Absenteismul masiv a continuat şi la alegerile locale parţiale. Legitimitatea aleşilor, din ce în ce mai firavă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezenţă de doar 33,04% la alegerile din 11 iunie. FOTO Dorin Constanda
Prezenţă de doar 33,04% la alegerile din 11 iunie. FOTO Dorin Constanda

Alegerile locale parţiale i-au determinat pe mai puţin de o treime din cetăţenii cu drept de vot să iasă la urne, prezenţa fiind cu 15% mai mică faţă de scrutinul din iunie 2016. Slaba mediatizare a alegerilor, miza scăzută a acestora, precum şi începerea concediilor sunt printre cauzele absenteismului mare, potrivit specialiştilor contactaţi de „Adevărul“.

207.458 de persoane din 627.910, adică 33,04% s-au prezentat la cele 506 secţii de votare amenajate pentru alegerea primarilor din 49 de localităţi, printre acestea fiind cinci municipii: Craiova (judeţul Dolj), Târgu-Jiu (judeţul Gorj), Lupeni (judeţul Hunedoara), Moineşti (judeţul Bacău) şi Roman (judeţul Neamţ). Cea mai mică prezenţă într-un municipiu a fost cea de la Craiova, unde doar 18,57% din localinici au mers la urne, adică 47.504 persoane. Dintre acestea, 19.798 de persoane (42,79%) l-au votat pe candidatul PSD Mihail Genoiu, în timp ce al doilea competitor, liberalul Mario Oprea, a fost votat de 7.512 de persoane (16,24%). Prezenţe mici s-au înregistrat şi în alte mari oraşe din ţară în care s-au desfăşurat alegeri locale pe funcţiile rămase libere după ce edilii au plecat fie în Parlament, fie au avut probleme cu legea. În Roman, prezenţa a fost de 31,03%, în timp ce la Târgu- Jiu de 31,95%, la Lupeni 35,01%, iar la Moineşti 46,9%. 

Ce spun specialiştii

„Adevărul“ a consultat mai mulţi specialişti pentru a traduce gradul mare de absenteism la locale din 11 iunie.  „Întotdeauna sunt puţini oameni la alegerile parţiale. Nu e o miză naţională, nu e o miză mediatică, iar foarte mulţi oameni habar nu au avut că sunt alegeri. E vară, lumea merge la mare, la munte. Oamenii fac alte lucruri duminica. La acest tip de alegeri contează mult activul de partid care scoate oamenii la vot“, a declarat sociologul Alfred Bulai.

Pe de altă parte, George Jiglău, lector universitar şi cercetător la Centrul pentru Studiul Democraţiei, consideră că acest scrutin vine la o perioadă prea scurtă de timp faţă de precedentele două teste electorale din 2016. „În primul rând, e oboseala care intervine când alegerile sunt prea dese. Apoi, avem o  nesiguranţă a alegătorilor care văd că în urmă cu câteva luni sau un an au votat degeabă pentru că primarul lor a plecat pe altă funcţie. În al treilea rând, alegătorii percep oferta electorală ca fiind de slabă factură şi preferă să nu meargă la vot“, a precizat Jiglău pentru „Adevărul“.

Alegeri de „ordin secundar“

Totodată, cercetătorul de la la Centrul pentru Studiul Democraţiei a subliniat că interesul scăzut pentru acest tip de alegeri poate fi demonstrat şi din punct de vedere ştiinţific, fiind o tendinţă privind prezenţa la vot. „În literatura de specialitate e folosit termenul de alegeri de ordin secundar, pentru acest tip de scrutin. Din această categorie sunt şi alegerile europarlamentare. Dacă ne uităm şi la europarlamentare, tot pe aici e prezenţa,  pe la 30%“, a mai spus  George Jiglău.

Craiova, exemplu negativ pentru lipsă de civism

mihail geroiu foto mediafax

Social-democratul Mihail Genoiu (foto) a obţinut 42,8% din voturile valabil exprimate potrivit informaţilor furnizate de BEC,în Craiova fiind înregistrat cea mai slabă prezenţă la urne din toată ţara, după ce doar 18,57% din cetăţenii cu drept de vot au mers să-şi aleagă favoritul. „Pentru mine, vacanţa s-a terminat, de mâine la muncă.  A fost o încercare extraordinar de interesantă pentru mine această campanie. Este pentru prima dată când particip în felul acesta la nişte alegeri, iar munca a fost extraordinar de susţinută. Le mulţumesc craiovenilor, alegătorilor. Voi fi primarul tuturor. Mă voi dedica cu totul Craiovei, craiovenilor“, a precizat noul primar al Craiovei.

Prezenţa foarte mică de la Craiova a fost decriptată de specialişti ca un răspuns la faptul că PSD a redus motoarele în condiţiile în care nu a mai fost candidat Lia Olguţa Vasilescu, care deţine în prezent portofoliul Muncii în Guvernul Grindeanu. „În iarnă, oamenii au ieşit la parlamentare pentru că încă era influenţa Olguţei Vasilescu, fiind primar al lor şi fiind candidat. Ea îşi asumase încă de la localele de anul trecut că nu pleacă, apoi s-a răzgândit. Poate şi acest lucru i-a nemulţumit pe o parte a votanţilor“, a declarat cercetătorul George Jiglău. 

O analiză asemănătoare are şi sociologul Alfred Bulai, care subliniază că tot ce au urmărit social-democraţii a fost „bifarea“ câştigării primăriei. În plus, acesta a constatat şi faptul că USR nu a reuşit să se facă prea auzit de cei din Craiova, dovadă fiind şi clasarea pe locul 5 a lui Claudiu Prisnel. „Era de aşteptat un asemenea rezultat pentru ei. În teritoriu, ei ar avea şanse doar cu un personaj foarte cunoscut în postură de candidat, ceea ce aici s-a văzut că nu e cazul“, a precizat Bulai. Totodată, acesta a punctat faptul că e diferenţă mare între acţiunea de contestare, cum s-a întâmplat în luna februarie, şi cea de exerciţiu civic prin participare la vot, fapt concretizat printr- un nou succes al PSD.

Municipiul Târgu-Jiu încheie „epoca PSD“

marcel romanescu foto fb

Marcel Romanescu este noul primar liberal al municipiului Târgu-Jiu. Rezultatul alegerilor parţiale din 11 iunie la funcţia de primar al municipiului Târgu-Jiu este unul istoric, pentru că este întâia oară, după decembrie 1989, când un liberal reuşeşte să obţină mandatul de primar al reşedinţei judeţului Gorj.

Câştigarea alegerilor parţiale pentru funcţia de primar al municipiului Târgu-Jiu cu majoritatea voturilor exprimate în favoarea candidatului PNL, Marcel Romanescu reprezintă o surpriză şi pentru acesta, în condiţiile în care a luat aproape 52%, în timp ce contracandidatul său 35%.

Târgu-Jiu era considerat un fief al PSD, mai ales că la alegerile parlamentare trecute din cei şase deputaţi ai judeţului Gorj cinci sunt social-democraţi. Mai mult decât atât, la alegerile locale de anul trecut, candidatul de atunci al PNL la funcţia de primar al municipiului Târgu-Jiu, Octavian Lupulescu, a suferit o înfrângere catastrofală, cu doar 14% din voturi, clasându-se abia pe poziţia a treia. Însă, la momentul acela pentru funcţia de primar candida Florin Cîrciumaru, politician care în noiembrie şi-a dat demisia pentru a candida pe un loc în Parlament. 

Ponta dă vina pe Dragnea

Deputatul PSD de Gorj Victor Ponta a postat pe Facebook un mesaj în care arată motivele pentru care PSD a pierdut alegerile la funcţia de primar. Una dintre cauze o reprezintă interdicţia pusă de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, de a-l chema pe Ponta în campania electorală. „Liviu Dragnea i-a ameninţat pe candidatul PSD la Primărie şi pe liderii locali că, «dacă îl chemaţi pe Ponta în campanie şi vă afişaţi cu el vă tai toate proiectele de la Ministerul Dezvoltării»! Deşi am insistat să fiu implicat în orice mod, teama acestora a prevalat şi aşa am fost «exclus» din campanie pentru prima dată din 2004!!! Într-un oraş mic aşa cum e Târgu-Jiu, aceste lucruri se află imediat. Oamenii nu au încredere într-un partid care pune pe primul loc luptele egoiste din interior şi nu interesul oraşului şi al lor“, a fost mesajul lui Ponta pentru Dragnea.

Surpriza  din fieful lui Dragnea

image

Candidatul PMP la alegerile parţiale din Olteni din judeţul Teleorman, Violeta Ionescu (foto), a câştigat fotoliul de primar duminică, în lupta cu fostul edil Emilian Mărcuşanu, candidat  al PSD, aceasta fiind una dintre marile surprize ale actualelor alegeri.  Mărcuşanu, politician care anul trecut a fost demis de două ori din funcţia de primar, de fiecare dată fiind invocată o decizie definitivă a instanţei din 2014 privind condamnarea sa la un an de închisoare cu suspendare şi doi ani de încercare pentru abuz în serviciu, candida pentru al patrulea mandat. Acesta era considerat favorit, în contextul în care la ultimele două rânduri de alegeri a obţinut peste 50% din voturi. 

Greii PSD, alături de Mărcuşanu

De asemenea, Mărcuşanu s-a evidenţiat şi la alte momente electorale. De pildă, la referendumul din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu, fostul primar al Olteniului a avut în comuna sa o prezenţă la vot de peste 90%. Mai mult, în această campanie Mărcuşanu, a beneficiat de suportul mai multor lideri PSD, printre care şefa europarlamentarilor PSD, Viorica Dăncilă, dar şi al unor deputaţi social-democraţi precum Valentin Boboc şi Violeta Răduţ, toţi aceştia venind să anunţe faptul că-l sprijină pe fostul edil.

Pe de altă parte, noul edil ales, Violeta Ionescu, a dus o campanie modestă, potrivit unor surse din echipa acesteia. Însă, aceasta a fost ajutată de anunţarea retragerii din cursă a candidatului liberal, care şi-a manifestat susţinerea pentru reprezentantul PMP.  „O să fiu prietenul tuturor locuitorilor. Simt emoţii, multe emoţii. Mulţumesc tuturor celor care au fost aproape de mine. A fost o perioadă foarte grea, dar a meritat. Priorităţile o să le stabilesc cu toţi locuitorii comunei Olteni. Întâi stăm de vorbă şi apoi hotărâm“, a declarat Violeta Ionescu după ce a aflat rezultatul alegerilor din Olteni

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite