ANALIZĂ Împărţirea prefecţilor, instrument de reglare a conturilor în PNL şi PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu i-a taxat pe liderii contestatari din partid. Nici Marcel Ciolacu nu a uitat să plătească unele poliţe interne. FOTO Inquam Photos / George Călin
Florin Cîţu i-a taxat pe liderii contestatari din partid. Nici Marcel Ciolacu nu a uitat să plătească unele poliţe interne. FOTO Inquam Photos / George Călin

Negocierea prefecţilor pe fiecare judeţ în parte a fost prilej ca preşedinţii PNL şi PSD să-şi sancţioneze organizaţiile ostile sau să obţină funcţii pentru apropiaţii din partid.

Calculele politice ale principalelor partide, aşa cum au fost făcute în forurile interne şi în discuţiile cu liderii partidului, au fost date peste cap la negocierea propriu-zisă a împărţirii funcţiilor de prefect pe fiecare judeţ în parte, PNL şi PSD urmând să meargă în propriile partide cu listele decise, să-şi consulte liderii din teritoriu, apoi să revină pentru discuţia finală. În primul rând, algoritmul a fost schimbat, în sensul că PSD a cedat liberalilor încă un prefect, ceea ce a dus la următoarea distribuţie în teritoriu: 20 de prefecţi PSD, 18 prefecţi PNL şi patru prefecţi UDMR.

Începutul surprizelor de la negocieri a fost reprezentat de ignorarea a ceea ce Florin Cîţu afirmase în urmă cu o săptămână, adică faptul că în judeţele unde un partid are preşedintele de Consiliu Judeţean, acolo va avea şi prefect, fiind doar una sau două excepţii. „Unde este preşedinte al Consiliului Judeţean, va fi şi un prefect de la acelaşi partid. Poate să existe una sau două excepţii, dar asta este regula de bază”, preciza preşedintele PNL.

Excepţiile au devenit regulă, iar PNL a cedat exact prefecţii din judeţe care s-au opus lui Florin Cîţu la Congres, dar şi unde au fost lideri critici în ultimul timp faţă de modul cum e condus partidul. Din cei 18 prefecţi ai PNL, 10 sunt în judeţe cu şef de CJ non-PNL. Prefectul de Vrancea nu va fi al PNL, ci al PSD, deşi şeful de CJ este un liberal, Cătălin Toma, care l-a susţinut pe Ludovic Orban la Congresul din 25 septembrie, la fel fiind situaţia şi la Iaşi, unde Consiliul Judeţean e condus de Costel Alexe, un om apropiat de Orban mult timp.

„Plata” pentru criticile lui Motreanu

Fără prefect PNL a fost lăsat şi judeţul Giurgiu, adică organizaţia care a scos cel mai bun rezultat la parlamentare. PNL Giurgiu este condus de eurodeputatul Dan Motreanu, lider care i-a cerut demisia lui Florin Cîţu după negocierea portofoliilor din Guvernul Ciucă. Au fost tăiate de la funcţia de prefect şi organizaţiile Prahova şi Ilfov, deşi amândouă au preşedinţi de CJ şi au răfuieli constante cu cei de la PSD. Surse din conducerea PNL susţin pentru „Adevărul” că echipa de negociere liberală a preferat să cedeze Prahova şi Ilfovul ca să obţină Telormanul şi Călăraşiul, fiind „o strategie” la mijloc.

Nu în ultimul rând, liberalii au ratat prefectul de Caraş Severin, filială unde Romeo Dunca (preşedinte de CJ) şi Nelu Popa (primarul Reşiţei) au o atitudine anti-Cîţu, însă şi Aradul, în acest ultim caz funcţia rămând la UDMR, cu toate că filiala e condusă de un membru al „echipei câştigătoare” – Gheorghe Falcă. Pe de altă parte, negociatorii PNL au obţinut prefecţii de Alba şi Suceava, cu toate că aceste judeţe au dat şi miniştri în Guvernul Ciucă, dar şi prefectura Gorj, adică filiala condusă de Dan Vîlceanu, secretarul general al PNL la nivel naţional.

Fiefuri PSD, fără prefect

Situaţia nu este prea roz nici în PSD, acolo unde Marcel Ciolacu a sărit de la obţinerea funcţiilor de prefecţi unele organizaţii care fie l-au criticat în trecut, fie nu sunt considerate a fi complet subordonate conducerii social-democrate. Primul exemplu este Teleormanul, judeţ care i-a dat pe Liviu Dragnea şi pe Viorica Dăncilă, ultimii doi preşedinţi ai PSD. Deşi era printre primele organizaţii ca performanţă şi pregătise inclusiv noul prefect, această organizaţie nu va mai primi funcţia.

Nici prefectul de Argeş nu a ajuns la PSD, fiind dat către PNL, cu toate că liberalii au una din cele mai slabe filiale, însă acum şefă interimară la Argeş este Alina Gorghiu. Social-democraţii l-au sărit la împărţire şi pe Dumitru Buzatu, şeful CJ Vaslui, una din vocile critice din partid, aşa că funcţia fost dată liberalilor conduşi de Nelu Tătaru. Şi Oltul, organizaţia numărul unu a PSD la parlamentare, a fost sărit. Filiala Olt este controlată de Paul Stănescu, secretar general al PSD care nu face parte din cercul de apropiaţi ai lui Ciolacu.

În următoarele zile, forurile interne ale PSD şi PNL vor discuta despre modul cum arată acum distribuţia prefecturilor în teritoriu, vor să vadă care sunt nemulţumirile, iar apoi va avea loc o nouă rundă de discuţii pentru lista finală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite