VIDEO Cum a devenit scutul de la Deveselu vital pentru securitatea Europei în contextul tensiunilor SUA-Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul tensiunilor tot mai acute dintre Statele Unite şi Iran, Washingtonul a trimis în zona Golfului Persic un portavion, o baterie de rachete Patriot şi mai multe bombardiere B-52, iar perspectiva unui conflict îi aduce scutului de la Deveselu o importanţă strategică deosebită pentru securitatea Europei.

Concret, sistemul antibalistic Aegis plasat în România de militarii americani şi operat acum sub comandă NATO este cel care va avea misiunea de a opri rachetele iraniene în cazul în care Teheranul se decide să atace Europa.  

Şi asta în contextul în care militarii iranieni au în dotare cel puţin 3 tipuri de rachete care pot lovi ţinte din Europa.  Este vorbe de Shahab-3A, Sejjil 2 şi Ashoura, care sunt rachete cu rază medie de acţiune şi care pot angaja ţinte aflate la cel mult 3.000 de kilometri. 

Cum funcţionează 

Scutul de la Deveselu se activează rapid ori de câte ori radarele fixe sau mobile depistează o rachetă ostilă. În prima fază, senzorii detectează lansarea rachetei şi îi calculează traseul. Calculatoarele stabilesc, mai apoi, cea mai bună traiectorie pentru a neutraliza ţinta după care urmează atacul efectiv.

Cel mai modern sistem de apărare din Europa se întinde pe aproape 170 de hectare şi găzduieste 44 de rachete. Proiectul a început în 2013 şi a costat aproape un miliard de dolari. 

Rachetele SM-3 sunt produse de Raytheon, au o lungime de 6.55 metri şi un diametru de 0,34 metri. Interceptorii de la Deveselu (jud. Olt) nu au încărcătură explozivă sau periculoasă (nucleară, biologică sau chimică). Ei au o o viteză maximă de 9.600 km/h şi sunt proiectaţi să distrugă rachetele ostile prin forţa impactului (forţă cinetică). 

Din 2002 şi până în prezent, au fost 22 de interceptări reuşite din 27 de lansări ale variantei îmbarcate a Aegis, trageri în care s-au folosit interceptoare SM-3. Una dintre aceste interceptări a vizat, în 2008, chiar şi un satelit american nefuncţional şi s-a folosit o rachetă SM-3 Block 1A special modificată. 

Înlocuit temporar de şi mai pretenţiosul THAAD

Sistemul Aegis instalat în cadrul Bazei Militare 99 Deveselu va parcurge, în perioada următoare, un proces de actualizare. Se pare că în viitor el va fi dotat cu rachete SM-3 IIA care interceptează cu succes rachete balistice cu raza de pâna la 5.500km.  Asta în timp ce actuala rachetă SM 3 IB are posibilitatea să doboare ţinte cu o raza de maximum 3000 kilometri.

Cât timp se vor face aceste lucrări de actualizare ale sistemului Aegis, misiunea de a apăra Europa de eventualele tiruri cu rachete balistice va fi preluată de un alt sistem american antirachetă, Terminal High Altitude Air Defence (THAAD). Acesta a fost adus deja în România de militarii americani, valorează peste 3 miliarde de dolari şi are performanţe remarcabile. Altitudinea de zbor a rachetei interceptoare atinge 150 de kilometri, cu o viteză maximă de 8 Mach, cam 3 kilometri pe secundă. 

THAAD este conceput pentru a lovi rachete balistice cu rază scurtă, medie şi intermediară în faza lor terminală (coborâre sau reintrare) de zbor şi a fost dezvoltat după experienţa acumulată în urma atacurilor irakiene cu rachete în timpul războiului din Golf din 1991. Interceptorul THAAD se bazează tot pe energia sa cinetică de impact pentru a distruge racheta ţintă.

Iritarea ruşilor

Responsabilii militari ruşi au arătat de mai multe ori cu degetul spre Deveselu susţinând că scutul are potenţial ofensiv, lucru negat de mai multe ori de omologii români şi americani. Unele surse militare au declarat pentru „Adevărul” cu ceva timp în urmă că aviaţia militară rusă a trecut chiar şi la antrenamente dedicate pentru a avea un succes cât mai mare într-o eventuală misiune de atac asupra scutului antirachetă de la Deveselu. Concret, „cazarma care găzduieşte această unitate americană a fost reprodusă la scară 1/1 din materiale uşoare, iar piloţii se pot perfecţiona în condiţii cât mai apropiate de cele reale”, au explicat sursele citate.

Tragere cu varianta îmbarcată a sistemului Aegis

   

Sistemul THAAD va ţine locul sistemului Aegis pentru o scurtă perioadă de timp

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite