Ludovic Orban, despre scandalul din PSD: Ţine de nebunia lui Dragnea. Probabil a încercat Grindeanu să-şi pună şefa de cabinet fără să-i ceară voie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, candidat la şefia PNL. FOTO Eduard Enea
Ludovic Orban, candidat la şefia PNL. FOTO Eduard Enea

Ludovic Orban, candidat la şefia PNL, a vorbit, la Adevărul Live, despre Congresul de sâmbătă şi modul în care vrea să reformeze partidul în cazul, foarte probabil, în care devine noul lider al formaţiunii.

Adevărul: Cum vedeţi ce se întamplă în PSD?

Ludovic Orban: Este un semn de mare neseriozitate  din partea cleor care au câştigat alegerile, să discuţi despre schimbarea premierului la doar cinci luni după ce ai câstigat alegerile. Ţine de nebunia preşedintelui de guvernamant, care a ajuns sa suspecteze orice gest de autonime a premierului. Probabil a incercat Grindeanu să-şi pună directoarea de cabinet sau vreun secretar de stat fără să-i ceară voie lui Dragnea. Aburii puterii i s-au suit la cap lui Dragnea şi nu mai are deloc simţul măsurii. 

Dacă aţi fi în locul lui Grindeanu, aţi demisiona sau v-aţi baricada în Guvern?

Atunci cand partidul retrage sprijinul politic pentru orice inalt demnitar, fie că e vorba de ministru sau prim-ministru, evident că trebuie să plece. E posibil să se agaţe de scaun premierul de mucava. 

Cate filiale vă susţin pentru şefia PNL?

Moţiunea mea a fost susţinută în 40 de filiale din 47. Doar în Mureş, Maramureş şi Caraş-Severin nu a trecut moţiunea mea. Mă onorează susţinerea acestor filiale puternice, în general am căutat să chem alături de mine oameni care au bătut PSD de cand sunt la conducerea filialelor respective. 

Cristian Buşoi v-a provocat la o dezbatrere.

Eu particip la confruntări în media cu adversarii polticii, nu cu colegi. Comunicarea mea cu membrii PNL este una directă. Am fost în fiecare judeţ de două ori, sunt  judeţe unde am fost şi de trei ori, am luat legătura directă, personală, cu toţi delegaţii care vor participa la Congres. Nu cred că ar fi bine să se facă dezbareri pentru că ar putea apărea o percepţie de divizare a PNL, or eu am convingerea că după acest Congres PNL va ieşi unit şi întărit.

La Cluj de ce nu a fost o poziţionare clară?

La Cluj s-au votat ambele moţiuni, la egalitate. Am avut o ofertă pentru colegii liberlai din Cluj. Voi suţine un coleg din Cluj pentru funcţia de vicepreşedinte.  

Domnul Boc s-a pronuţat?

A păstrat misterul votului său. Mi-e greu să spun ce va face domnul Boc. 

Cine va fi secretar general?

Postul de secretar general va  reveni fostului  PDL. Am trei opţiuni, dar încă nu m-am hotarat asupra unui nume şi nu vreau să vorbesc înainte să mă decid. 

Îl veţi susţine pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat de preşedinte?

Am declarat că unul dintre obiectivele mele este realegerea lui Klaus Iohannis. 

Susţineţi alegerea primarilor în două tururi?

Nu poate fi condusă o comunitate locală fără să există legitimitate. La ora actuală, s-au castigat primării cu 30%, la o prezentă de 25%. Deci 8% din cetăţenii unei comune au ajuns să decidă primarul. 

Cum se va raporta PNL la celelalte partide de dreapta?

Obiectivul meu principal este ca PNL să devină principala forţă politică de dreapta din Romania. Să fie alternativa clară la felul în care se face că guvernează cooperativa vechililor roşii. Preocuparea mea este să întăresc PNL, să dau forţă în mesaj şi să asigur reprezentarea părţii civilizate din soscietate. Dacă vom simţi nevoie de a avea partener, deşi azi mi-e greu să văd parteneri, voi face tot ce e necesar pentru a învinge PSD.

Ce măsuri econimice veţi susţine ca lider al PNL?

O creştere economică solidă, care să nu fie bazată doar prin creşterea artificială a cererii. Motoarele unei creşteri economice solide sunt investiţiile, creşeterea competitivităţii, creşeterea exporturilor. Sistemul bancar trebuie să susţină economia reală. La bursă stăm foarte prost. Volumul tranzacţiilor pe bursa romanească este extrem de mic. Avem nevoie de o creştere economică care să nu aibă picioare de lut. 

Ce se întamplă dacă veţi fi condamnat la completul de cinci?

Nu am nicio emoţie. Argumentele date de judecătorii care m-au achitat sunt fără cusur. Nu a existat fapta. Vă reamintesc că în momentul în care mi s-a făcut acest dosar eram candidat la Primăria Capitalei şi un candidat cu şanse. În acel moment, mi-am dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al partidului şi din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi am făcut un pas în spate. Nu am candidat nici la Parlament. Noi am arătat că nu nu jucăm cu cuvintele cand vorbim de integritate. Eu sunt un simplu cetăţean acum. Există probabilitate zero să fiu condamnat. Cel care mi-a oferit suma respectivă de bani a insistat trei săptămani ca să mă duc să iau acea sumă de bani, fără ca eu să mă duc. A fost o discuţie între doi oamnei care se cunosc de o bună bucată de vreme. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite