Ana Birchall recunoaşte că i-a anunţat pe părinţii Alexandrei de deces: A fost o obligaţie morală, umană, dar şi un minim gest de respect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Birchall FOTO presidency.ro
Ana Birchall FOTO presidency.ro

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a afirmat luni că i-a informat pe părinţii Alexandrei Măceşanu de decesul acesteia, după ce înainte le-a promis că „indiferent de rezultat, indiferent de oră, îi voi da telefon, să nu afle de la televizor”. Birchall a adăugat că în toată  perioada a păstrat o legătură strânsă cu familia Alexandrei şi că momentul în care a trebuit să-i anunţe pe părinţii ei a fost „cel mai greu telefon pe care l-am dat”.

„Vă asigur că din punct de vedere legal şi profesional, s-a respectat legea, nu vorbim de o informaţie confidenţială din cadrul urmăririi penale, deci de o informaţie de interes public, deci nu a fost nicio eroare de procedură şi orice om de bună credinţă poate să vadă acest lucru, de altfel a fost şi confirmat de un comunicat dat de DIICOT. Din punct de vedere moral, cred că a fost un gest absolut normal, firesc. Ce nu ştie foarte multă lume este că în toată această perioadă, eu am păstrat o legătură strânsă cu familia, cu Alex Cumpănaşu, în acea seară eu am vorbit cu mama Alexandrei, faţă de care m-am angajat că, indiferent de rezultat, indiferent de oră, indiferent de moment, îi voi da telefon, să nu afle de la televizor. A fost o promisiune pe care am respectat-o. A fost cel mai greu telefon pe care l-am dat. De altfel, eu nu am făcut public acest lucru şi nu aş fi vorbit niciodată dacă nu ar fi existat atâtea comentarii faţă de un gest uman. În asemenea situaţii, a fost o obligaţie morală, umană, dar şi un minim gest de respect faţă de părinţii Alexandrei", a declarat Ana Birchall într-o intervenţie la Antena 3.

Declaraţia ministrului Justiţiei vine în contextul în care membrul CSM Victor Alistar a criticat-o pe Birchall pentru că a informat familia Alexandrei despre rezultatul IML. Totodată, acesta a subliniat că ministrul trebuia să-şi asume faptul că tragedia „a explodat” sub autoritatea sa.

„Am văzut zilele acestea că ministrul Justiţiei Ana Birchall a anunţat rezultatul expertizei IML privind identificarea rămăşiţelor umane ca aparţinând Alexandrei Măceseanu. Această informaţie este destinată exclusiv entităţii care a solicitat expertiza, adica parchetului care anchetează cauza - DIICOT. Am chestionat pe mesaj pe doamna ministru privind eroarea de a fi comunicat aceste date personal. Si mi-a răspuns că aceasta era o acţiune UMANĂ şi PROFESIONALĂ. Deşi pot să înţeleg UMANă am avut o stare de contrarietate privind PROFESIONALĂ. Ca atare, am continuat convorbirea pe mesaje (pornită de la reproşurile domniei sale). Şi am aflat că este legat de atribuţia dată de art 62 din legea 304/2004, adică pentru toată lumea faptul că procurorii se află sub autoritatea ministrului Justitiei, şi că acesta poate cere socoteală”, a scris Victor Alistar pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite