Adevărul Live. Mircea Geoană, despre PSD: Marea dragoste nu se uită niciodată. Cu Dragnea în frunte, PSD-ul nu e frecventabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PSRO, Mircea Geoană. FOTO Eduard Enea
Liderul PSRO, Mircea Geoană. FOTO Eduard Enea

Preşedintele PSRO, Mircea Geoană, a vorbit, marţi, la Adevărul Live, despre legea dării în plată, obiectivul PSRO la alegerile locale, protocolul de colaborare cu PNL şi despre Brexit.

Principalele declaraţii ale senatorului Mircea Geoană:

Despre legea dării în plată

Aş fi mers pe un plafon puţin mai sus. Nu atât de mare cât să permită rechinilor imobiliari să-şi recupereze un risc de business care le aparţine în întregime. E o lege reparatorie. Asistăm la o suită de evenimente care creează emoţie publică legitimă. Împinge aurorităţile să reacţioneze. Ceea ce am propus şi propun. Iau SUA ca exemplu, o ţară pe care am străbătut-o , epicentrul crizei financiare. Şi acolo există reglementatori şi acolo există rezerva federală (n.r.-echivalentul BNR), şi acolo există Wall Street, mai mare şi mai puternic. De ce în SUA a ajuns la înfiinţarea unei agenţii specializate, o agenţie de protecţie a consumatorului financiar? Administraţia Obama a spus pe bună dreptate: dacă aţi fost atât de buni la reglementare, de ce s-a ajuns la criză? E vremea ca şi la noi că creăm un consiliul al protecţiei consumatorului financiar.

Consiliul Concurenţei ar avea ceva competenţe, dar astea sunt chestii complicate. E o problemă în România: toate lumea are responsabilităţi, nimeni nu e răspunzător.O astfel de agenţie în România ar putea să funcţioneze perfect. O să depunem un proiect. Suntem deschişi la discuţii cu instituţiile. Proiectul de lege este inspirat din legislaţia americană, dar ţine cont de realităţile din România.  

Pragul, naşte o discrinare? 

Dacă îmi aduc bine aminte în primele luări de poziţie s-a vorbit de un prag de un milion. Acum, orice prag vei pune poate naşte o discriminare. Eu am studiat foarte mult răspunsul ţărilor europene la criză. Nu am găsit niciun loc unde măsurile de ajustare să fi fost făcută fără a ţine cont de veniturile fiecăruia. 

Despre neimpottizarea românilor care nu au venituri

Noi am spus că prevederile Codului fiscal de impozitare a celor fără venituri e o aberaţie fiscală. Şi cei din străinătate, care trăiesc şi muncesc acolo, sunt puşi în aceeaşi situaţie. Dacă tu apelezi la servicii medicale în ţara în care munceşti, nu în România, de ce mă obligi să plătesc contribuţiile la sănătate acasă? Încercăm să corectăm de multe ori modul abuziv despre care se vorbeşte de Diasporă. Vom lansa o petiţie pentru ca oamenii să se manifeste şi să corectăm. 

Mi se pare o lipsă de sensibilitate minimă. Uneori, aşa se întâmplă cu tehnocraţii. Biriş e un profesionist. Le are cu cifrele. Dar când e vorba să vorbeşti de milioane de români care trăiesc în sărăcie, cred că reacţiile destul de mânioase (n.r.-ale celor nemulţumiţi)  sunt justificate. 

Despre alegerile din 2016

În mod evident, da (n.r-sunt pregătiţi). Suntem pregătiţi să suţinem o echipă redutabilă atât pentru primarul general, dar şi pentru Consiliul General. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat ieri în Consiliu. A aprobat mai mult pentru Biserică decât pentru Sănătate. Nu spun că nu ar fi bine. E nevoie de pregătiţi. Nu cred că trebuie să venim iar cu autostrăzi suspendate. Vom avea  un proiect autentic. D-aia nu ne-am grăbit nici să venim cu iepuraşi la înaintare. Vom avea candidaţi în toată ţară.

Pentru mine (n.r. o nouă candidatură), nu. Cred că menirea mea este să încurajăm o generaţie de oameni care au mai făcut politcă, care nu au făcut politică, pentru a repopula scena politică. Eu ce să mai fac. Am câştigat şi preşedinţia România, dar nu mai revin la subiect. 

Există o răbufnire. O dorinţă de a vedea ceva diferit. Noi, la PSRO, am dorit să fim oneşti. Cine spune că vii complet alcătuit din oameni care nu au mai făcut politică, nu cred că sunt realişti. Nu poţi face acest lucru. E nevoie de aceea combinaţie între oameni care au făcut politică, plus o infuzie de resurse umane. Te poţi trezi cu oameni pregătiţi tehnic, dar care nu sunt în stare să se descurce cu sisteme complexe. 

Despre sentinţa lui Liviu Dragnea şi posibila revenire în PSD

Prima dragoste nu se uită. Nu uit că m-am născut în politică acolo, am condus acest partid. Cred puternic în democraţie, cred cu tărie în social-democraţie. Când văd leadership-ul partidului: vorbim de inetgritate şi există o condamnare, vorbim de democraţie şi nu e un contracandidat la conducerea partidului. Eu am o obligaţie pentru oamenii care m-au votat. PSD-ul trebuie să se trezească şi să devină frecventabil. Cu Dragnea în frunte, PSD-ul nu e fecventabil la nivel internaţional. 

Eu am făcut reformă în PSD şi am avut senzaţia că perioada Geoană nu ar fi existat. Există o îndoială în sufletul meu. Care e faţa adevărată a PSD? Exista competiţie internă. Eu cred că există resurse de regenerare într-un partid mare. 

Despre Primăria Capitalei

Niciunul dintre candidaţii care sunt menţionaţi astăz nu cred că are şanse să câştigei. Orban are experienţă. PSD-ul are organizaţii. Nici partidele tradiţionale nu şi-au clarificat candidaturile. Cred că va fi o competiţie în care se va câştiga cu un 20 şi ceva la sută. Cred că era mai bine un scrutin în două tururi. Rămâne de văzut cum se va forma şi Consiliul General. PSRO cred că va fi un magnet pentru voturi, pentru publicul selectiv care vrea schimbare.

Despre protocolul cu PNL

E o înţelegere pentru după alegeri. Pur şi simplu recunoaştem că e nevoie de o majoritate. Nu toate majorităţile vin de la stânga sau dreapta. E nevoie de predictibilitate.Sunt aproape trei ani de zile în care dacă există coerenţă am putea să profităm că suntem un fel de chiori în ţara orbilor sau o insulă de stabilitate. Aceşti trei ani de zile pot fi o perioadă de schimbare, de reformă. Să punem în faţă oameni care sunt în regulă, să depolitizăm administraţia statului, o gândire economică proaspătă, o politică externă în care România să fie un stat pivot.

Despre acuzaţiile lui Viktor Orban

Mi se par (n.r.-declaraţiile lui Orban) cel puţin deplasate. Cred că fac parte dintr-un resgistru inflamatoriu în care domnul Orban s-a specializat. Cum adică? Cineva care e acuzat de corupţie, dat în urmărire internaţională, tu-l protejezi de mâna Justiţiei. Cum poţi să spui aşa ceva. El s-a îndepărtat singur. Nu cred că Justiţia noastră are de a face cu faptul că cineva e de etnie maghiară, romă, germană sau etnie românească tradiţională. Sunt cetăţeni români, au încălcat legea, trebuie să plătească conform legii româneşti. Ce este asta cu ascunsul? E o formă de populism inflamatoriu. Justiţia românească trebuie să-şi continue drumul. Orbam e un campion al democraţiei neliberale, ceea ce o contradicţie cu valorile creştine, europene şi inclusiv cu cele din familia (n.r.-politică) din care spune că face parte.

Despre dezbateriile despre securitate din SUA

În primul rând, ceea ce cred că trebuie să facem şi noi: să încetăm să ne uităm la frontul răsăritean şi flancul sudic, ca la două teme diferite. Nu sunt. Şi SUA începe să-şi dea seama că acestea trebuie privite ca un întreg.. E important ca România să fie mai coerentă. E bine că Lazăr Comănescu conduce o delegaţie economică în Iran. E o piaţă mare de desfacere. E bine să diversificăm. Însă, să nu uităm că inima noastră e europeană.

Despre alegerile din SUA

Dacă la Clinton lucrurile sunt mai simple: Hillary are avantajul votului afro-american dar şi hispanic. Se bcuură de un mix de voturi  Şi Bernie Sanders e un candidat redutabil. Dincole am văzut o împroşcare cu mizerii. Nu am mai văzut până acum o asemenea violenţă extremă. Am şi un regret că în cei opt ani ai lui Obama nu am reuşit să-l aducem în România. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite