Avioane de luptă F-16 Fighting Falcon româneşti şi americane au exersat anihilarea apărării ruse la Marea Neagră - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avioanele de luptă au realimentat deasupra Mării Negre FOTO U.S. Air Force/Tech. Sgt. Emerson Nuñez
Avioanele de luptă au realimentat deasupra Mării Negre FOTO U.S. Air Force/Tech. Sgt. Emerson Nuñez

Împreună cu partenerii din NATO, US Air Force a efectuat o operaţiune de „identificare a ţintelor înaltă valoare, bine apărate, în toate zonele” din regiunea Mării Negre, informează U.S. European Command.

Concret, evenimentul a demonstrat capacitatea SUA şi a aliaţilor săi NATO de a opera în Marea Neagră, acţionând cu „o putere de foc în interiorul unei zone pe care adversarul o consideră protejată cu ajutorul tehnologiei de blocare, restricţionare, acces şi manevră”, precum şi creşterea disponibilitatea şi gradul de imprevizibilitate operaţională pentru adversar.

Intrând în detaliile operaţiunii, în comunicat se arată că un avion de atac F-16 Fighting Falcon al US Air Force, însoţit de acelaşi avion al Forţelor Aeriene Române, a testat strategiile de utilizare a rachetei AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM). Realimentarea aeronavelor americane a fost asigurată de cisterna aeriană KC-135 Stratotanker a Royal Air Force din Marea Britanie şi recunoaşterea antisubmarină - de avionul P-8 Poseidon al Marinei SUA.

„Prezenţa noastră înaintată şi relaţia bilaterală puternică cu prietenul şi aliatul nostru, România, ne asigură capacitatea de a răspunde oricărei ameninţări. ”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul USAFE-AFAFRICA.

În septembrie 2019, comandantul forţelor aeriene americane din Europa, Jeffrey Harrigan, a anunţat că Pentagonul are un plan de străpungere a apărării antiaeriene a regiunii Kaliningrad, un sistem extrem de complex, arată defenseromania.ro. În august 2018, el a susţinut, de asemenea, că, în ultimul an şi jumătate, Statele Unite colectează activ date despre echipamentul militar rus şi capacităţile sale în Siria.

Decapitarea flotei ruse

Reamintim că, în vara anului trecut, bombardierele strategice americane B-1B Lancer care au zburat în regiunea Mării Negre săptămâna trecută, antrenându-se cu mai mulţi parteneri NATO, inclusiv cu avioanele româneşti de vânătoare F-16 şi Mig-21, au exersat „decapitarea” flotei ruseşti din Marea Neagră, scrie publicaţia The Drive.

Cele două bombardiere strategice americane B-1B au zburat în zonă pe 29 mai 2020 şi au lucrat cu o varietate de aeronave de la aliaţii NATO şi alţi parteneri europeni, precum România, Bulgaria, Turcia, Polonia, dar şi Ucraina. Mai exact, bombardierele s-au antrenat cu avioane F-16 şi MiG21 ale Forţelor Aeriene Române, similar şi cu avioanele de vânătoare ale celorlalte state, dar şi cu un avion de realimentare al Turciei.

Bombardierele americane au simulat „decapitarea” flotei Rusiei din Marea Neagră

După desfăşurarea exerciţiului, Forţele Aeriene Americane din Europa (USAFE) au dezvăluit componenta anti-navă a misiunii, deşi nu este clar dacă cele două aeronave transportau efectiv rachete anti-navă (Long Range Anti-Ship Missile, LRASM).

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite