Aviz negativ de la CSM pentru Adina Florea, propusă pentru şefia DNA. Ce va face ministrul Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Adina Florea a primit aviz negativ de la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru funcţia de şef al DNA. Ea a criticat fosta conducere a Direcţiei , menţionând că procurorii trebuie să fie discreţi şi nu tranformaţi în vedete, aşa cum s-a întâmplat anterior. În acelaşi timp, Codruţ Olaru i-a atras atenţia că în 72 de ore a avut 11 apariţii în presă.

UPDATE Conform surselor citate, s-au înregistrat 6 voturi „împotriva" propunerii de numire a Adinei Florea şi unul „pentru".

UPDATE Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, luni, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de numire a Adinei Florea ca procuror şef al DNA. 

Recent, Tudorel Toader spunea că va înainta propunerea sa către preşedintele Klaus Iohannis chiar dacă avizul Consiliului Superior al Magistraturii va fi negativ, arătând că îi respectă pe magistraţii din CSM „în limitele cuvenite", dar uneori are rezerve.

UPDATE: Interviul Adinei Florea în faţa Secţiei pentru procurori s-a încheiat. Magistraţii CSM au intrat în deliberări.

UPDATE: Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de şef al DNA, a criticat, luni, fosta conducere a Direcţiei , menţionând că procuroruii trebuie să fie discreţi şi nu tranformaţi în vedete, aşa cum s-a întâmplat anterior.

"Unii procurori DNA au fost scoşi în faţă, aşa numiţii procurori-vedetă. Eu cred că procurorii trebuie să fie discreţi. (...) Nu trebuie să uităm de numărul mare de achitări. Finalitatea procedeului penal s-a dorit a nu exista atât timp cât instanţele de judecată au hotărât altfel, din acest punct de vedere. Era necesară o activitate managerială mult mai riguroasă, un control de temeinicie, care să iasă din sfera de formalism. Este de subilinIat totodată, modul deficitar de soluţionare a situaţiilor de criză", a declarat Adina Florea, în cadrul interviului în faţa Secţiei pentru Procurori a CSM.

Adina Florea a criticat şi activitatea per ansamblu a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizând că procurorii s-au axat foarte mult pe infracţiuni de abuz în serviciu, în condiţiile în care obiectul de activitate al DNA îl constituie infracţiunile de corupţie la nivel înalt.

Codruţ Olaru, către Florea: Aţi avut 11 apariţii televizate în 72 de ore. Aţi devenit vedetă?

La interviul susţinut de Adina Florea la CSM, candidatul la şefia DNA, Codruţ Olaru, şeful Secţiei pentru procurori a CSM s-a referit, în contextul în care magistratul a vorbit în proiectul de management despre procurorii-vedetă susţinuţi de fosta conducere, la intervenţiile televizate ale Adinei Florea imediat după propunerea sa în funcţia de şef al DNA.

Codruţ Olaru a vorbit despre 11 apariţii în 72 de ore, una dintre ele depăşind o oră.

"Nu m-am considerat niciodata vedetă", a spus Florea.

"Ati devenit"?, a intrebat Codrut Olaru.

"Nu si nici nu-mi doresc, imi doresc ca presa sa uite de mine. Nu am fost si nu sunt vedeta", a spus magistratul.

Întrebat dacă mediatizarea excesivă va continua, magistratul a răspuns:"Nu va continua din perspectiva unui sef de directie. Daca a parut excesiv e pentru ca presa a continuat sa ma intrebe in mod constat, nu mi-am dorit eu acele aparitii publice. Poate si entuziasmul momentului".

Adina Florea: Protocoalele au creat alt cadru decât cel procesual

Adina Florea, propusă la şefia DNA, a declarat, întrebată de solicitarea CE privind o anchetă privind protocoalele, că, dacă va fi numită procuror-şef DNA, va pune la dispoziţia comisiei toate documentele care să contribuie la aflarea adevărului, precizând că protocoalele adaugă la lege.

"În toată activitatea desfăşurată până acum, nu am lucrat cu aceste protocoale, nu le-am cunoscut decât în momentul în care au devenit publice. Din punctul meu de vedere, acest protocoale adaugă la lege. Dacă Codul de procedură penală asigură cadrul procesual în baza căruia procurorul îşi desfăşoară activitatea şi iată deleagă activitatea în baza acestora. Aceste protocoale au creat un alt cadru, altul decat acela procesual, în baza căruia să poate lucra acele echipe prevăzute de protocoale şi care excede cadrului procesual. Atitudinea pe care aş adopta-o ar fi aceea de a pune la dispoziţia comisiei care ar verifica aceste protocoale a tuturor documentelor care să contribuie la aflarea adevărului", a susţinut Adina Florea, în cadrul interviului din Secţia pentru Procurori a CSM, după cum informează Mediafax.

Întrebarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a venit în contextul în care, săptămâna trecută, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, în Parlamentul European, că este nevoie de o investigaţie asupra protocoalelor secrete încheiate în ţară între SRI şi structuri din justiţie şi care au stat la baza multor anchete penale.

Adina Florea: Obiectul de activitate al DNA nu e cercetarea abuzului în serviciu

Obiectul de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu este cercetarea infracţiunilor de abuz în serviciu, ci de a investiga infracţiuni de corupţie la nivel înalt şi mediu, a afirmat luni Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al DNA.

„Din datele statistice pe care le-am avut la îndemână, activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a axat mai mult pe soluţionarea infracţiunilor de abuz în serviciu. Cred că obiectul de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu este constatarea şi cercetarea infracţiunilor de abuz în serviciu. Este acela de a constata, de a cerceta şi de a pune la dispoziţia şi pe masa judecătorului infracţiuni de corupţie la nivel înalt şi mediu. Infracţiunile de abuz în serviciu sunt infracţiuni prevăzute în Codul penal ca fiind infracţiuni de serviciu, iar în Legea 78/2000 - ca fiind infracţiuni asimilate celor de corupţie. Mai mult decât atât, am auzit în spaţiul public ideea că atât timp cât nu am putut să dovedim şi să documentăm infracţiunile de corupţie, astfel cum sunt ele prevăzute în Codul penal, am recurs la dovedirea infracţiunii mai facile, aceea de abuz în serviciu", a declarat Adina Florea, citată de Agerpres, în cadrul interviului susţinut în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.

Ea a adăugat că rolul DNA este acela de a descoperi infracţiuni de corupţie complexe şi complicate, precizând că investigarea abuzului în serviciu ar intra în competenţa parchetelor de pe lângă tribunale sau judecătorii.

"Nu ştiu şi nu cred că rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie este acela de a cerceta infracţiuni facile. Dimpotrivă, rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie este acela de a cerceta, de a analiza, de a găsi acele infracţiuni de corupţie care au fost săvârşite prin cele mai complexe şi complicate metode infracţionale alese de infractori. Infracţiunile facile, acelea de abuz în serviciu, dacă este să ne referim la acestea, intră în competenţa parchetelor de pe lângă tribunale şi, de ce nu, a parchetelor de pe lângă judecătorii", a spus Florea.

Adina Florea: Eu nu am fost niciodată un procuror independent

Florea a răspuns la o întrebare adresată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la relaţia dintre procurorul general şi şeful DNA, spunând: "Eu nu am fost niciodată un procuror independent, pentru că am lucrat în acest sistem, sistem care îşi desfăşoară activitatea în baza controlului ierarhic şi, prin urmare, orice decizie care se ia la nivel de management mediu şi chiar înalt, dacă ne referim la funcţia de procuror şef al DNA, este supusă controlului ierarhic al procurorului şef, în această situaţie al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie".

La scurt timp, vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru s-a arătat surprins neplăcut de răspunsul Adinei Florea privind perspectiva colaborării instituţionale între şeful DNA şi procurorul general.

"M-a surprins total neplăcut, trebuie să precizez acest lucru, că, după 28 de ani, vă consideraţi un procuror care nu sunteţi independent, cu argumentul chiar care viza verificarea actelor de către procurorul ierarhic", a spus Olaru, potrivit Agerpres.

Candidatul la şefia DNA a revenit asupra declaraţiei, susţinând că "a fost o exprimare nefericită" şi că s-a grăbit să răspundă ministrului.

"Cred că a fost o exprimare nefericită când am spus că nu sunt un procuror independent şi cred că m-am grăbit când i-am răspuns domnului ministru. Sigur, nu se pune problema de a nu fi independentă întotdeauna. În activitatea de urmărire penală pe care am desfăşurat-o am fost şi voi rămâne un procuror independent. Nimeni niciodată nu a intervenit în soluţiile pe care le-am dat. Probabil a fost o exprimare nefericită. Nu despre asta era răspunsul meu. Răspunsul meu se referea la cu totul altceva. Se referea la activitatea pe care procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ , în calitate de manager de nivel superior, o poate exercita cu privire la activitatea şi a DNA, în sensul de coordonare, de verificare a atribuţiilor manageriale, de monitorizare a activităţii care se desfăşoară la DNA şi nicidecum de a interveni în vreun mod în privinţa independenţei fie personale, ca manager al DNA, fie la independenţa procurorilor de execuţie care îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiei", a explicat Adina Florea.

Adina Florea: Nu mă hazardez să fac comentarii cu privire la legile Justiţiei

Adina Florea, propusă la funcţia de şef al DNA, nu a dorit să îşi exprime, luni, opinia cu privire la modificarea legilor Justiţiei, precizând că va "aştepta" aceste modificări.

"Din punctul meu de vedere, ca procuror, aceste comentarii ar fi hazardate. Eu aş prefera să nu mă hazardez şi să nu fac astfel de comentarii cu privire la legile Justiţiei. Cred că rolul procurorului este de a aplica legea şi nu neapărat de a comenta legea, şi prin urmare voi aştepta (...) aceste modificări ale legilor Justiţiei şi, în măsura în care aceste modificări nu vor aduce beneficii pentru corpul procurorilor, cu certitudine vor exista pârghiile legale pentru ca aceste neajunsuri să fie puse în acord cu legea", a declarat Adina Florea, potrivit Agerpres, răspunzând unei întrebări adresate de vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru.

De altfel, el i-a pus mai multe întrebări procurorului Adina Florea. "V-aş ruga să faceţi o evaluare succintă a plusurilor şi minusurilor, fără să intrăm în detalii, ale legilor Justiţiei, în ansamblul lor, (...) cu o particularitate: cum vedeţi necesitatea, funcţionarea, perspectiva viitoarei Secţii de combatere a infracţiunilor în justiţie, cu atât mai mult cu cât în cazul DNA există un astfel de serviciu, care până într-un punct cred că are o competenţă similară", a spus Olaru.

Adina Florea a arătat că, din punctul său de vedere, această secţie care se va organiza în cadrul PÎCCJ este un plus, deoarece în felul acesta se va asigura posibilitatea realizării unei activităţi de urmărire penală de calitate, o activitate de urmărire penală riguroasă, care să respecte legalitatea şi imparţialitatea.

"Aş putea să vă dau exemple din practică - magistraţi care au fost achitaţi de către Direcţia Naţională Anticorupţie au fost audiaţi de către ofiţeri de poliţie judiciară. Nu pun la îndoială sau nu minimalizez activitatea ofiţerilor sau agenţilor de poliţie judiciară, dar consider că este necesar şi este mult mai important ca un magistrat, în audierea la care este supus, să fie audiat tot de către un magistrat", a arătat Florea.

Ea a precizat că nu a semnat petiţia iniţiată de mai mulţi procurori ca răspuns la propunerea de modificare a legilor Justiţiei deoarece a fost una electronică, dar "cei care au semnat-o nu înseamnă că au făcut neapărat o greşeală".

UPDATE: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine, referitor la Adina Florea, procurorul pe care l-a propus la conducerea DNA, că nu sunt suspiciuni referitoare la comiterea unei fapte penale, menţionând că "nu are incidente de integritate de natură să trezească suspiciuni".

"Astăzi nu avem la dosar, în documentaţia pe care o examinaţi, o examinăm, nicio dovadă a faptului că în legătură cu dânsa sunt suspiciuni din acelea, bănuieli rezonabile cu privire la comiterea vreunei fapte penale.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, în cadrul Secţiei pentru Procurori a CSM, că nu există la dosarul Adinei Florea nicio dovadă a faptului că sunt suspiciuni sau bănuieli rezonabile cu privire la comiterea unei fapte penale de către aceasta.

"Adina Florea are experienţă profesională, îndeplineşte toate condiţiile, are aptitudini manageriale specifice funcţiei şi nu are incidente să spunem de integritate, de natură să trezească suspiciuni asupra domniei sale, de la ANI, de la Inspecţia Judiciară pe de altă parte. Pe 27 septembrie, ne aflam împreună aici şi incidentul evocat, care a constituit temeiul amânării a fost sesizarea Inspecţiei Judiciare privind posibila abatere disciplinară comisă de domnia sa. Sesizarea a fost făcută pe 25 septembrie, cu două zile înaintea audierii, de la Inspecţia Judiciară ni se spune că sesizarea a fost făcută chiar în ziua în care urma să aibă loc audierea", a declarat Tudorel Toader, în cadrul şedinţei, informează Mediafax.  „În concluzie, de la Ministerul Justiţiei, comisia a apreciat în unanimitate că doamna Florea dintre toţi candidaţii, şi aduc aminte că era a doua rundă de selecţie, îndeplineşte cel mai bine condiţiile pentru a fi propusă drept candidat pentru a prelua conducerea DNA", a completat ministrul.

***

Iniţial, interviul în cadrul Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii ar fi trebuit să se desfăşoare pe 27 septembrie. Audierea a fost amânată până când Inspecţia Judiciară se va pronunţa pe sesizarea procurorului general cu privire la o posibilă abatere disciplinară a candidatei pentru funcţia de procuror şef al DNA. Augustin Lazăr a anunţat în 7 septembrie că Parchetul General face verificări la lângă Curtea de Apel Constanţa, acolo de unde ar fi putut să fie transmis protocolul secret din 2016 între SRI şi PG şi care a apărut ulterior pe pagina de Facebook a lui Darius Vâlcov. Tot de la acea instanţă provine şi Adina Florea.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunea că va înainta propunerea sa către preşedintele Klaus Iohannis chiar dacă avizul Consiliului Superior al Magistraturii va fi negativ, arătând că îi respectă pe magistraţii din CSM "în limitele cuvenite", dar uneori are rezerve.

Secţia pentru procurori a CSM urma să o audieze pe Adina Florea în 27 septembrie, însă atunci şedinţa a fost amânată, până la lămurirea situaţiei privind sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la dosarul legat de provenienţa potocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov.

"Există suspiciunea de abateri disciplinare la Adina Florea. Vă propun emiterea unei adrese la Inspecţia Judiciară pentru a ne transmite o adresă, iar până atunci, să amânăm audierea”, a propus procurorul Andrei-Niculae Solomon în şedinţa secţiei pentru procurori a CSM.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader s-a împotrivit, spunând că nu există niciun temei juridic pentru acest lucru. El a avut un schimb de replici cu procurorul general Augustin Lazăr pe subiectul procedurilor legale.

"Nu sunt de acord, pentru faptul că nu veţi putea indica temeiul juridic pentru amânarea audierii şi pentru formularea unui aviz consultativ. Nu aveţi un temei juridic nici în lege, nici în vreun regulament, (...) un regulament nu poate fi peste lege, ci este exact invers, regulamentul pune în aplicare normativul juridic la nivel de lege”, a spus Toader.

Procurorul general Augustin Lazăr i-a reproşat că vorbeşte despre proceduri legale pe care toţi le cunosc, adăugând ironic că a presupus că şi el, ministrul, ştie aceste lucruri: "Legea 317 prevede evaluarea, nu trebuie să repetăm la infinit asta, că o ştim. Cu toţii am ştiut că Legea 317 este cea care prevede evaluarea, regulamentul detaliază. Am presupus că dumneavoastră ştiţi. Nu trebuie să repetăm aceleaşi lucruri, că le ştim toţi”.

La rândul său, Toader a precizat că nu există niciun dosar penal deschis pe numele Adinei Florea şi a dat de înţeles că are anumite suspiciuni în legătură cu apariţia, chiar cu câteva zile înainte de audierea Adinei Florea, a sesizării la Inspecţia Judiciară pentru abateri disciplinare.

"Cum această adresă a apărut la Ministerul Justiţiei, la dumneavoastră, exact pe 25 septembrie, înainte de audierea de astăzi? Să explicaţi dacă nu cumva această adresă constituie o piedică la derularea procedurii. Înţeleg că nu există un dosar penal deschis pe numele candidatei Adina Florea. Nu există un dosar penal, dar există această posibilă abatere disciplinară cu care a fost sesizată Inspecţia Judiciară”, a spus Toader.

De asemenea, el le-a reproşat procurorilor din secţia pentru procurori a CSM că vor amânarea audierii Adinei Florea pe motive de moralitate şi pentru că ar putea exista abateri disciplinare şi ar putea fi judecată penal, însă chiar în CSM există un procuror condamnat penal, fără să dea însă nume.

Procurorul Adina Florea a luat şi ea cuvând chiar înainte ca secţia să intre în deliberare pentru a decide dacă amână sau nu audierea ei, vorbind despre o cutie a Pandorei care a fost deschisă acum şi care ar putea fi folosită şi împotriva altora, nu doar a ei.

"Eu mă gândesc că la un moment dat altcineva, dacă nu domnul procuror general, altcineva va face sesizare la IJ, iar dumneavoastră veţi fi puşi în situaţia de a pune în discuţie o nouă amânare. Această chestiune deschide o cutie a Pandorei care să poată fi folosită împotriva oricărei persoane, care să fie supusă unei asemenea agresiuni. Nu înţeleg ce se încearcă prin această sesizare a IJ, nu înţeleg de ce vehiculăm atâta povestea acestui protocol. O anchetă obiectivă care să stabilească adevărul ar fi trebuit să fie făcută de altcineva, nu de Parchet. Nu am nicio legătură cu această sesizare”, a spus Adina Florea.

De asemenea, într-o intervenţie la Antena 3, Adina Florea l-a criticat dur pe procurorul general Augustin Lazăr, despre care a spus că face o anumită presiune cu privire la ocuparea funcţiei de conducere a DNA, ea afirmând că Lazăr "pare că îşi exercită funcţia mai mult decât excesiv, cu rea-credinţă". Ea a spus că procurorul general ar trebui să se abţină de la a face orice demers şi că acesta "are un interes personal evident".

În 24 august, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat, pe pagina sa de Facebook un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016, iar potrivit informaţiilor din spaţiul public documentul ar proveni de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. 

Ulterior, procurorul general Augustin Lazăr a anunţat că există o verificare în curs la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, în urma informaţiilor din spaţiul public potrivit cărora protocolul secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov ar proveni de la această structură.

În 19 septembrie, Adina Florea a fost audiată ca martor la Parchetul General în dosarul legat de provenienţa potocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite