii grele, dificile, importante, ale anului 2009."

"Vă mulţumesc tuturor şi vă doresc pentru viitor ca, fiind sau nu într-o echipă de conducere, să vă simţiţi şi să ne simţim cu toţii ca fiind într-o echipă câştigătoare, echipa PNL", a spus Crin Antonescu, în finalul discursului de prezentare a raportului mandatului de un an la conducerea PNL.

UPDATE: A doua zi a Congresului liberalilor a început cu aproape o oră întârziere. Sigur pe victorie,  preşedintele PNL a declarat la începerea lucrărilor că mizeză pe votul a peste 75% din delegaţi.  

"Stimaţi colegi, cu o întârziere pe care o regret, deşi nu am cauzat-o, deschid lucrările Congresului ordinar", a spus Antonescu.

Echipele celor rămaşi în cursă
Crin Antonescu şi Ludovic Orban, singurii candidaţi rămaşi în cursă după retragerea lui Viorel Cataramă,  şi-au depus deja listele cu echipa de conducere.

Pe lista de vicepreşedinţi a lui Antonescu se regăsesc:
Varujan Vosganian, Norica Nicolai, Relu Fenechiu, Romeo Stavarache, Mircea Diaconu, Dan Radu Ruşanu, Aristotel Căncescu, Lucian Iliescu, Mihai Voicu, Daniel Chiţoiu, Paul Victor Dobre, Răducu Filipescu, Cornel Popa, Vlad Moisescu şi Rareş Mănescu. Din Biroul Politic Central vor face parte dacă va fi reales actualul lider al PNL Radu Stroe, Andrei Marga, Andrei Chiliman, Marcel Vela, Cristian Anghel, Mircia Muntean, Mariana Câmpeanu, Ilie Bolojan, Marian Petrache, Adrian Semcu, Teodor Atanasiu, Cristian Bâgiu, Mircea Moloţ, Nicolae Robu, Octavian Popa, Florin Alexe, Marius Nicoară. Nini Săpunaru, Ovidiu Silaghi, Cristian Adomniţei, Cristian Buican, Ioan Ciugulea şi Cristina Pocora sunt menţionaţi pe lista lui Antonescu pentru a fi membri supleanţi ai BPC.

Lista lui Orban ar cuprinde,
potrivit unor surse liberale, senatori şi deputaţi, primari şi lideri locali, printre care Gabriel Berca, Antonel Tănase, Leopold Lupuşanschi, Cătălin Deaconescu şi Andrei Petrescu.

UPDATE 9.00: Viorel Cataramă nu a depus lista cu echipe, astfel că liberalul Cataramă nu mai poate candida. Lista trebuia depusă până la ora 8.00. Singurii candidaţi care rămân în cursă sunt Ludovic Orban şi Crin Antonescu, potrivit secetarului general al PNL, Radu Stroe.

Actualul preşedintre Crin Antonescu şi-a depus oficial candidatura după aprobarea Statutului. Astfel, se desfiinţează funcţia numărul doi din partid, cea de prim-vicepreşedinte. Pe de altă parte, Ludovic Orban este candidatul care nu are pregătită o listă, dar liberalul nu renunţă la candidatura sa.

Citiţi şi: 

Culisele unui Congres fără surprize: aronganţe din partea lui Crin Antonescu şi consolorări pentru Ludovic Orban

Călin, prieten la... Cataramă cu Crin

Anticipatele demisii din PNL nu au întârziat să apară. Primul care a părăsit partidul este deputatul Ioan Timiş. Acesta a declarat că este nemulţumit de stilul de conducere impus de Crin Antonescu şi că "se va întoarce acasă", adică se va înscrie în PDL.

Printre cei care ar putea părăsi partidul se numără Theodor Meleşcanu şi Dan Morega. Meleşcanu recunoaşte că este interesat de un post de judecător la CCR.

Congresul Extraordinar al partidului a  adoptat, vineri după-amiază, Statutul propus de Crin Antonescu, cu 1083 voturi "pentru", 258 "împotrivă" şi 13 "abţineri". Astfel, noua conducere a partidului va fi aleasă azi, 6 martie, pe moţiuni şi prin vot pe listă împreună cu candidatul la preşedinţia partidului.

Rămâneţi pe www.adevărul.ro pentru a urmări live text de la Congresul PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite