Alegeri parţiale: de la meciul Ilie Năstase-Ruxandra Dragomir la maratonul funcţiilor pentru Gabi Szabo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Năstase, candidatul PC la parţialeFOTO Mediafax
Ilie Năstase, candidatul PC la parţialeFOTO Mediafax

Ce au în comun un şofer devenit consilier, doi tenismeni, un ministru şi un europarlamentar cu probleme penale? Cu toţii sunt candidaţii împinşi de partide la alegerile parlamentare parţiale, derulate la 25 mai.

Între cei care se luptă să ocupe locurile vacantate la Camera Deputaţilor, respectiv la Senat se numără nume grele din sport, precum Ilie Năstase sau Ruxandra Dragomir. Fostul tenisman Ilie Năstase a fost una dintre surprizele pregătite, de partide, alegătorilor. Mai exact, Partidul Conservator speră ca Năstase să ocupe locul vacantat de către Dan Voiculescu, în colegiul din Sectorul 4. Încă de la început, Ilie Năstase a subliniat că nu el a ales formaţiunea, ci conservatorii au fost cei dintâi care l-au abordat. Contracandidatul său din partea Partidului Mişcarea Populară (PMP) este Ruxandra Dragomir, fostă campioană la tenis, care l-a provocat pe Ilie Năstase la o confruntare pe teren şi la o dezbatere televizată, însă fostul tenismen nu a dat curs invitaţiei. În acelaşi colegiu candidează, din partea PNŢCD, şi Iulian Crăciun, un om de afaceri ambiţios, ţintuit într-un scaun cu rotile. El a mai candidat acolo şi în 2012, din partea Forţei Civice, şi a obţinut 9% din voturi.

Candidaţii noştri, urmaşii noştri

La fel ca şi Ilie Năstase, un novice al politicii, Mihnea Costoiu face parte din noua garnitură a social-democraţilor. Proaspăt intrat în PSD, Costoiu va candida pentru a reprezenta judeţul Gorj, în colegiul vacantat de plecarea lui Toni greblă la Curtea Constituţională. Mihnea Costoiu este un apropiat al Ecaterinei Andronescu, iar carierele celor doi s-au întrepătruns adesea: în perioadele în care Andronescu a fost ministrul Educaţiei, Costoiu a fost fie secretar general, secretar de stat, iar în 2012, a devenit rectorul Politehnicii Bucureşti şi, astfel, a succedat-o în funcţie pe Andronescu.

Deşi este cercetat penal, europarlamentarul liberal Ovidiu Silaghi doreşte să revină în Parlamentul României, în calitate de deputat. Liberalul a renunţat la mandatul său de parlamentar anul trecut, din cauza problemelor cu Justiţia, şi a obţinut un post în Parlamentul European. La acea dată, deşi se afla pe lista scurtă a PNL pentru un loc de europarlamentar, Silaghi avea totuşi nevoie de noroc pentru ca şapte persoane aflate înaintea sa să refuze avantajele postului de la Bruxelles. În cele din urmă, fostul ministru al Transporturilor a obţinut locul în PE, prin bunăvoinţa colegilor săi, care s-au declarat mult prea implicaţi în proiectele din ţară.

La alegerile parţiale va candida, din partea PSD, şi ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo. Szabo, care a fost numită ministru în urmă cu doar câteva luni, şi-a schimbat, în timp, opiniile faţă de politică şi acum ţinteşte un post de deputat în Ilfov.

„Am văzut că nu s-a făcut absolut nimic concret pentru cetaţenii României, ci oamenii politici doar şi-au votat legile in interes propriu. (...) Ceea ce ei ne-au transmis este că s-au dus acolo să doarmă şi să joace Solitaire”, spunea Gabriela Szabo în 2008.

Sex-simbolul PMP

La parţialele din acest an, Partidul Mişcarea Populară şi-a anunţat, de asemenea, candidaţii. La Satu Mare, PMP o are pe Laura Bota, fostă şefă a organizaţiei PDL din judeţ, înscrisă în Mişcarea Populară.

Despre avocată Bota, cu excepţia prieteniei faţă de Elena Udrea, nu se mai ştiu multe. În schimb, ea a intrat în atenţia presei centrale în 2012, când a pozat provocator pentru promovarea unui local sătmărean, “Red Hat”.

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Miza cea mare la europarlamentare: va fi Juncker sau Schulz?

Jean-Claude Juncker, candidatul popularilor europeni, şi Martin Schulz, candidatul socialiştilor, sunt cei doi mari rivali care se bat pentru şefia Comisiei Europene

BOR recomandă votarea candidaţilor care apără familia şi valorile creştine. Cine se potriveşte profilului

Biserica Ortodoxă Română le recomandă cetăţenilor, printr.un comunicat, să se prezinte la vot duminică, 25 mai, şi le sugerează să susţină „acei candidaţi care fac dovada că pot apăra şi promova valorile creştine, în special familia tradiţională, viaţa şi demnitatea umană“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite