Alina Gorghiu: Situaţia demografică, o ameninţare pentru sistemul nostru de pensii. Politicile PNL trebuie să aibă şi o dimensiune demografică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu. FOTO Sever Gheorghe
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu. FOTO Sever Gheorghe

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, susţine, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, faptul că formaţiunea pe care o conduce ţine cont de dimensiunea demografică în momentul elaborării proiectelor economice şi sociale.

„Mă bucur ori de câte ori se vorbeşte în spaţiul public despre o problemă extrem de serioasă a României: criza demografică. Populaţia României a scăzut azi la nivelul de acum jumătate de secol, din 1966. Situaţia demografică este o ameninţare pentru sistemul nostru de pensii. În PNL, suntem conştienţi că toate politicile noastre – economice sau sociale – trebuie să aibă şi o dimensiune demografică. Dublarea alocaţiilor pentru copii – măsură promovată anul trecut - nu este singurul exemplu. Susţinem, în acelaşi timp, forme de angajare flexibilă pentru părinţii cu copii de până în 3 ani. E nevoie şi de politici pro-active prin care să sprijinim integrarea familiilor şi a copiilor din rândurile minorităţilor etnice, precum şi a românilor care şi-ar dori să revină din străinătate“, precizează Gorghiu în mesajul său de pe Facebook. 

Copreşedintele liberal indică un articol apărut în „Adevărul“ care abordează tema declinului demografic în care se află România.Problema demografică a României s-a acutizat, specialiştii conturând un viitor pesimist: o populaţie îmbătrânită, cu probleme de sănătate dificil de rezolvat, un sistem de pensii falimentar, tot mai puţine familii dispuse să dea naştere la mai mult de un copil. Ţara noastră se înscrie din acest punct de vedere în tendinţele europene, susţin specialiştii, care atrag însă atenţia că alte state au luat măsuri de siguranţă pentru a estompa efectele declinului demografic prin adoptarea unor măsuri fiscale prin care să sprijine natalitatea responsabilă.

Tabolul conturat de Institutul Naţional de Statistică a fost unul sumbru: dacă ţara noastră a înregistrat o creştere a populaţiei de 26% în perioada 1960 - 1990, dat fiind decretul prin care, începând din 1966 s-au interzis avorturile, Revoluţia a însemnat un alt moment de cotitură pentru populaţia ţării noastre. Anul 1990 a coincis cu anul declinului demografic, astfel că în decurs de 25 de ani s-a înregistrat o scădere de 14% în rândul populaţiei ţării noastre, potrivit şefului INS, Tudorel Andrei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite