Valeriu Zgonea, la Adevărul Live: Codul de integritate al PSD nu este cu dedicaţie pentru Victor Ponta. Ca om politic, Ponta este o valoare adăugată pentru partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. FOTO Eduard Enea
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. FOTO Eduard Enea

Preşedintele Camerei Depuţilor, Valeriu Zgonea, a vorbit, joi, la Adevărul Live, despre Codul de Conduită al PSD care i-ar bloca o eventuală candidatură lui Victor Ponta la alegerile de anul viitor, despre depolitizarea administraţiei publice, dar şi despre un proiect legisltaiv foarte sensibile: legea antifumat.

 Dan Marinescu: Ce s-a întâmplat ieri cu votul pentru cei doi deputaţi liberali (n.r. Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu)?

Valeriu Zgonea: Nu pot să discut cum votează fiecare parlamentar. Acest caz a mai fost repetat acum un an de zile. S-a folosit aceeaşi metodă: o parte din colegi, pe care o să-i vedeţi pe camere, pentru că ne modernizăm şi noi, au zis prezent şi s-au deplasat spre urne. Asta în cazul domnului Oltean. Iar în cazul domnului Teodorescu n-au mai votat. Este vorba despre un tertip pe care nu-l înţelegem. Eu am zis întotdeauna că Justiţia trebuie să decidă. 

În Europa, politicianul când apare într-un astfel de scandal îşi dă demisia. În PSD, am spus că e nevoie să trecem la un nou tip de cultură politică bazat pe decenţă, pe integritate şi pe responabilitate. Un primar se duce direct în faţa judecătorului, un parlamentar are acestă barieră. Normal că atitudinea unor astfel de politicieni scade din încrederea Parlamentului. Ne chinuim de trei ani de zile să facem un cod de conduită în Parlament. Noi, PSD, nu găsim să facem o majoritate pentru a implementa acel cod de conduită. Între timp, PSD şi-a adoptat un cod foarte dur de conduită. Partidele nu mai au departamente de resurse umane care să selecteze candidaţi. Acest lucru generează frustrare, generează tensiuni în stradă, o presiune asupra clasei politice. Este un semnal clar că dacă partidele nu înţeleg această schimbare a societăţii, multe vor dispărea de pe eşichierul politic.

Mădălina Mihalache:  Aţi avut majoritate în Parlament până de curând. De ce nu aţi adoptat codul de conduită?

Valeriu Zgonea: Majoritatea a fost formată din mai multe partide, nu doar de PSD. Voi încerca în următoarea perioadă să discut cu partidele pentru a adopta acest cod de conduită. Cei mai mulţi dintre parlamentari cred că dacă merg la TV şi le creşte cota de popularitate au senzaţia că fac lucruri bune în Parlament. Nu e aşa. 

Dan Marinescu: De ce codul de conduită al PSD permite analiza de la caz la cazm şi nu se aplică automat pentru toată lumea? 

Valeriu Zgonea: Am să vă spun care este diferenţa dintre PSD şi restul partidelor. Azi nu mai suntem izolaţi. O imagine se poate şifona într-o secundă, iar imaginea şifonată a unui lider local poate afecta imaginea întregului partid. Nimeni nu-şi permite să lase într-o funcţie publică pe cineva care este perceput drept corupt. Există oameni care au abuzat de funcţii şi care au făcut foarte mult rău României. Trebuie să înţelegem că poţi fi foarte bun în momentul în care ai fost selectat pentru candidatură, dar poţi să-ţi strici imaginea pe parcursul mandatului. În politică, poţi să spui o singură frază şi rişti să-ţi strici imaginea. Vedeţi cazul ministrului de Finanţe, care a vorbit despre salariul minim. Doamna ministru a creat fracturi şi discuţii în societate, afectând imaginea Guvernului tehnocrat. 

Dan Marinescu: PSD susţine creşterea salariului minim pe economie?

Valeriu Zgonea: Aceasta este o abordare corectă de stânga. Mai mulţi bani în educaţie şi în societate, dar şi în economie. Dacă nu poţi să creşti salariul minim acum, când ai creştere economică, atunci când poţi să-l creşti? Când eşti pe deficit? Nu.

Dan Marinescu: Va condiţiona PSD adoptarea bugetului de creşterea salariului minim?

Valeriu Zgonea: Sunt două lucruri diferite. Bugetul e făcut pe scheletul lăsat de Guvernul Ponta. În mare, noi suntem de acord cu acest buget. 

Mădălina Mihalache: Va depune PSD amendamente?

Valeriu Zgonea: Bineînţeles! Amendamentele nu sunt făcute fără o analiză să ştim de unde luăm banii şi unde-i dăm. Acest tip de gândire ne-a făcut pe noi să fim performanţi la guvernare în ultimii trei ani de zile. 

Mădălina Mihalache: Staţi prost pe partea de investiţii şi infrastructură. 

Valeriu Zgonea: Suntem în acest blocaj pentru că nu am refromat o zonă importantă a societăţii româneşti: administraţia. Asta înseamnă o diminuare a influenţei politice în actul de numire a unor oameni în administraţia publică. Trebuie să diminuăm influenţa politicului în zona administrativă. Oamenii trebuie să aibă o carieră. O administraţie eficientă înseamnă absorbţie de fonduri europene, mai mulţi bani pentru societate, deci şanse mai mari să reducem decalajele faţă de lumea occidentală. Să nu rămânem în mentalitatea comunistoidă: am nişte oameni la partid care îi pot înlocui pe oamenii puşi acum cinci ani de o administraţie portocalie. Nu se poate. 

Mădălina Mihalache: Va susţine PSD legea salarizării unice?

Valeriu Zgonea: Noi am lăsat în minister un proiect aproape finalizat. O discuţie este obligatorie, chiar dacă Guvernul a amânat proiectul. Noi vom insista anul viitor să avem această discuţie şi să ataşăm acestui proiect un plan de implementare. Vrem un proiect al întregii clase politice care să dea şansa celor care lucrează în adminsitraţia centrală sau locală să-şi facă datoria. 

Dan Marinescu: E frumos ce spuneţi. Ne garantaţi că nu vor fi lideri locali ai PSD care se vor opune depolitizării?

Valeriu Zgonea: Partidele care nu vor înţelege această schimbare de mentalitate vor dispărea de pe eşichierul politic. Nivelul de reformă trebuie să fie accelerat. Electoratul nu aşteaptă ca un partid să se modernizeze. Cetăţeanul va căuta alte soluţii dacă partidele nu înţeleg. PNŢCD este un exemplu în acest sens, un partid care s-a erodat datorită corupţiei interne. PSD a înţeles întotdeauna schimbările care se petrec în societate. Un partid de stânga autentic nu trebuie să-şi părăsească valorile. 

Dan Marinescu: Credeţi că liderii locali ai PSD au înţeles asta?

Valeriu Zgonea: Da. Am văzut ieri la discuţiile pentru Codul de conduită. Radu Molodovan, liderul de la Bitriţa, domnul Chirică de la Iaşi, Lia Olguţa Vasilescu de la Craiova au susţinut acest lucru. Au fost şi contestatari, ca peste tot. Noi am înţeles întotdeauna schimbările din societate. Am redus decalajele, dar mai sunt foarte multe de făcut. Partidul politic întotdeauna trebuie să aibă capacitatea de a se regenera. Nu pot să spun că eu voi conduce la infinit Camera Deputaţilor. Oamenii de stânga au un anumit comportament. Noi avem de respectat un blazon care ne obligă să avem criterii foarte dure pentru alegerile de anul viitor. 

Mădălina Mihalache: Victor Ponta se mai califică să candideze? Este trimis în judecată. Domnul Dragnea a spus că Ponta ar putea fi pe liste dacă doreşte.

Valeriu Zgonea: Abilitatea unui jurnalist este de a interpreta textul pe care l-am pus în Codul de Conduită în sensul în care să creeze anumite fracturi între liderii unui partid. Este o calitate pe care fiecare jurnalist de calibru o are şi trebuie să o respecţi. Această frază nu este dedicată domnului Ponta. Noi suntem 420.000 de oamni în acest moment. Victor Ponta este premierul care a avut succes la guvernare, îl recomandă o serie de politici publice care au avut succes în implementare. Guvernul a fost al PSD cu cei doi aliaţi. Este deputat de Gorj şi este o valoare adăugată a PSD. 

Mădălina Mihalache: Dar este şi trimis în judecată şi acuzat de evaziune fiscală, acuzaţie care a fost inclusă în Codul de Conduită.

Valeriu Zgonea: În momentul în care vrei să fii selectat pentru o demnitate publică importantă în statul român, fiecare caz va fi analizat în parte. La momentul la care vom face selecţia resurselor umane, nu ştim. Ce se întâmplă astăzi în România . Plecăm cu prezumţia de nevinovăţie. Noi ce le cerem acestor membri de partid? În momentul în care ai o demnitate publică şi intri într-un astfel de malaxor, faci un pas în lateral, îţi rezolvi problemele şi te întorci.Nu putem să spunem azi ce se va întâmpla în noiembrie 2016, când vom selecta această resursă umană.

Speraţi să se lămurească până atunci procesul domnului Ponta.

Ponta este un om de valoare al societăţii, care trebuie personal să dea răspunsuri cu ajutorul instituţiilor care l-au acuzat, dar este o valoare adăugată pentru partid, oamenii îl respectă, a făcut mult bine acestei societăţi româneşti, a fost un om de onoare în momentul în care s-au întâmplat evenimente care nu au fost din vina domniei sale. S-a comportat ca un premier european şi-a depus demisia. Ca un prim-ministru european şi-a depus demisia. Şi domnul Dragnea spunea că noi îl aşteptăm în partid, îl aşteptăm să lucreze împreună cu noi la cele două campanii. Până când nu există o decizie definitivă a instanţei, aşa cum scrie în documentul nostru, nu putem să acuzăm un om. În momentul în care eşti condamnat în primă instanţă pentru corupţie sau evaziune fiscală, atunci trebuie să faci un pas în lateral. Sunt foarte mulţi politicieni în Europa care au făcut un pas în lateral, au stat un an, doi, şi-au rezolvat problemele cu Justiţia, apoi s-au întors în politică. Dacă eşti un om de valoare, întotdeauna te poţi întoarce. Şi tu ca om, în viaţa ai ani mai buni, ani mai puţin buni. Întotdeauna eşti perseverent şi ambiţios. Depinde doar de Victor Ponta! Noi îl aşteptăm în echipă. Partidul are nevoie de fiecare membru. Fiecare membru din cei 420.000 generează credibilitate  în grupul său de prieteni şi în mediul său în care se manifestă. De aceea, PSD este principalul partid din România de 25 de ani pentru că fiecare membru al partidului are o valoare adăugată în societate.

Când aţi vorbit cu Victor Ponta ultima dată?

Ultima dată am vorbit cu Victor acum vreo şapte, opt, zece zile. Noi discutăm pe noile tehnologii acum care au apărut pe telefoane mobile. Noi am lucrat foarte bine. Proiectul pe care l-am avut, de modernizare a Parlamentului, de recredibilizare a sa, de a-l ajuta să-şi promoveze proiectele de legi, iar rezultatele se văd.

Dan Marinescu: Dar dacă până atunci Victor Ponta nu va primi o sentinţă?

Valeriu Zgonea: PSD nu e PRM, axat pe un lider care hotăra totul. Suntem un partid al echipei. Important este să avem o ofertă credibilă, candidaţi credibili, corecţi, care să fie valoare adăugată pentru societate. Câştigând alegerile locale ca până acum, înseamnă că tot ce am făcut în patru ani este credibil în ochii alegătorilor.  Alegătorii sunt cei mai mari critici. După ce câştigăm alegerile locale, cu acest cod de conduită, începi să faci o o selcţie pentru viitorul Parlament. Iar viitorul Parlament trebuie să aducă oameni responsabili, oameni care să fie o valoare adaugată, să vedem dezbateri importante în spaţiul public. Ne trebuie oameni care să aibă capacitatea să dialogheze cu elitele, să fie dedicaţi. Nu mai merge să aduci politruci. S-a terminat. 

    

 Mădălina Mihalache: Legea anti-fumat este un proiect important care a dispărut de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. De ce?

Valeriu Zgonea: Am avut o discuţie cu preşedintele Comisiei de sănătate. I-am spus: sunteţi un om tânăr, nu este permisă o astfel de atitudine. În monentul în care nu puteţi dezbate un proiect de lege trebuie să convocaţi toţi jurnaliştii şi să le explicaţi de ce nu a fost dezbătut proiectul, nu să fugi din comisie. Eu susţin această lege. E important să facem lucruri care sunt utile societăţii, indiferent dacă ne plac sau nu. Instituţiile publice trebuie să fie libere de fumat. Trei sferturi din grupul parlamentar al PSD susţine această lege, iar în următorea perioadă legea va trece. Toate statele avansate au adoptat acest proiect de lege, pentru că niciun bar sau restaurant nu a fost în stare să separe fumătorii de nefumători. Nu poţi să fumezi de faţă cu alţi 20 de nefumători.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite