VIDEO „Adevărul Live“ din Piaţa Festivalului. Sever Voinescu: „Muzica este o experienţă a singurătăţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Editorialistul Sever Voinescu s-a aflat astăzi în cortul „Adevărul“, amplasat în Piaţa FestivaluluiFOTO: David Muntean
Editorialistul Sever Voinescu s-a aflat astăzi în cortul „Adevărul“, amplasat în Piaţa FestivaluluiFOTO: David Muntean

În această după-amiază, în cortul „Adevărul Live“ din Piaţa Festivalului, ne-a fost alături Sever Voinescu, avocat şi editorialist, un politician meloman.

Sever Voinescu este unul dintre acei oameni care şi-a propus să nu rateze niciun spectacol din cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“, ba chiar mai mult, şi-a făcut timp să scrie despre ele. Cronicile sale pot fi citite atât în suplimentul „Enescu“, care este distribuit împreună cu ziarul „Adevărul“, cât şi pe blogul său de pe adevarul.ro, „Cronicile unui meloman fără partitură“. Astfel, jurnalistul Cezar Paul-Bădescu îl provoacă pe Sever Voinescu la o discuţie despre cele mai bune momente ale ediţiei din acest an a Festivalului „Enescu“.

Copil fiind s-a îndrăgostit de muzică

Sever Voinescu a început prin a mărturisi că este îndrăgostit de muzică încă din copilărie, dar a ţinut să precizeze că se află în cortul „Adevărul“ în calitate de fan, el fiind „unul dintre cei care consumă ceea ce profesioniştii creează“. „În fragedă copilărie am fost frapat de sunetul orchestrei, părinţii au avut prieteni din lumea muzicii. Am intrat in muzică într-un fel mai aparte, am început cu Opera, mama era îndrăgostită de Operă. Cred că până pe la 7-8 ani părerea mea despre Mozart era că el a scris şi alte lucruri.“

De asemnea, editorialistul spune că este, deopotrivă, atras de muzica non-verbală. „După ce am început să descopăr şi muzica non-vocală, mi-am dat seama că nu pot trăi fără muzică“.

Muzica dă de gândit şi dacă gândim mergem în lumea cuvintelor. E important să vorbim despre muzică, numai verbalizând ceea ce ascultăm, ceea ce simţim când este muzică în jur, numai aşa putem da sens muzicii

Sever Voinescu se declară un mare fan al Festivalului „Enescu“, iar muzica pentru el a devenit, mai degrabă, o preocupare livrească: „Muzica dă de gândit şi dacă gândim mergem în lumea cuvintelor. E important să vorbim despre muzică, numai verbalizând ceea ce ascultăm, ceea ce simţim când este muzică în jur, numai aşa putem da sens muzicii“.

Sever Voinescu în direct, din Piaţa Festivalului, la „Adevărul Live“

„Uneori nu mă pot opri din scris“

În ceea ce priveşte cronicile pe care le scrie după fiecare spectacol, el spune că uneori nu se poate opri din scris şi consider că a livra informaţia cât mai repede este un lucru de-o mare însemnătate. 

„Mie mi se pare foarte importantă mărturia. Am fost acolo, am ascultat, am văzut şi vreau să mărturisesc  «la cald» ceea ce s-a întâmplat. Încerc să pun în cuvinte impactul pe care concertul l-a avut asupra mea în sală. Merg direct acasă şi încerc pur şi simplu să scriu. Bineînţeles, înainte de concert, încerc să anticipez ce va urma şi ceea ce este important.“

Încerc să pun în cuvinte impactul pe care concertul l-a avut asupra mea în sală. Merg direct acasă şi încerc pur şi simplu să scriu

La sfârşit, Sever Voinescu a enumerat câteva dintre concertele care i-au ajuns direct la inimă, printre ele se numără „Gurre-Lieder“ al lui Arnold Schönberg, în interpretarea Corulului şi Orchestrei Filarmonicii „George Enescu“, Requiem-ul verdian în interpretarea corului Academieie Santa Cecilia, dar şi Seria Wagner.

Muzica lui Radu Lupu, „ceva hipnotic“

„Întâlnirea cu arta lui Radu Lupu la Sala Palatului. dar şi recitalul de la Ateneu. Când îl asculţi ai sentimental că vine cineva din altă dimensiune. Cântă o muzică pe care o ştii, dar îl asculţi pe el şi îţi dai seama că, de fapt, nu ştii nimic, e ceva hipnotic, e o experienţă din afara lumii ăsteia.“

Despre „Gurre-Lieder“ spune că a fost o „partitură extrem de complicată“ şi în ciuda problemelor, rezultatul a fost impresionant. „A fost şi un moment tensionant, dirijorul principal a plecat, iar cel care l-a înlocuit, Leo Hussain, a făcut un act de eroism în artă. Corul nu a cântat niciodată această partitură, Hussain nu a dirijat niciodată această partitură, dar rezultatul a fost copleşitor“.

Radu Lupu cântă o muzică pe care o ştii, dar îl asculţi pe el şi îţi dai seama că, de fapt, nu ştii nimic, e ceva hipnotic, e o experienţă din afara lumii ăsteia

Începând din 16 septembrie, vizitatorii pot intra în direct, din cortul amenajat în Piaţa Festivalului, în emisiunile „Adevărul Live”, găzduite de jurnalistul Cezar Paul Bădescu. Pe lângă tradiţionalele emisiuni transmise zilnic la 11.00 şi 15.00, pe adevarul.ro, vom avea o serie de transmisii zilnice alături de invitaţi din lumea muzicii, de artişti, de bloggeri adevarul.ro, dar şi de oameni cu poveşti interesante, prezenţi în Piaţa Festivalului. Prima emisiune din studioul „Adevărul Live” l-a avut ca invitat pe violonistul Alexandru Tomescu, cel care cântă pe o vioară Stradivarius fabricată în 1702, iar ieri a fost rândul dirijorului Tiberiu Soare să ne împărtăşească secretele meseriei de dirijor.

Intraţi în dialog la „Adevărul Live” chiar din inima Festivalului „George Enescu”, acolo unde va răsuna muzica nepieritoare a unor artişti precum Ceaikovski, Mozart, Vivaldi, Bach, Strauss, Enescu, Dvořák sau Rachmaninov. 

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite