Analiză. Calitatea guvernării, atuul lui Cîţu pentru şefia PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu mai are de guvernat o ţară, pe lângă competiţia pentru şefia PNL FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Cîţu mai are de guvernat o ţară, pe lângă competiţia pentru şefia PNL FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Competiţia pentru şefia PNL nu trebuie să-l îndepărteze pe Florin Cîţu de controlul asupra guvernării: măsurile luate de Cabinetul său şi modul cum îşi exercită puterea oferită de funcţie pot influenţa semnificativ şansele pentru preşedinţia partidului.

Candidatura premierului Florin Cîţu pentru funcţia de preşedinte al PNL va însemna şi alocarea unei părţi din timp pentru treburile de partid, în condiţiile în care va fi nevoit să meargă din filială în filială pentru a câştiga cât mai multe voturi la Congresul din 25 septembrie. Practic, dintr-un premier care nu avea grija problemelor interne de partid, singurele discuţii fiind cele de la şedinţele de coaliţie, Florin Cîţu va deveni un politician preocupat de negocierile şi jocurile de culise din partid.

Nu în ultimul rând, proaspătul candidat la şefia PNL va avea în braţe, la sfârşitul lunii iunie, cartoful fierbinte al evaluării miniştrilor din Guvernul său, moment în care premierul e pus în situaţia să fie ferm în decizii, în cazul demnitarilor neperformanţi, dar în acelaşi timp să nu intre în conflict cu colegii de coaliţie sau cu cei din partid.

„Adevărul” a vorbit cu mai mulţi specialişti despre modul cum ar putea fi afectată guvernarea sau activitatea de premier a lui Florin Cîţu, în urma intrării sale în cursa pentru şefia PNL. „Nu cred că va fi afectat actul de guvernare, doar din perspectiva faptului că e în competiţie cu Orban. Cel mai probabil, premierul se va folosi de guvernare pentru a-şi face campanie. Pentru că el are o foarte mare vizibilitate din prisma funcţiei pe care o deţine. Dar aici e cu dublu tăiş şi pentru Cîţu. Modul cum conduce îl poate ajuta, dar în acelaşi timp va deconta problemele cauzate de guvernare. Aşa că trebuie să aibă grijă”, a declarat politologul George Jiglău.   

La rândul lor, sociologii Mircea Kivu şi Alfred Bulai merg pe ideea că Florin Cîţu este aproape obligat să fie atent la modul cum conduce Guvernul, acesta fiind atuul său. „În mod normal ar trebui ca această candidatură să nu afecteze desfăşurarea guvernării în continuare”, a punctat Kivu. Pe de altă parte, Bulai a subliniat faptul că guvernarea nu înseamnă doar Florin Cîţu, ci o armată de funcţionari. „Guvernul poate să meargă bine-mersi, iar domnul Cîţu poate să folosească această pârghie. Liderii politici utilizează resursele pe care le au. Şi domnul Cîţu are mai multe resurse în tolbă, ca să zic aşa”, a completat Bulai.

Campania de vaccinare şi moderaţia lui Iohannis

În continuare, campania de vaccinare va rămâne o prioritate, iar liderii Puterii se vor raporta constant la aceasta. „E o temă care va fi politizată, într-adevăr. Dar nu cred că o să aibă nici de suferit, nici de câştigat. Sunt unele provocări independente de competiţie. Pentru că acolo ai un grup mare de specialişti, un comandament care se ocupă şi e mai puţin interesat de jocurile politice ale unui partid sau altul”, a completat George Jiglău. În schimb, Mircea Kivu consideră că aducerea în discuţie a campaniei mai mult l-ar afecta pe Cîţu, din moment ce primul obiectiv, de 5 milioane de vaccinaţi până la 1 iunie, a fost ratat. Cu toate acestea, din inerţie, numărul de vaccinări ar putea să se menţină constant sau chiar să crească în condiţiile în care românii vor dori să meargă în vacanţe şi în străinătate, după cum a nuanţat Alfred Bulai.

Specialiştii îl văd pe Iohannis mai degrabă în tabăra lui Cîţu, deşi de această dată aşteptarea este ca preşedintele să fie rezervat în perioada campaniei. „S-ar putea ca experienţele trecute să-l determine să nu se poziţioneze – sau, dacă o va face, să o facă foarte târziu”, a subliniat Mircea Kivu, în timp ce George Jiglău a amintit faptul că Iohannis nu l-a simpatizat niciodată pe Orban, de fiecare dată fiind în favoarea altor contracandidaţi (Alina Gorghiu, Cristian Buşoi).

Start la atacuri politice interne

Competiţia de proiecte şi mesajele fair-play invocate de Ludovic Orban după anunţarea candidaturii lui Cîţu au durat doar câteva ore. Niciuna dintre tabere nu a respectat acest lucru. Tonul a fost dat de Dragoş Tănăsoiu, fost şef al Corpului de control al premierului Orban şi unul dintre liderii PNL Sectorul 5: „Susţinerea acestuia în baza partidului este egală cu zero. Cîţu n-ar fi ajuns niciodată să fie desemnat nici măcar candidat la Senatul României din partea organizaţiei noastre (PNL sector 5) fără susţinerea venită din partea lui Ludovic Orban”, a declarant Tănăsoiu. Fostul membru al Guvernului a fost demis de Cîţu din primele zile în care a preluat şefia la Palatul Victoria.

Şi Violeta Alexandru l-a criticat pe proaspătul candidat, însă atacurile dure au vizat-o pe Monica Anisie, şefa PNL Sector 2, cea care a schimbat taberele peste noapte. „Eu nu mi-aş face un proiect politic cu oameni care, de la momentul în care aveau nevoie de sprijin politic până ieri, fără să li se fi cerut, se gudurau până la exagerare prin tot felul de promisiuni de loialitate”, a scris pe Facebook preşedinte PNL Bucureşti.

Săgeţi au fost lansate şi din partea echipei Cîţu, responsabil fiind deputatul Florin Roman, vicepreşedinte al partidului. „Vom avea competiţie în PNL, iar ăsta e un lucru bun. Chiar dacă cineva şi-ar fi dorit sa fie candidat unic. Sindromul Ceauşescu mai bântuie încă şi ultimii mohicani ai unei generaţii de politicieni fără scrupule”, a afirmat Roman, aluzie la faptul că Orban a încercat până de curând să evite înscrierea unui contracandidat. Totodată, Roman a făcut o paralelă între Ludovic Orban şi Liviu Dragnea, aluzie la faptul că până şi PSD-iştii s-au „lepădat” de foşti preşedinţi ca Dragnea şi Adrian Năstase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite