Parlamentul a adoptat legea pentru înfiinţarea Agenţiei pentru recuperarea prejudiciilor. Cazanciuc: E un pas în consolidarea statului de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au adoptat cu 221 de voturi „pentru“ proiectul de lege pentru înfiinţaea unei agenţii pentru recuperarea prejudiciilor, Camera Deputaţilor fiind forul decizional. În primă fază, senatorii trântiseră proiectul de lege

UPDATE Iniţiativa legislativă a primit susţinerea a aproape 220 de deputaţi, fiind doar nouă abţineri şi un singur vot „împotrivă“. Singurii care şi-au manifestat dezacordul pentru înfiinţarea unei asemenea agenţii au fost cei de la UDMR

UPDATE Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe articole, legea pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, după ce în plenul Senatului proiectul de lege a fost respins.Proiectul de lege urmează să fie supus votului final.


PSD, PNL, ALDE, au anunţat că vor vota în favoarea proiectului de înfiinţare a Agenţiei care va fi responsabilă cu recuperarea prejudiciilor.

Robert Cazanciuc, ministru Justiţiei: Credem că este un pas important în consolidarea statului de drept. Textul propus astazi a clarificat misiunea Agenţiei. Nu avem nevoie de forme fără fond. Credem că vom putea avea o instituţie puternică care va da eficienţă procesului penal.

Deputat PNL Ioan Cupşa. PNL va vota această iniţiativă legislativă pentru că răspunde unei nevoi sociale complexe. Ne preocupă recuperea prejudiciilor şi descurajarea infractorilor. Este în deplin acord şi cu programul nostru de guvernare.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu: Este foarte important ca banii să ajungă înapoi la cetăţean. Acesta este lucrul cel mai important pe care îl face această Agenţie. Colegii noştri au creat şi mecanismele şi cadrul necesar ca această instituţie să nu se birocratizeze. Este o mare provocare aducerea unei sume din acest cuantum imens înapoi la buget. Aflu cu bucurie că în prgramul de guvernare al PNL este prins un set de măsuri. Nu înţeleg de ce la Senat au repins. Socotesc că a fost doar un accident pe parcurs.

Deputat ALDE Bogdan Ciucă: Grupul ALDE va vota acest proiect. Legea stabileşte ca posibilitatea ca valoarea rezultată să se întoarcă în societate. Scopul este bine precizat în lege. Apreciez implicarea fiecărui grup parlamentar care au încercat să rezolve, să clarifice texte care pot crea confuzii. A devenit un text aplicabil.

Deputatul UDMR Marton Arpad: Dezbatem o lege foarte importantă, cu un raport care are peste 200 de poziţii. Această lege, spre deosebire de ceea ce se suţine, nu vorbşte numai de persoane angajate politic, de corupţi. Legea vorbeşte despre toţi cetăţenii României care pot fi reclamaţi penal. Care pot fi reclamaţi anonim. I se pot bloca averile, anumite bunuri mobile să fie luate în garanţie, să fie blocate conturile. După ce instanţa se pronunţă, se ia o decizie legată de acele bunuri. Se înfiinţează o nouă Autoritate. Nu ştiu dacă este în regulă din punct de vedere constituţional.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea: A venit de pe 26 octombrie. A fost prioritatea Comisiei Juridice. De pe 4 noiembrie până pe 11 noiembrie, colegii au cerut o săptămâna ca un articol să nu încalce o altă lege, să se pună într-o ordine.

Proiectul de lege pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate a fost respins, de Senat, fiind înregistrate 66 de voturi "pentru", 6 abţineri şi 36 de voturi "împotrivă".

Proiectul de lege prevede că agenţia facilitează urmărirea şi identificarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni şi a altor bunuri având legătură cu infracţiunile şi care ar putea face obiectul unei dispoziţii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale. De asemenea, administrează, în unele cazuri, bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, valorifică bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, gestionează sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni.

De asemenea, se stipulează că agenţia gestionează şi ţine evidenţa sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, precum şi a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori părţii responsabile civilmente, care fac obiectul popririi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite