Ambasadorul Israelului în România, la Adevărul Live. Cele mai importante declaraţii referitoare la relaţiile bilaterale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Saranga
David Saranga

David Saranga, ambasadorul Israelului la Bucureşti, a vorbit la Adevărul Live, începând cu orele 15.00, despre priorităţile mandatului său şi perspectivele relaţiei româno-israeliene.

Subiectele politice,inclusiv mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, au fost intens dezbătute în ultima vreme, dar aspectele cooperării economice, tehnologice, investiţionale dintre cele două ţări sunt la fel de importante. Despre toate acestea, la Adevărul Live, într-o emisiune moderată de Ion M.Ioniţă.

Ambasadorul Israelului la Bucureşti a discutat despre priorităţile mandatului său şi despre oportunităţile de îmbunătăţire a relaţiilor dintre cele două state.

Referitor la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, David Saranga a spus că nu este vorba numai despre a muta ambasada, ci „este vorba despre recunoaşterea Ierusalimului drept capitală. Este o legătură de 3.000 de ani între poporul evreu şi Ierusalim. Parlamentul israelian, Curtea Supremă, Preşedintele, cu toţii sunt la Ierusalim“. Acesta a menţionat că recunoaşterea Ierusalimului drept capitală nu are legătură cu rezolvarea conflictului israeliano-palestinian şi că partenerii Israelului trebuie să fie sinceri în acţiunile ce privesc Israelul.

Referitor la conflictul cu palestinienii şi contextul din zonă, ambasadorul a declarat: „Problema cu care noi ne confruntăm în zonă este că palestinienii sau liderii palestinieni nu vor să stea la masa de negocieri cu noi.

Ion M. UE are o politică legată de situatia din Orientul Mijlociu, acest lucru punând România într-o situaţie delicată.

Despre faptul că România s-ar poziţiona contrar recomandărilor UE dacă ar muta ambasada, David Saranga a precizat că „şi când e vorba despre tări ale UE, există mai multe viziuni. Cehia si-a mutat o secţie, Ungaria a făcut la fel. [...]Eu cred că vom vedea în viitorul apropiat mai multe ţări care-şi mută ambasada la Ierusalim“.

„În Israel, când se vorbeşte despre România, lumea ştie că este o prietenă bună cu noi. Sunt mai multe motive: în primul rând, relaţia diplomatică dintre cele două ţări a fost neîntreruptă, inclusiv în perioada comunismului. În al doilea rând, România a avut o contribuţie importantă şi la procesul de pace cu Egiptul. Şi în al treilea rând, relaţia se datorează şi comunităţii româneşti care a venit şi trăieşte în Israel“.

Ambasadorul Israelului în România vorbit despre mai multe domenii în care există posibilitatea unei cooperări şi a unui ajutor reciproc între cele două ţări

„Dacă vorbim despre acest domeniu comercial, cred ca avem un potential mare de cooperare în agricultură, tehnologie, medicină şi securitate“.

„Agricultura înseamnă astăzi şi tehnologia înaltă care există în acest domeniu.România poate să fie o poartă de legătură între Israel şi Europa când e vorba de tehnologie“.

Referitor la iniţiativele concrete, ambasadorul a menţionat că speră ca la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie să  se formeze un nou guvern în Israek şi ulterior să aibă loc o întâlnire între executivele Israelului şi României, pentru a discuta despre componentele practice ale unor astfel de colaborări. Oficialul a precizat că o astfel de întâlnore „G to G“ este importantă şi pentru că în delegaţii vor fi prezenţi importanţi oameni de afaceri.

Despre domeniul securităţii, ambasadorul a declarat că problemele din Israel sunt exportate şi în Europa şi colaborarea, în special cea din domeniul securităţii cibernetice - care a început să devină un domeniu important şi în România - ar putea fi una fructuoasă.

.

Turismul este un alt domeniu de colaborare între cele două state -300.000 de israelieni vin în România în fiecare an. „Mulţi dintre ei nu sunt evrei de origine română, ci tineri care au auzit despre frumuseţea ţării şi care vin aici să meargă la munte, la Bucureşti şi în toată ţara. [...] Turiştii români vin în Israel pentru tradiţie, dar şi pentru viaţa modernă“.

Domeniul medical israelian este foarte apreciat de români. Ambasadorul a adus în discuţie un om de afaceri israelian care a construit în România 4 spitale şi care vrea să mai vină o dată să mai investească. „Când e vorba de colaborare nu vorbim doar despre investitori, ci vorbim şi despre cooperarea între digital health, cooperarea dintre doctori din Israel şi Romania“. 

Educaţia a fost un alt subiect atins în discuţia cu ambasadorul Israelului în România: „Israel e o societate formată din imigranţi şi de obicei cel mai important lucru pentru ei a fost investiţia în educaţia pentru generaţiile care vin. Astăzi se vede că această investiţie a fost bună, rezultatele se văd. [...]În anii 70-80 au plecat tineri să înveţe sau să muncească, dar s-au întors şi au investit în ţară. Dar ceea ce e cel mai important este faptul că ei au ajuns la concluzia că merită să se întoarcă, după ce situaţia s-a îmbunătăţit. [...] Astăzi vorbim despre 9 milioane de cetăţeni care trăiesc în Israel şi numărul creşte în fiecare an.
 

„Când este vorba despre universităţi, există o colaborare. Fiecare universitate mare din Israel are legătură cu cel puţin o universitate de aici din România“. 

Referitor la Fondul Suveran de Investiţii, adus în discuţiile de Viorica Dăncilă în vizitele sale din Israel ambasadorul David Saranga a precizat că orice hotărâre luată de Guvernul român care ajută la îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale este „ceva bine văzut”.

Oficialul a afirmat că „multă lume ştie despre România numai din ce citeşte, şi oamenii de afaceri vor să ştie situaţia adevărată. Situaţia este mai complicată sau diferită faţă de cum se citeşte afară. Oamenii de afaceri vor să vadă că situaţia este stabilă aici în România. [...] Investitorii israelieni sunt interesaţi în piaţa românească pentru că înţeleg că aici creşterea va fi mult mai mare decât în alte locuri din România.“

„Astăzi trăim într-o perioadă foarte îngrijorătoare, nu numai pentru Israel sau poporul evreu, ci pentru toată Europa. Întrebarea nu este dacă avem un huligan sau alţi huligani, întrebarea e ce face guvernul pentru a lupta împotriva xenofobiei, antisemitismului. Şi legislaţia din România este foarte bună şi guvernul ia măsuri eficiente. [...]Săptămâna trecută, în Israel am comemorat Ziua Holocaustului şi faptul că prim-ministrul român a fost prezent la Auschwitz este ceva care spune mult despre ceea ce guvernul român şi societate română fac“.

În ceea ce priveşte un viitor Muzeu al Holocaustului în România, ambasadorul a precizat că trebuie să existe pentru a arăta ce s-a întâmplat. „Este important pentru societatea românească, pentru ca generaţiile noi să înţeleagă ceea ce s-a întâmplat“.

O altă prioritate a ambasadorului este cultura isrealiană, oficialul precizând să spectacolul Eurovision, care va avea loc săptămâna viitoare la Tel Aviv este un eveniment prin care lumea poate să experimenteze un oraş liber şi deschis.

    

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite